Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Ordos: η πόλη - φάντασμα!

Ordos: η πόλη - φάντασμα!

Συντάκτης: Ελένη Αλειφέρη

Ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2001 με σκοπό να φιλοξενήσει 1 εκατομμύριο κατοίκους, αλλά ουδείς κινείται στους δρόμους! Ο λόγος για τη πόλη Ordos, στη Μογγολία, της οποίας το όνομα σημαίνει "παλάτι" και αποτελεί ένα ανεξιχνίαστο μυστήριο.
Πρόκειται για ένα μέρος, το οποίο κατά το μεγαλύτερο τμήμα του παραμένει άδειο παρόλο που η κινεζική κυβέρνηση επένδυσε σε αυτό δισεκατομμύρια δολάρια!

Διάσημη ως "πόλη φάντασμα", με πολύ μεγάλη ανάπτυξη, αλλά και εντελώς αχρησιμοποίητο μεγάλο
μέρος της υποδομής της. Η εικόνα είναι αντιφατική: 17 κάτοικοι αντιστοιχούν ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο σε μια γεμάτη από τεχνολογικά επιτεύγματα περιοχή. Χρειάστηκαν πέντε ολόκληρα χρόνια για να χτιστεί το αρχιτεκτονικό δημιούργημα . Σπαταλήθηκαν 585 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης της Κίνας. Κανείς δεν γνωρίζει όμως το λόγο ύπαρξης της αφού δεν κινείται ούτε φύλλο!

Τεράστιοι ουρανοξύστες, πύργοι, διοικητικά κέντρα, κυβερνητικά κτίρια, μουσεία, θέατρα, υποδομές αθλητικές γεμίζουν το αινιγματικό πορτραίτο. Στη φωτογραφία βλέπετε ένα από τα δεκάδες ξενοδοχεία της περιοχής! Το ερώτημα όμως που ταλανίζει τους επισκέπτες είναι ένα: μα που έχουν πάει όλοι ; Φωνή βοώντος εν τη ερήμω ... κανείς δεν είναι σε θέση να δώσει την πολυπόθητη απάντηση!

Ο χαμηλός αριθμός του πληθυσμού συνοδεύεται από μεγάλα έσοδα, γεγονός που οφείλεται σε κοντινά ορυχεία άνθρακα, τη κλωστοϋφαντουργία, πηγές πετροχημικών προϊόντων, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, παραγωγή οικοδομικών υλικών. Κατασκευαστικές εταιρίες διαχείρισης επιμένουν ότι όλες οι μονάδες έχουν πωληθεί σε επενδυτές αλλά άκρα του τάφου σιωπή.

Το Ordos παρουσιάζει την πιο σκοτεινή και καταθλιπτική πλευρά της Ανατολής. Μία τεράστια επίδειξη πλούτου και υπερβολής, ένα μεγαλεπήβολο σχεδιο που τελικά καταρρέει σαν χάρτινος πύργος!
Σαν κάποιος Θεός θέλησε να το καταραστεί και να διδάξει στους ταπεινούς θνητούς πως είναι θανάσιμο αμάρτημα η αλαζονεία. Σαν να θέλησε να τους διδάξει οτι το χρήμα δεν είναι το παν. Απλά αποτελεί ένα μέσο επιβίωσης. Στην αόρατη αυτή πόλη τα φαντάσματα χαίρονται τις ανθρώπινες κατασκευές. Αλήθεια για ποιο λόγο δημιουργήθηκαν όλα αυτά αφού δεν χρησιμοποιούνται;

Δείτε το αφιέρωμα του Al Jazeera στην "πόλη φάντασμα"



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου