Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Oι Πέτρες που κινούνται

Oι Πέτρες που κινούνται

Είναι ένα μεγάλο μυστήριο πως μια πέτρα που ζυγίζει περισσότερο ή λιγότερο απο έναν άνθρωπο μπορεί να κινηθεί μόνη της. Αυτό ήταν ένα παζλ για την τελευταία δεκαετία. Οι μυστηριώδεις πέτρες που κινούνται στην Κοιλάδα του Θανάτου έχουν ανακαλυφθεί πως γλιστράνε πάνω από κοιλάδες που οι άνθρωποι δεν ζουν. Οι κοιλάδες είναι γεμάτες με ξηρό έδαφος πυρόλυσης λασπώδεις και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του πάγου κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Πολλοί γεωλόγοι έχουν πάει σε όλα τα σημεία της Racetrack Playa και γύρω του.
Οι μυστηριώδεις πέτρες στην Κοιλάδα του Θανάτου κουνιούνται και ναφήνουν ένα ίχνος πίσω. Ορισμένοι γεωλόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μυστηριώδεις πέτρες μετακινούνται όταν η λάσπη είναι υγρή και οι πέτρες έχουν μικρά σταγονίδια πάγου πάνω τους και με τη βοήθεια του ανέμου. Αυτό όμως δεν είναι απολύτως αληθές, διότι οι πέτρες κινούνται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όταν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή.
Οι πέτρες πλου της Κοιλάδας του Θανάτου είναι ένα υπέροχο φαινόμενο, υπό την έννοια ότι μπορεί να κάνουν διάφορες διαδρομές.. Αυτό είναι και η μεγάλη πρόκληση για τους επιστήμονες , διότι οι μυστηριώδεις πέτρεςαρχίζουν και κινούνται σε παράλληλη κατεύθυνση.

Όσο προχωρούν τα χρόνια, κάθε πέτρα έχει τη δική του διαφορετική πορεία. Μερικές πέτρες κάνουν γραμμικές και άλλες κάνουν οβάλ στροφές, ενώ άλλες δημιουργούν ένα κυματιστό σχήμα απο τα ίχνη τους. Κανείς δεν έχει δει ποτέ να μετακινούνται και κανείς δεν ξέρει την ταχύτητα που κινούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου