Τρίτη 27 Απριλίου 2010

ΠΡΕΒΕΖΑ:Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο "Ανατολή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων"

ΠΡΕΒΕΖΑ:Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο "Ανατολή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων"

Με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή 50 μαθητών από τα Γυμνάσια της πόλης της Πρέβεζας και των συνοδών καθηγητών τους, διεξήχθη το τριήμερο 23-25/4/2010 το Σεμινάριο - Εργαστήριο (Workshop) με θέμα τα «Ανθρώπινα Δικαιώματα», ως μέρος του Διακρατικού Ευρωπαϊκού Προγράμματος, με το γενικό τίτλο HURISU (Ανατολή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) στο οποίο συμμετέχει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πρέβεζας ως εταίρος.

Το Σεμινάριο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με το συντονισμό των καθηγητριών κας Βαρβάρας Ζαντραβέλη και κας Ελένης Συνεσίου και τη συμμετοχή των ειδικών Pr. Dino Nardelli (Περούτζια - Ιταλία) και Dimitrije Ostojic(Σερβία).

Την Παρασκευή 23 Απριλίου έγινε η επίσημη έναρξη των εργασιών στην αίθουσα της Θεοφανείου Αίθουσας Τέχνης.
Βαραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό η Αντινομάρχης κ. Μαρία Ζέρβα εκ μέρους του Νομάρχη Πρέβεζας, κ. Βασίλη Ιωάννου και η Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας κ. Βασιλική Σφονδύλη.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε 4 εισηγήσεις σχετικές με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τους Τόπους-Σύμβολα κάθε περιοχής, στους οποίους παραβιάστηκαν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.
Για την περιοχή της Πρέβεζας είχε επιλεγεί και παρουσιάστηκε ως τόπος –Σύμβολο η Κρυοπηγή για την εκτέλεση 27 αθώων πολιτών από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου πολέμου. Έγινε αναφορά επίσης και στην εκτέλεση 31 αθώων θυμάτων στην περιοχή Τζαλαλί της Παναγιάς του Ν. Πρέβεζας στις 25 Ιουλίου 1943.

Στόχος των παρουσιάσεων ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών καθώς και η εύρεση κοινών σημείων των συμβολικών τόπων και η σύνδεσή τους με τα ανθρώπινα δικαιώματα, με βάση τις εισηγήσεις και τα στοιχεία (έγγραφα) που τους είχαν δοθεί.Το Σάββατο 24 Απριλίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των συμμετεχόντων στο Πρόγραμμα, στην Κρυοπηγή, τόπο – Σύμβολο της Πρέβεζας.

Έγινε εργασία πεδίου, όπου οι μαθητές πήραν συνεντεύξεις από αυτόπτες μάρτυρες, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να φωτογραφήσουν το Μνημείο των εκτελεσθέντων και να επισκεφθούν το μικρό Μουσείο, όπου εκτίθεται σχετικό υλικό.

Στη συνέχεια η δράση μεταφέρθηκε στο παλιό πέτρινο σχολείο του Αρχαγγέλου.
Εκεί, οι μαθητές συμμετείχαν σε βιωματικά παιχνίδια για την εξοικείωσή τους με τις έννοιες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με την καθοδήγηση και το συντονισμό των υπευθύνων καθηγητριών και την αξιοποίηση του υλικού, του σχετικού με τον τόπο- Σύμβολο της Κρυοπηγής, παρήγαν σχετικό πρωτότυπο υλικό.Μια ομάδα, με βάση λέξεις-κλειδιά από το ποίημα του Γ. Ρίτσου και τις πληροφορίες που είχαν για το γεγονός, δημιούργησαν ένα δικό τους ποίημα.
Άλλη ομάδα εμπνεύστηκε από το γεγονός και δημιούργησε σειρά εικαστικών έργων.

Δύο ακόμη ομάδες δούλεψαν και παρουσίασαν δραματοποιημένες σκηνές (θεατρική δομή), με έμφαση σε ό τι τους συγκίνησε περισσότερο.

Την Κυριακή 25 Απριλίου, οι εργασίες συνεχίστηκαν στη Θεοφάνειο με την παρουσίαση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με σχετικά βίντεο και έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα που παραβιάστηκαν στους τόπους-σύμβολα.

Το Πρόγραμμα θα συνεχιστεί με τη δημιουργία ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού με σχετικό υλικό και θα ολοκληρωθεί το Μάιο του 2011 με την τελική παρουσίαση σε κάθε πόλη-εταίρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου