Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Τα 10 καλύτερα animation της δεκαετίας

Τα 10 καλύτερα animation της δεκαετίας


Μερικές μας έκαναν να γελάσουμε, άλλες να συγκινηθούμε και να προβληματιστούμε. O Crazy Greek blogger παρουσιάζει τις καλύτερες ταινίες κινουμένων σχεδίων των τελευταίων δέκα χρόνων.



10. Persepolis (2007)



To γαλλικό φιλμ που άλλαξε την αντίληψη που είχαμε για τα μέχρι τώρα "χαρούμενα και πολύχρωμα" animation. Ρεαλιστικό, δραματικό και ανθρώπινο, το Persepolis είχε καταφέρει να κερδίσει μια υποψηφιότητα για Όσκαρ, ενώ είχε φύγει με το βραβείο κοινού από το φεστιβάλ των Κανών. Η αισθητική του είναι αξιοπρόσεκτη, ενώ η ευαισθησία του ίσως να μην μπορούσε να αποδοθεί καλύτερα με real life χαρακτήρες.

9. Mοnsters Inc (2005)



Oι μπαμπούλες υπάρχουν και "τρέφονται" από τα ουρλιαχτά των μικρών παιδιών! Με τέλειο concept και καλογραμμένο σενάριο το Monsters Inc είναι ένα από τα καλύτερα animations που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, ενώ οι φήμες θέλουν τη συνέχεια του να βρίσκεται στα σκαριά. Ακόμα και να μην υπάρξει σίκουελ, δεν θα απογοητευτούμε γιατί σπάνια το δεύτερο φιλμ είναι καλύτερο του πρώτου. Ειδικά όταν το original είναι τόσο καλό.

8. Waltz with Βashir
(2008)



Άλλο ένα εξαιρετικό, πολιτικοποιημένο φιλμ με "ζωγραφισμένους" χαρακτήρες. Το ισραηλινό "Βαλς με τον Μπασίρ" που αφήνει την ίδια περίπου αίσθηση με το γαλλικό Persepolis, κατάφερε κι αυτό να κερδίσει μια υποψηφιότητα στα Όσκαρ, με τη διαφορά ότι ήταν στην κατηγορία της ξενόγλωσσης ταινίας και όχι του animation. Στα συν του η εκπληκτική μουσική επένδυση του Μαξ Ρίχτερ.

7. Ratatouille
(2007)



Το Ratatouille, που μεταφράστηκε ατυχώς στη χώρα μας ως ο ... Ρατατούης, ήταν ο νικητής του Όσκαρ καλύτερου animation της χρονιάς εκείνης κι ήταν από τις λίγες ταινίες του είδους που έχουν προταθεί και για άλλα βραβεία: υποψήφιο για 5 Όσκαρ, μεταξύ των οποίων για καλύτερο πρωτότυπο σενάριο! Και το άξιζε με το παραπάνω.

6. The Incredibles
(2004)



Μια οικογένεια υπερηρώων που αναγκάζεται να βγει από την ήρεμη και undercover ζωή της για να σώσει τον κόσμο! Δύο Όσκαρ (animation, μοντάζ ήχου) και μια υποψηφιότητα για πρωτότυπο σενάριο για αυτήν την απολαυστική ταινία της Disney και της Pixar. Highlight ,βέβαια, η μικρή μήκους ταινία που συμπεριλαμβάνεται στο DVD και μας δείχνει τι έκανε ο μικρός Τζακ-Τζακ, όσο οι δικοί του έλειπαν...

5. Wall-E
(2008)



Το πιο "σοφιστικέ" animation που έχουν να αναδείξουν οι Η.Π.Α. Το Wall- E προσπαθεί με ελάχιστα λόγια αλλά πολύ συναίσθημα να μας κερδίσει καιτ ο καταφέρνει με το παραπάνω. Περιττό να συμπληρώσουμε ότι και αυτό ήταν ο νικητής των Όσκαρ στη χρονιά του.

4. Shrek
(2001)



Τα λόγια είναι περιττά όταν μιλάς για ένα από τα πιο πετυχημένα animation όλων των εποχών. Το πρώτο Shrek ήταν απίστευτο το δεύτερο ήταν για πολλούς καλύτερο -κυρίως λόγω της παρουσίας του "γάτου" Αντόνιο Μπαντέρας. Όμως, όπως συνήθως γίνεται με τις μεγάλες επιτυχίες, είχαμε κι ένα τρίτο όχι τόσο ευφάνταστο μέρος και σε λίγους μήνες θα κυκλοφορήσει και η τέταρτη ταινία, Shrek Forever After. Τουλάχιστον θα είναι το τελευταίο σίκουελ που "αμαυρώνει" την τελειότητα του πρώτου φιλμ.

3. Spirited Away
(2001)



Το αριστούργημα του Χαγιάο Μιγιαζάκι που μάγεψε κοινό και κριτικούς στις αρχές της δεκαετίας. Στην πατρίδα του σκηνοθέτη, την Ιαπωνία, είναι η πιο επιτυχημένη εμπορικά ταινία όλων των εποχών και ο ίδιος χαρακτηρίζεται από την μοναδική φαντασία και ικανότητα του να πλάθει "άλλους" κόσμους. Το Spirited Away (Στη Χώρα των Θαυμάτων, στα ελληνικά) κέρδισε το Όσκαρ animation το 2003 κι έκανε παγκοσμίως γνωστό τον Μιγιαζάκι. Οι επόμενες ταινίες του Howl's Moving Castle και Ponyo δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από το φιλμ που τον ανέδειξε, αφού σε αυτές συνεχίζει να δείχνει την αξία του ως δημιουργός και εξακολουθεί να μαγεύει το κοινό.

2. Up
(2009)



Μοναδικό, μαγευτικό, συγκινητικό, πρωτότυπο, αστείο, φανταστικό. Οι λέξεις δεν φτάνουν για να περιγράψει κανείς μια από τις καλύτερες ταινίες της περσινής χρονιάς, το Up, που έφυγε με δύο Όσκαρ (animation, μουσικής) από την φετινή τελετή απονομής. Όσοι δεν το έχετε δει ακόμα, καλύτερα να διορθώσετε το "λάθος" σύντομα...

1. Finding Nemo
(2003)



Ήταν εμπορική επιτυχία, ενθουσίασε το κοινό, κέρδισε την ψήφο των κριτικών. Το "Ψάχνοντας το Νέμο" μπορεί ακόμα και μετά από λίγα χρόνια να χαρακτηριστεί ως κλασικό. Μέχρι πρόσφατα ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία της Disney-Pixar, ρεκόρ που κατέρριψε το Up. Μεταξύ μας, η διαφορά τους είναι ελάχιστη. Αλλά θα πρέπει να περάσει λίγος καιρός πριν βγει ο Νέμο από την πρώτη θέση των προτιμήσεων μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου