Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

ΣΕΞ: Πόσο... είναι αρκετό;

ΣΕΞ: Πόσο... είναι αρκετό;

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες, οι κάτοικοι της Δύσης κάνουν σεξ από τρεις έως δέκα φορές τον μήνα κατά μέσον όρο. Το αν, όμως, αυτό είναι αρκετό, ποικίλει σημαντικά από άτομο σε άτομο. «Οι περισσότεροι άνθρωποι ηλικίας κάτω των 40 ετών κάνουν σεξ μόνον μία φορά την εβδομάδα», λέει η ψυχοσεξολόγος Τζούλια Κόουλ. «Αυτός, όμως, είναι απλώς ο μέσος όρος. Η ερωτική επιθυμία παρουσιάζει διακυμάνσεις και έτσι συχνά τα ζευγάρια δεν κάνουν καθόλου σεξ έναν μήνα, αλλά αρκετές φορές τον επόμενο».
Κι αν γίνεται σε μικρότερες «δόσεις»; Η απουσία του σεξ από τη ζωή δεν σημαίνει απλώς πως το ζευγάρι χάνει στιγμές απόλαυσης, αλλά ότι δεν αποκομίζει και ορισμένα σημαντικά οφέλη για την υγεία του. Όπως εξηγεί η δρ Σάρα Μπριούερ, πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει πως η σεξουαλική υγεία και η γενική ευεξία σχετίζονται στενά. Μία από αυτές, στην οποία συμμετείχαν 1.000 άνδρες, έδειξε πως ο κίνδυνος θανάτου σε κάθε ηλικία είναι 50% μικρότερος για όσους κάνουν σεξ δύο φορές την εβδομάδα ή συχνότερα σε σύγκριση με τον κίνδυνο για όσους κάνουν σεξ σπανιότερα από μία φορά τον μήνα. Στις γυναίκες, το συχνό σεξ αυξάνει τα επίπεδα των οιστρογόνων στο αίμα, με αποτέλεσμα βελτιωμένη προστασία από τη στεφανιαία νόσο και την οστεοπόρωση, εξομάλυνση του ακανόνιστου έμμηνου κύκλου και άμβλυνση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Μια αμερικανική μελέτη, εξ άλλου, έδειξε πως οι γυναίκες κάθε ηλικίας που κάνουν σεξ κάθε εβδομάδα τείνουν να είναι πιο γόνιμες από αυτές που κάνουν σπανιότερα σεξ.
Το σεξ αποτελεί επίσης θαυμάσια άσκηση για την τόνωση των μυών της πυέλου, της μέσης, της κοιλιάς και των γλουτών, ενώ γενικά βελτιώνει την φυσική κατάσταση _ χώρια που μπορεί να κάψει έως 500 θερμίδες την ώρα, όταν είναι παθιασμένο κι ανεξέλεγκτο!


Πώς μπορεί να αυξηθεί; Αν το φλέγον ερώτημα δεν είναι… που θα βρείτε σύντροφο, αναζητήστε τους λόγους για τους οποίους έχετε χάσει την ερωτική επιθυμία σας. Το πιθανότερο είναι πως ευθύνεται το στρες ή η κόπωση, κατά την κυρία Κόουλ, οπότε πρέπει να βρείτε τρόπους για να επιλύσετε τις αιτίες του στρες σας και να χαλαρώσετε.
Η έλλειψη ερωτικής διάθεσης μπορεί επίσης να υποδηλώνει προβλήματα στην σχέση σας, όπως η ανασφάλεια, η μάχη για το ποιος θα έχει το «πάνω χέρι» και η απώλεια του ελέγχου. Σε τέτοια περίπτωση, πρέπει να βρεθεί η ρίζα του προβλήματος και να αντιμετωπισθεί.
Το πάθος μπορούν να καταστρέψουν επίσης προβλήματα υγείας, οι ορμονικές αλλαγές που οφείλονται στην ηλικία και η λήψη ορισμένων φαρμάκων. Αν νομίζετε ότι στην περίπτωσή σας η αιτία μπορεί να είναι ιατρική, πρέπει να συζητήσετε το θέμα με τον γιατρό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου