Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

«SOS» εκπέμπουν οι θαλάσσιες χελώνες Χιλιάδες σκοτώθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια, ανησυχία στο Ιόνιο

«SOS» εκπέμπουν οι θαλάσσιες χελώνες
Χιλιάδες σκοτώθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια, ανησυχία στο Ιόνιο

karetaΣύμφωνα με την πρώτη παγκόσμια έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό χιλιάδες θαλάσσιες χελώνες σκοτώθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια επειδή παγιδεύτηκαν στα δίχτυα αλιευτικών σκαφών.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεπιθύμητων δευτερευόντων αλιευμάτων εντοπίζεται κατά βάση στη Μεσόγειο και ανατολικά του Ειρηνικού, ενώ 6 από τα 7 είδη χελωνών που πνίγονται στα δίχτυα ανήκουν στην Κόκκινη Λίστα των Απειλούμενων Ειδών.
Οι επιστήμονες κάνουν έκκληση για σύγχρονα σύνεργα αλιείας με στόχο την προστασία των χελωνών και τη μείωση του ποσοστού δευτερευόντων αλιευμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο ζητούν να αντικατασταθούν τα κλασικά αγκίστρια ημικυκλικής κύρτωσης με κυκλικά αγκίστρια και να καθιερωθεί η χρήση διχτυών με μεγάλα ανοίγματα που θα επιτρέπουν στις χελώνες να ξεφύγουν σε περίπτωση εγκλωβισμού.
Οι θαλάσσιες χελώνες πρέπει να ανέβουν στην επιφάνεια για να αναπνεύσουν. Όταν παγιδεύονται στα δίχτυα ή τα αγκίστρια δεν μπορούν να φτάσουν στην επιφάνεια και πνίγονται.

Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της έρευνας, Bryan Wallace, τόνισε ότι «η κατάσταση στην οποία βρίσκονται η χελώνες είναι ενδεικτική της υγείας των ωκεανών μας».
«Οι θαλάσσιες χελώνες μας δείχνουν πώς λειτουργούν οι ωκεανοί. Ο αντίκτυπος που έχουν οι ανθρώπινες δραστηριότητες στις χελώνες μας βοηθά να καταλάβουμε πώς οι ίδιες δραστηριότητες επηρεάζουν τους ωκεανούς, από τους οποίους εξαρτάται η ευημερία δισεκατομμυρίων ανθρώπων», προσέθεσε ο ερευνητής.

Ανησυχία και στην Πρέβεζα
Η συγκεκριμένη έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες όλων για το συχνό φαινόμενο του εκβρασμού των θαλάσσιων χελωνών και στις παραλίες της Πρέβεζας.
Να θυμίσουμε ότι την περασμένη χρονιά στην Πρέβεζα πάνω από 15 εκβρασμοί σημειώθηκαν στην ακτογραμμή, και αν αναλογιστούμε, πως για κάθε θαλάσσια χελώνα που βρίσκεται θανατωμένο αντιστοιχούν περίπου άλλες είκοσι περιπτώσεις που δεν εντοπίζονται, τότε εύλογα συμπεραίνουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Ακόμη η νεκρή χελώνα Καρέτα-Καρέτα που εντοπίστηκε τον Φεβρουάριο στην περιοχή του Παντοκράτορα αυξάνει την ανησυχία όλων ότι το συχνό πλέον φαινόμενο των εκβρασμών θαλάσσιων θηλαστικών και χελωνών στις ελληνικές θάλασσες τείνει να μετατραπεί σε μία παγιωμένη κατάσταση

Να σημειώσουμε τέλος ότι το καλοκαίρι είναι πάντα η περίοδος που ολοκληρώνεται η αναπαραγωγή τους και οι χελώνες πλησιάζουν πολύ τις ακτές και αναπόφευκτα έρχονται σε επαφή με τον άνθρωπο και δυστυχώς η επαφή με τον άνθρωπο επιφέρει τραυματισμούς και θανάτους.

Τα φονικά όπλα που σκοτώνουν τις χελώνες, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και η σπανιότατη καρέτα - καρέτα, είναι οι προπέλες των αλιευτικών και τουριστικών σκαφών- - και φυσικά τα απορρίμματα.

Σύμφωνα με το WWF «ιδιαίτερο πρόβλημα αποτελούν οι πλαστικές σακούλες, αφού οι χελώνες τις τρώνε, νομίζοντας πως πρόκειται για τσούχτρες, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από ασφυξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου