Τρίτη 13 Απριλίου 2010

ΠΤΩΧΕΥΟΥΝ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΜΑΣ! Καθυστερούν πολλοί Ηπειρώτες στην αποπληρωμή δανείων

ΠΤΩΧΕΥΟΥΝ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΜΑΣ!

Καθυστερούν πολλοί Ηπειρώτες στην αποπληρωμή δανείων

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν και πολλά Ηπειρωτικά νοικοκυριά, αφού δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα δάνεια που έχουν πάρει!
Η συντριπτική πλειοψηφία καθυστερεί σημαντικά να πληρώσει τις δόσεις, με αποτέλεσμα σχεδόν καθημερινά οι τράπεζες να τους τηλεφωνούν για να τους «υπενθυμίσουν» τις υποχρεώσεις τους.Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της ΚΑΠΑ RESEARCH για το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, περίπου 700.000 ελληνικά νοικοκυριά βρίσκονται στα όρια της πτώχευσης και πολύ δύσκολα πλέον τα βγάζουν πέρα.

Οι οικονομικές δυσκολίες, μάλιστα, έχουν επιπτώσεις, για πολλούς Ηπειρώτες οικογενειάρχες και στην υγεία, αφού ζουν καθημερινά, με το στρες και την πίεση, για να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Και όλα αυτά, τη στιγμή που πολλοί είναι οι κλάδοι της οικονομίας, στους οποίους υπάρχουν «αναδουλειές».

Μια βόλτα να κάνει κάποιος από το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, θα διαπιστώσει, ότι οι επαγγελματικές στέγες μένουν ξενοίκιαστες και όσοι έμποροι αντέχουν ακόμα, έχουν δει την πελατεία τους να μειώνεται δραματικά και να περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα.
Σύμφωνα, μάλιστα, με αρκετούς τραπεζίτες, τα περισσότερα νοικοκυριά κάνουν μεγάλη προσπάθεια να αντεπεξέλθουν κυρίως στα στεγαστικά δάνεια, απ’ ότι στα καταναλωτικά ή άλλου είδους.

Οι καθυστερήσεις πάντως των πληρωμών των δόσεων είναι εμφανείς και αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.
Να σημειωθεί δε, πως η παραπάνω έρευνα έγινε στις αρχές του Μάρτη, πριν δηλαδή έρθουν οι πρώτες περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και σήμερα, αναλογικά, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ελληνικά νοικοκυριά και μόνο περιθώρια αισιοδοξίας δεν αφήνουν.
Περίπου 2.500.000 οικογένειες έχουν ακόμη «ανοικτούς λογαριασμούς» με τις τράπεζες, ενώ ο συνολικός δανεισμός των νοικοκυριών ανερχόταν τον Φεβρουάριο στα 120 δισ. ευρώ!
Το χρέος, μάλιστα, για κάθε μέσο νοικοκυριό ανέρχεται στα 48.000 ευρώ, ποσό που ισούται με εισοδήματα τριών ετών για ένα μέσο δημόσιο υπάλληλο.
Τα 70.000 νοικοκυριά, από τα 2,5 εκατομμύρια που χρωστάνε σε τράπεζες, έχουν σταματήσει εντελώς να πληρώνουν τις δόσεις, ενώ 700.000 οικογένειες κάθε μήνα καθυστερούν να πληρώσουν τις δόσεις τους!

Να σημειωθεί δε, πως το ένα τρίτο των νοικοκυριών, δηλαδή 820.000 οικογένειες με χρέη, δηλώνουν ότι αφού πληρώσουν τη μηνιαία δόση τους, δυσκολεύονται με το εισόδημα που απομένει να τα βγάλουν πέρα τον υπόλοιπο μήνα.

ΟΙ ΛΟΓΟΙ
Στην έρευνα παρουσιάζονται και οι λόγοι που ώθησαν τα νοικοκυριά στη λύση των δανείων.
Πάνω από το 31% των καταναλωτών δανείζονται με εύκολο τρόπο, για την αγορά καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών, ενώ πάνω από ένας στους πέντε ερωτηθέντες (το 21,3%, 530.000 νοικοκυριά) δήλωσε ότι δανείστηκε για να καλύψει έκτακτες ανάγκες, όπως λόγους υγείας, απώλεια εργασίας.

Επιπλέον, το 3,8% δανείστηκε για να πληρώσει τα φροντιστήρια των παιδιών, ενώ το 13,9% δανείζεται γιατί το μηνιαίο εισόδημα δεν επαρκεί για την κάλυψη των βασικών αναγκών.
Τέλος, το 2,5% των δανειοληπτών, ποσοστό που ανέρχεται πάνω από 60.000 νοικοκυριά, δανείστηκε απλώς και μόνο για να πάει διακοπές, να κάνει ταξίδια ή για λόγους αναψυχής!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου