Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Ο.Τ.Α. ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΉΠΕΙΡΟ

Ο.Τ.Α. ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΉΠΕΙΡΟ

Οι απέραντοι σκουπιδότοποι στην Ήπειρο αποδεικνύουν την έλλειψη ευαισθητοποίησης στα περιβαλλοντικά ζητήματα

Έναν απέραντο σκουπιδότοπο θυμίζει ολόκληρη η Ήπειρος, αφού σε δρόμους, χαράδρες, φαράγγια, ποτάμια, δάση κ.λπ. υπάρχουν πεταμένα σκουπίδια πάσης φύσεως.

Αλλά και μέσα στις πόλεις παρατηρεί κανείς άχρηστα αντικείμενα, όπως παπλώματα, ψυγεία, τηλεοράσεις κ.λπ., αφημένα σε δημόσιους χώρους.
Οι Δήμοι προσπαθούν να τα συλλέξουν, ωστόσο έχει πάρει τέτοια έκταση το δυσάρεστο αυτό φαινόμενο, που, ενώ μαζεύουν τα πρώτα, μετά από λίγο παρουσιάζονται και άλλα.
Ακόμη και στους τουριστικούς προορισμούς, όπως το Ζαγόρι, η Κόνιτσα, τα Τζουμέρκα κ.λπ., συναντά κανείς πολλά σκουπίδια.
Γεμάτος σκουπίδια είναι και ο δρόμος από το Καλπάκι έως την Κακαβιά.

Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στην παλαιά εθνική οδό Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας.
Μπορεί, βέβαια, τώρα που αρχίζει και πρασινίζει η φύση, τα σκουπίδια να επικαλύπτονται από τα χορτάρια και να μετριάζεται η κακή εικόνα.
Ωστόσο οι επιπτώσεις για το περιβάλλον και την δημόσια υγεία δεν εκλείπουν.
Επιπλέον, υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Έτσι το ουσιαστικό και επείγον ζήτημα δεν είναι αν λειτουργήσει και πού ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ, αλλά αν φτάνουν εκεί τα απορρίμματα.

Η εικόνα με τα σκουπίδια μας δυσφημίζει ως τόπο και ως ανθρώπους.
Τα γεγονότα δείχνουν ότι οι πολίτες δεν αντιμετωπίζουμε, παρότι αφορά αποκλειστικά εμάς τους ίδιους, με την ανάλογη σοβαρότητα και ευαισθητοποίηση το μεγάλο πρόβλημα των σκουπιδιών.

ΟΙ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ
Δεν φτάνει, λοιπόν, που δεν έχουν αποκατασταθεί όλες οι ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων), δηλαδή οι χωματερές των Δήμων, επιπλέον δημιουργούνται και άλλες, αφού ο καθένας μας αφήνει τα σκουπίδια όπου τον βολεύει.
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο, οι επίσημες χωματερές των Δήμων στην Ήπειρο είναι πάνω από 50, παρά τα πρόστιμα που απειλεί να επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εν τούτοις και νέες ΧΑΔΑ «αναφύονται» οπουδήποτε, αφού ο καθένας μας δεν ενδιαφέρεται για το πού εναποθέτει τα σκουπίδια.

ΟΙ ΟΤΑ
Σαφώς οι πολίτες έχουμε σημαντική ευθύνη για την απαράδεκτη κατάσταση με τα σκουπίδια.
Άμοιροι ευθυνών, όμως, δεν είναι και οι αρμόδιοι, Δήμοι, Νομαρχίες, Κράτος, οι οποίοι μάλλον αδιαφορούν στις περισσότερες περιπτώσεις. Παλαιότερα ο Δήμος Καλπακίου καθάρισε τους δρόμους στα όριά του, ωστόσο η ενέργεια αυτή ούτε συνέχεια είχε, ούτε μίμηση βρήκε από άλλους Δήμους.

Είναι ενδεικτικό της στάσης των ΟΤΑ, αυτό που ανέφερε στην εισήγησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο περιβαλλοντολόγος Γιάννης Παπαγιάννης.
Δεν έχει υποβληθεί καμία πρόταση και στους τέσσερις Νομούς της Ηπείρου, για τα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα (συνολικού ύψους 7.030.000 ευρώ):
«Διαχείριση οικιακών και βιομηχανικών αποβλήτων». «Συμπληρωματικές παρεμβάσεις στο δίκτυο ΧΥΤΑ». «Υποδομές προσωρινής αποθήκευσης αστικών απορριμμάτων».
Ο κ. Παπαγιάννης κατέθεσε μια σειρά από προτάσεις προς τους Δήμους για την υπόθεση των απορριμμάτων:
  • Να αναπτύξουν τα συστήματα συλλογής, μεταφοράς και διάθεσης των απορριμμάτων.
  • Να προωθήσουν την οικιακή κομποστοποίηση στα σπίτια, σε πρώτη φάση, που διαθέτουν αυλές.
  • Να στελεχώσουν τις υπηρεσίες καθαριότητας, προκειμένου το σύστημα διαλογής απορριμμάτων να γίνει αποτελεσματικότερο, προς όφελος του περιβάλλοντος.
  • Να προμηθευτούν κατάλληλο εξοπλισμό για την ανακύκλωση και κυρίως για την διαλογή στα σχολεία όλων των βαθμίδων.
  • Να ενημερώσουν τους πολίτες για τα θετικές πλευρές της ανακύκλωσης, της διαλογής και της ανάκτησης.
  • Να εγκατασταθούν και οι τρεις κάδοι διαλογής απορριμμάτων. Ο «μπλε» (συσκευασίες), ο «πράσινος» (υπολείμματα κουζίνας) και ο κάδος των υπόλοιπων αποβλήτων.

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
Αυτονόητες είναι σε όλους οι αρνητικές συνέπειες από την ανεξέλεγκτη εναπόθεση των σκουπιδιών.
Εκτός από το ότι τα σκουπίδια αμαυρώνουν τις υπέροχες ομορφιές του τόπου μας και λειτουργούν ανασταλτικά στην προσέλκυση τουριστών, αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Ρυπαίνουν το περιβάλλον και η μόλυνση, όπως είναι φυσικό, μεταδίδεται και στους ανθρώπους.
Το κυριότερο είναι ότι επιβαρύνουν με μικρόβια τα νερά, που φθάνουν στις βρύσες των σπιτιών μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου