Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Ιδιαίτερη τιμή για την Αρχαία Νικόπολη! Ειδική τελετή για τη βράβευση από την Europa nostra το Σάββατο στην Πρέβεζα.

Ιδιαίτερη τιμή για την Αρχαία Νικόπολη!
Ειδική τελετή για τη βράβευση από την Europa nostra το Σάββατο στην Πρέβεζα.

Η βράβευση από την Europa nostra είναι ιδιαίτερη τιμή για την Αρχαία Νικόπολη τόνισαν ο Δήμαρχος Πρέβεζας Μιλτιάδης Κλάπας, ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής Νικόπολη κ. Ζάχος και ο αντιδήμαρχος Σπύρος Φωκάς σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα το μεσημέρι.

Να θυμίσουμε ότι η βράβευση έγινε το 2009 και η υποψηφιότητα της Νικόπολης ξεχώρισε μεταξύ 140 υποψηφιοτήτων από 24 χώρες της Ευρώπης.

Ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αρχαία Νικόπολη Κωνσταντίνος Ζάχος παρέλαβε το έπαθλο στο Ρωμαϊκό Θέατρο της Ταορμίνας της Σικελίας παρουσία πολλών επισήμων από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της οργάνωσης, μία από τις υποχρεώσεις των βραβευθέντων φορέων, αποτελεί η διοργάνωση τελετής για την παράδοση και τοποθέτηση της σχετικής αναμνηστικής πλακέτας στον αρχαιολογικό χώρο, με στόχο την ενημέρωση και τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, στο ιδιαιτέρως σημαντικό αυτό γεγονός της βράβευσης.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Πρέβεζα, το Σάββατο 17 Απριλίου 2010, με συνδιοργανωτές το Δήμο Πρέβεζας, την Επιτροπή Νικόπολης του ΤΔΠΕΑΕ και την Ελληνική Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει: ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο στις 12:30 το μεσημέρι και εκδήλωση στις 7:30 το απόγευμα στην αίθουσα «Θεοφάνειος», η οποία θα περιλαμβάνει την επίδοση της αναμνηστικής πλακέτας από τον εκπρόσωπο της Europa Nostra, σύντομες προσφωνήσεις από την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Μενδώνη,τους τοπικούς φορείς καθώς και παρουσίαση των έργων που έγιναν στη Νικόπολη από τον κ. Ζάχο.

nikopolhs«Αυτές οι διακρίσεις μας δίνουν ακόμη μεγαλύτερο κουράγιο να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την ανάδειξη του σπουδαίου αυτού μνημείου» τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Πρέβεζας Μιλτιάδης Κλάπας ενώ ο κ. Ζάχος επεσήμανε ότι η παρουσία της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού κυρίας Μενδώνη, της Γενικής Γραμματέως του ΥΠΕΧΩΔΕ κυρίας Καλτσά και πολλών ακόμη επισήμων αποδεικνύει το ενδιαφέρον που υπάρχει για τη Νικόπολη σε ευρωπαϊκό πλέον επίπεδο.

Οι παρεμβάσεις ανάδειξης
Στη συνέχεια ο κ. Ζάχος αναφέρθηκε περιληπτικά στις παρεμβάσεις που έγιναν και τόνισε ότι κοινός τόπος των πρώτων αυτών εργασιών αποτέλεσε η ανάδειξη επιλεγμένων μνημείων και συνόλων του αρχαιολογικού χώρου με κριτήριο τη σπουδαιότητά τους, την καλή κατάσταση διατήρησής τους και την ωριμότητα που προσφέρουν ως έργα προς άμεση υλοποίηση.
Σύμφωνα με τον κ. Ζάχο πραγματοποιήθηκαν ευρείας κλίμακας καθαρισμοί μνημείων, μικρές ανασκαφικές εργασίες και εκτεταμένες αποψιλώσεις στον περιβάλλοντα χώρο τους.

Οι εργασίες αποκάλυψαν σε μεγάλο βαθμό τα λείψανα των επιλεγέντων μνημείων, εντόπισαν κατά τόπους ιδιαίτερα σημαντικά τμήματά τους (όπως εξαιρετικής ποιότητας ψηφιδωτά δάπεδα) και έφεραν στο φως μεγάλο πλούτο κινητών ευρημάτων.

Στη συνέχεια ακολούθησαν, η τοπογράφηση των μνημείων και η ενημέρωση του αρχαιολογικού χάρτη της Νικόπολης.

Σημαντικό κεφάλαιο για την υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου αποτέλεσε και η εκπόνηση μελετών αποκατάστασης και ανάδειξης μνημείων, που έχριζαν ιδιαίτερης αντιμετώπισης, οι οποίες εστάλησαν προς έγκριση στα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Σημαντική ενέργεια που υλοποιήθηκε αποτέλεσαν οι στερεωτικές επεμβάσεις στις τοιχοποιίες των μνημείων, σε σημεία όπου έχριζαν άμεσης αντιμετώπισης για τη σωτηρία τους.
Οι επεμβάσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν με βάση τα επιστημονικά και διεθνή δεδομένα συντήρησης και αναστήλωσης και σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές ως προς τη χρήση των υλικών και τη μεθοδολογία επέμβασης.

Σε αυτές περιλαμβάνονται αρχιτεκτονικές και στατικές μελέτες αποκατάστασης των πυλών της ρωμαϊκής και παλαιοχριστιανικής οχύρωσης, μελέτες συντήρησης και αποκατάστασης ψηφιδωτών δαπέδων ή μελέτες για την κατασκευή στεγάστρων προστασίας.

Ιδιαίτερα, στην τελευταία περίπτωση, όπου η ανάγκη στέγασης των μνημείων ήταν ταυτόσημη με την προστασία τους, ο προβληματισμός που υπήρξε ήταν έντονος και η τελική επιλογή μπορεί να θεωρηθεί ως πιλοτική.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου