Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Αγωνία για συνοικία του Μετσόβου Καθημερινά κάτοικοι σπιτιών στη συνοικία του Αγ. Χαραλάμπους παρατηρούν νέες ρωγμές και κατολισθήσεις

Αγωνία για συνοικία του Μετσόβου

Καθημερινά κάτοικοι σπιτιών στη συνοικία του Αγ. Χαραλάμπους παρατηρούν νέες ρωγμές και κατολισθήσεις

Με αγωνία και ανησυχία βλέπουν οι κάτοικοι της συνοικίας του Αγίου Χαραλάμπους στο Μέτσοβο να μεγαλώνουν οι ρωγμές σε τοίχους, αλλά και δρόμους, εξαιτίας των γεωλογικών φαινομένων που εκτονώθηκαν με ένταση τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οι κατολισθήσεις που σημειώνονται στην περιοχή, έχουν ήδη αναγκάσει ένα ζευγάρι ηλικιωμένων να ζουν για δύο σχεδόν μήνες σε ένα νοικιασμένο σπίτι λίγα μέτρα μακριά από το δικό τους, το οποίο κρίθηκε ακατάλληλο.

Προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι που με κόπο κατάφεραν με το σύζυγό της να φτιάξουν, η κα Κατερίνα Μπάου ζητά από τους φορείς της πολιτείας να μεριμνήσουν άμεσα για να βρεθεί μια λύση.

Το πλέον ανησυχητικό είναι πως μπορεί το φαινόμενο να μην βρίσκεται σε έξαρση, ωστόσο καθημερινά οι κάτοικοι παρατηρούν το άνοιγμα νέων ρωγμών, κάτι που αποδεικνύει και η ρωγμή στο ανακατασκευασμένο οδόστρωμα.

Εκτός από το σπίτι του ζευγαριού, τρία ακόμη σπίτια παρουσιάζουν έντονα σημάδια κατολίσθησης, είτε στο εσωτερικό, είτε στις αυλές και τους τοίχους περίφραξης.
Από μέρα σε μέρα οι κάτοικοι αναμένουν με αγωνία στελέχη του ΥΠΕΧΩΔΕ προκειμένου να τους πουν τι θα γίνει με τις περιουσίες τους, και πάνω απ’ όλα να τους βεβαιώσουν ότι είναι ασφαλής η κατοίκηση των σπιτιών τους.
Ωστόσο, οι διαδικασίες είναι τόσο χρονοβόρες που απαιτείται ιδιαίτερη ευαισθησία από την πλευρά του Υπουργείου, προκειμένου να μην υπάρξουν μεγαλύτερες επιπτώσεις.

Η δημοτική αρχή έχει λάβει τις δεσμεύσεις του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών, Σέργιου Λαμπρόπουλου, πρώην προέδρου της εταιρείας «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» για την άμεση υλοποίηση μελέτης και γεωτρήσεων, ώστε να βρεθεί οριστική λύση στο πρόβλημα των κατολισθήσεων που ταλαιπωρεί τους κατοίκους της συγκεκριμένης περιοχής.
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Μετσόβου Κώστα Τζαφέα, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Γενικού Γραμματέα, αναμένεται κλιμάκιο της εταιρείας «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.», προκειμένου να γίνουν οι γεωτρήσεις.

Στο μεταξύ και ο Δήμος έχει προχωρήσει ήδη σε έργα διευθέτησης των ομβρίων υδάτων και έχει παρέμβει στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης της περιοχής, προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση του γεωλογικού φαινομένου.
Το θέμα είναι πως οι όποιες παρεμβάσεις από την πολιτεία θα πρέπει να γίνουν γρήγορα αφού οι κάτοικοι ήδη για δύο μήνες ζουν σε κλίμα ανασφάλειας και πολλοί από αυτούς έχουν αναγκαστεί να μετακομίσουν σε συγγενείς και να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, εξαιτίας του φόβου.

Παράλληλα, η μόνη οικονομική βοήθεια που έχουν λάβει είναι από τον Δήμο Μετσόβου, ο οποίος καταβάλλει το ενοίκιο του σπιτιού στο οποίο διαμένουν οι δύο ηλικιωμένοι.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου