Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

ΕΚΔΡΟΜΕΣ: Στα Στενά του Αχέροντα, μυθολογία και φύση σε υπέροχο συνδυασμό

ΕΚΔΡΟΜΕΣ: Στα Στενά του Αχέροντα, μυθολογία και φύση σε υπέροχο συνδυασμό

Είμαστε που είμαστε όλοι ψυχολογικά πιεσμένοι λόγω κρίσης, το μόνο που μας έλειπε, είναι να μιλήσουμε για τον Αδη και τις Πύλες του!

Και όμως, όσο μακάβριο και αν ακούγεται, εμείς σας προτείνουμε να γνωρίσετε τον υπέροχο φυσικό κόσμο του Ποταμού Αχέροντα και όλη τη μυθολογία που τον περιβάλλει!


Στα Στενά του  Αχέροντα, μυθολογία και φύση σε υπέροχο συνδυασμό

Η μυθολογία

Η πεδιάδα του Αχέροντα σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν ο τόπος όπου κατοικούσαν οι ψυχές των νεκρών.
Ο ποταμός, ήταν η οδός μέσω της οποίας ο Χάρος (μακριά από δώ...) οδηγούσε τις ψυχές στη Λίμνη Αχερουσία, στα έγκατα της οποία βρισκόταν το βασίλειο του Αδη.
Δίπλα στη Λίμνη μάλιστα για τη λατρεία των θεών του Κάτω Κόσμου, δημιουργήθηκε το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, όπου γινόταν η επικοινωνία με τις ψυχές των νεκρών.

Οι επισκέπτες του Νεκρομαντείου, υποβάλλονταν σε πολυήμερη προετοιμασία, με πλήρη απομόνωση και ακολουθώντας ειδική διατροφή, οδηγούνταν στις υπόγειες αίθουσες του Νεκρομαντείου όπου επικοινωνούσαν με τα πνεύματα των αγαπημένων τους νεκρών, οι οποίοι προφήτευαν το μέλλον.

Τι θα δείτε σήμερα
Καταρχήν εδώ και κάποιες δεκαετίες η Αχερουσία Λίμνη έχει αποξηρανθεί και στη θέση της υπάρχει κάμπος.
Ο Αχέροντας έχει μήκος 64χλμ, ξεκινώντας από τα ορεινά του Νομού Ιωαννίνων και καταλήγοντας στο Ιόνιο Πέλαγος.
Το πιο εντυπωσιακό τμήμα του ποταμού, είναι αυτό που ονομάζεται «Στενά του Αχέροντα».
Μαζί με το Δέλτα του ποταμού, έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000 και παραμένουν περιοχές υψηλής οικολογικής σπουδαιότητας και παράλληλα εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς.
Στην περιοχή των Στενών, τα βράχια μπορεί κάθετα να ξεπερνούν σε ύψος τα 100 μέτρα, ενώ το πλάτος του ποταμού να μην φτάνει καν τα 2 μέτρα!
Ο Αχέροντας αλλά και το Τσαγγαριώτικο ρέμα προσφέρονται για διάσχιση, προφανώς με τον κατάλληλο εξοπλισμό.
Στο τμήμα των Στενών, η κατάβαση με καγιάκ, θεωρείται 5ου βαθμού δυσκολίας!


Για τους λάτρεις της φύσης στην περιοχή υπάρχουν ενδιαφέρουσες διαδρομές, για τις οποίες περισσότερες πληροφορίες θα πάρετε στο Κέντρο Πληροφόρησης στην Αμμουδιά (τηλ.: 2684041155) και στο Περίπτερο στη Γλυκή.

Τι αξίζει να δείτε στην περιοχή
  • Εκεί που το Τσαγγαριώτικο ρέμα ενώνεται με τον Αχέροντα θα δείτε την πέτρινη τοξωτή γέφυρα Ντάλα
  • Τον παλιό νερόμυλο δίπλα στην κοίτη του ποταμού
  • Εδώ κοντά βρίσκεται και το ιστορικό Σούλι, το Μοναστήρι στο Κούγκι που ανατινάχθηκε και τα σπίτια των οπλαρχηγών Μπόταση και Τζαβέλα.
  • Το Δέλτα του Αχέροντα στο οποίο φιλοξενούνται σπάνια είδη πουλιών. Από το Δέλτα έως το Νεκρομαντείο η διαδρομή γίνεται μέσα στο ποτάμι και με καραβάκι!

Πως θα πάτε
Η περιοχή βρίσκεται στη μέση της διαδρομής περίπου από Πρέβεζα προς Ηγουμενίτσα. Για τους βορειολελαδίτες, η πρόβαση πλέον μέσω Εγνατίας είναι έυκολη.
Από τη νότια Ελλάδα, μέσω Ρίου - Αντιρρίου ακολουθούμε την Ιονία Οδό.


Διαμονή:
Αν θέλετε ποιοτική διαμονή στην ευρύτερη περιοχή, προτείνουμε είτε τους Ξενώνες Αραχθέα, είτε Αρχοντικό Ρίγγα στην Παραμυθιά, είτε τους ξενώνες στην Πάργα





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου