Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Πένθος στην Πολωνία! Αεροπορική τραγωδία στη Ρωσία με θύμα και τον πρόεδρο της Πολωνίας

Πένθος στην Πολωνία!
Αεροπορική τραγωδία στη Ρωσία με θύμα και τον πρόεδρο της Πολωνίας



Το προεδρικό αεροσκάφος που μετέφερε τον πρόεδρο της Πολωνίας, Λεχ Καζίνσκι, συνετρίβη το πρωί του Σαββάτου στο Σμολένσκ της Ρωσίας. Στη Βαρσοβία συνεδριάζει εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το αεροσκάφος Tupolev 154 τυλίχθηκε στις φλόγες αμέσως μετά την πτώση του.

Το τοπίο σχετικά με την τύχη των 132 επιβατών είναι θολό. Τα ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης έκαναν λόγο για τουλάχιστον 87 νεκρούς, ωστόσο, ο κυβερνήτης του Σμόλενσκ δήλωσε στην ρωσική τηλεόραση ότι δεν υπάρχουν επιζώντες.

Την άποψη του κυβερνήτη συμμερίζεται και ο εκπρόσωπος του πολωνικού ΥΠΕΞ, ο οποίος δήλωσε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να υπάρχουν επιζώντες.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν ο πρόεδρος, η σύζυγός του, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ο υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Κρέμερ και ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Καζίνσκι ταξίδευε στη Ρωσία προκειμένου να συμμετάσχει σε εκδήλωση με αφορμή τα 70 χρόνια από τη Σφαγή του Κατίν, όταν οι Σοβιετικοί σκότωσαν χιλιάδες Πολωνούς κρατούμενους, κυρίως στρατιωτικούς και άνδρες των σωμάτων ασφαλείας.

Ο πρώην πρόεδρος της χώρας Λεχ Βαλέσα έκανε λόγο για «αφάνταστη τραγωδία». «Είναι μία αφάνταστη τραγωδία, μία αφάνταστη καταστροφή. Πριν από 70 χρόνια στο Κατίν, οι Σοβιετικοί είχαν εξολοθρεύσει την πολωνική ελίτ. Σήμερα χάθηκε η πολωνική ελίτ, καθώς πήγαινε να αποτίσει φόρο τιμής στους Πολωνούς που σκοτώθηκαν το 1940» πρόσθεσε ο Λεχ Βαλέσα.

Οι συνθήκες του δυστυχήματος

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Interfax, το στρατιωτικό αεροδρόμιο Σέβερνι ήταν κλειστό, λόγω της πυκνής ομίχλης που επικρατούσε στην περιοχή, για αυτό και προτάθηκε στον Πολωνό πιλότο να προσγειώσει το αεροσκάφος είτε στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ, είτε στη Μόσχα.

Εκείνος αρνήθηκε και πραγματοποίησε αρκετές προσπάθειες να προσγειώσει το αεροσκάφος στην περιφέρεια του Σμολένσκ, λίγο έξω από την πόλη Πετσόρσκ.

Η τέταρτη προσπάθεια ήταν και η μοιραία, καθώς το αεροσκάφος ακούμπησε κλαδιά δέντρων, κατέπεσε και ανεφλέγη, απέχοντας περί τα 300-400 μέτρα από το διάδρομο προσγείωσης.

Στην περιοχή έσπευσε ο Ρώσος υπουργός Εκτάκτων Αναγκών Σεργκέι Σαϊγκού, ενώ για την εξέλιξη της επιχείρησης διάσωσης τυχόν τραυματιών και ανεύρεσης των αιτίων της καταστροφής ενημερώνεται ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ και ο πρωθυπουργός Πούτιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου