Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

ΣΟΥΛΙ ΟΝΟΜΑ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΙΑ

ΣΟΥΛΙ ΟΝΟΜΑ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΙΑ


Ανακοινώθηκε στο διαδίκτυο το σχέδιο για διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς του Νομού για τις συνενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων, κοινώς σχέδιο «Καλλικράτης».
Το προαναφερόμενο σχέδιο προβλέπει την συνένωση της κοινότητας Σουλίου στον Δήμο Παραμυθιάς.

Μιας Κοινότητας που μόνο και μόνο το όνομα που πρεσβεύει αντανακλά το φως της ελευθερίας και των αγώνων αυτού του Έθνους.
Φως που προήλθε μέσα από τον καλόγερο Σαμουήλ και τις λίγες ψυχές των Σουλιωτών οι οποίοι δίδαξαν ανδρεία, αντίσταση και όχι υποδούλωση στον όποιο κατακτητή, με αποτέλεσμα το γένος να αναπτερώσει τις όποιες ελπίδες του και να εκδιώξει από πάνω του τον τουρκικό ζυγό.

Δυστυχώς αυτοί οι λίγοι ανδριωμένοι κλέφτες και αρματολοί δεν ήξεραν όταν πολεμούσαν πώς θα έρθει η στιγμή που αυτή η περιοχή που την περιτριγυρίζουν σκληροτράχηλα βουνά μετά την απελευθέρωση του έθνους θα παρέμενε στην πλήρη εγκατάλειψη του από όλες τις Κυβερνήσεις που ανεδείχθησαν τόσα χρόνια σε αυτή τη Χώρα οι όποιες Κυβερνήσεις ή δεν άκουσαν ή δεν είδαν τον νυν υπέρ πάντων αγώνα των Σουλιωτών.

Εν τούτοις όμως οι σημερινοί κάτοικοί του που δεν είναι παραπάνω από χίλιους αντιστέκονται στην εγκατάλειψη του τόπου τους από όλους, και ασχολούμενοι μόνο με την κτηνοτροφία προσπαθούν να επιβιώσουν.
Τι και αν φωνάζουν τόσα χρόνια πως δεν έχουν ιδιοκτησίες λόγω του ότι τα Σουλιωτοχώρια είναι μπλοκαρισμένα από την αρχαιολογία και τα κρατικά λιβάδια, οι κυβερνώντες αγρόν ηγόραζαν.
Το μόνο που κάνουν είναι να τους τάζουν λαγούς με πετραχήλια προεκλογικά.

Και αυτοί οι λιγοστοί υπομένουν ακόμη μέσα στις κακοτυχίες, χωρίς δρόμους, γιατρούς, παπάδες, και γενικά τις όποιες υποδομές που θα τους έδινε το έναυσμα να μπουν σε οποιαδήποτε διαδικασία ανάπτυξης για να παραμείνουν στην πατρώα γη.
Μιας γης όπου δεν υπάρχει ούτε ένας υποτυπώδης ξενώνας για να μείνει κάποιος επισκέπτης που θέλει να περιηγηθεί στους ιστορικούς χώρους του Σουλίου.

Έτσι αφού δεν υπάρχει τίποτε από τα παραπάνω οι σημερινοί κυβερνώντες αποφάσισαν να μετοικήσουν την έδρα της κοινότητας και μαζί ίσως και τον λαό της στην Παραμυθιά, που και μόνο η απόσταση που τους χωρίζει είναι απαγορευτική για οτιδήποτε καλό που θα προσπαθήσει να κάνει ο οποιοσδήποτε Σουλιώτης για να μείνει στο χωριό του.

Από την άλλη μεριά κανείς από τους αρμόδιους φορείς ή εκκολαπτόμενους κομματικούς και δημοτικούς άρχοντες δεν ασχολείται με την επαρχία Σουλίου. Λες και ο τόπος έχει ψώρα.
Ή ίσως γιατί είναι λίγοι οι ψήφοι που αναγκαστικά τους προσπερνάει ο καθείς Δημόσιος άνδρας ή η κεντρική εξουσία.
Ευτυχώς που υπάρχει μια μικρή ελπίδα από τον σημερινό Νομάρχη η οποία και αυτή θα σβήσει μόλις εφαρμοστεί ο «Καλλικράτης».

Εν κατακλείδι θα ήθελα να βροντοφωνάξω στους όποιους κυβερνώντες ή Δημοτικούς άρχοντες και μη που ασχολούνται με τα κοινά πως θα πρέπει να εξετάσουν διεξοδικά το κατά πόσο και αν πρέπει να μετοικήσει η Κοινότητα Σουλίου και αν ναι τί θα πρέπει να γίνει από την πλευρά τους όχι στα χαρτιά και στα λόγια αλλά στην πράξη για να βγει αυτός ο τόπος από την απόλυτη μοναξιά του.
Να δώσουν προγράμματα για κτηνοτροφία, για να μπορέσουν να κάνουν πράξη αυτό που ξέρουν καλά οι λιγοστοί του κάτοικοι και να ζήσουν.

Ακόμη θα πρέπει να επενδύσουν οι πιο πάνω καρεκλοκένταυροι και μη καθώς και οι κυβερνώντες αυτόν τον τόπο στην ιστορική ονομασία αυτής της περιοχής με ξενώνες, μαγαζιά τουριστικού ενδιαφέροντος, ιστορικών μουσείων, επιμορφωτικών σεμιναρίων των κατοίκων του Σουλίου, καθώς και υποδομής οδικών παρεμβάσεων αλλά και ποιοτικής, τουριστικής, αναπτυξιακής αναβάθμισης του Κουγκίου, του Άγιου Δονάτου, της Κιάφας αλλά και του οροπεδίου «λιβάδι» στους Κουκουλιούς όπου βρίσκεται το μελλοντικό «Σαιν Μόριτζ» της Ελλάδος.

Όλα αυτά για να γίνουν όπως προανέφερα με την προϋπόθεση πως οι κρατούντες θα μπουν στην διαδικασία ή την περιπέτεια να δώσουν ιδιοκτησίες στους κατοίκους του, εκτός αν φοβούνται την αρχαιολογία. Αλλιώς θα μείνει αυτός ο τόπος στην μοίρα του και στην φτώχεια του και θα περιμένει μια φορά τον χρόνο να τον θυμηθούν οι κρατούντες με τους πύρρειους λόγους τους στις γιορτές Σουλίου που διαρκούν τρεις ώρες.

Όμως κύριοι κρατούντες και διοικούντες καλά είναι τα δάφνινα στεφάνια που εναποθέτετε στο μνημείο των Σουλιωτών και του καλόγερου Σαμουήλ, αλλά θα ήταν καλύτερα να είχαν ή αν έχουν οι Σουλιώτες όλες τις παραπάνω υποδομές για να θυμούνται όλο τον χρόνο τους πρόγονους τους μιας και εκεί τους έταξε η μοίρα να ζήσουν.

Γι’ αυτό ξυπνάτε και κάντε κάτι πριν είναι αργά και μην θυμάστε το Σούλι και τους Σουλιώτες για τον ψήφο τους.

Γιατί ξύπνησαν πλέον από τον πολύ θυμό που έχουν τόσα χρόνια μαζί σας και έτσι θα μπουν στην διαδικασία να ζήσουν λεύτεροι χωρίς εσάς σαν αετοί στις ράχες τους.

Καλημέρα σας κύριοι κυβερνώντες και μη.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΤΙΤΑΝΗ" - Ο Σουλιώτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου