Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Υπουργικό εφ' όλης της ύλης Λίγα λόγια και επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, το μήνυμα του πρωθυπουργού

Υπουργικό εφ' όλης της ύλης

Λίγα λόγια και επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, το μήνυμα του πρωθυπουργού



Στον απόηχο της φημολογίας που εκτόξευσε τα spread στα ιστορικά μεγαλύτερα επίπεδα, συνεδριάζει σήμερα, Τετάρτη, το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να κάνει συστάσεις για «λίγα λόγια» και να ζητήσει από τα μέλη της κυβέρνησης να επιταχύνουν την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, όπως ο «Καλλικράτης», το φορολογικό και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και οι αποκρατικοποιήσεις. Θα συζητηθεί, επίσης, και το σ/ν για τους ημιυπαίθριους.

Συστάσεις στους υπουργούς

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναζητά το πρόσωπο που δήλωσε στο διεθνές οικονομικό πρακτορείο Μarket Νews Ιnternational ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να παρακάμψει τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, γεγονός που εκτίναξε τα spread στις 408 μονάδες.

Στο θέμα εκτιμάται πως θα παρέμβει και ο πρωθυπουργός, ο οποίος στη διάρκεια του Υπουργικού αναμένεται προχωρήσει σε συστάσεις προς τους υπουργούς για «λίγα λόγια» και «σοβαρότητα στον χειρισμό της κατάστασης».

Πάντως, κυβερνητικές πηγές, που επικαλούνται τα Νέα, υποστήριζαν το βράδυ της Τρίτης ότι υπήρξε αιφνιδιασμός από την αντίδραση των κερδοσκόπων μετά τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων του κυβερνητικού στελέχους και εμμέσως πως «έγινε κακός χειρισμός» στην υπόθεση.

Επιτάχυνση του έργου

Σύμφωνα με το Βήμα, στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τα μέλη της κυβέρνησης συγκεκριμένες ενέργειες και προώθηση των μεταρρυθμίσεων σε κρίσιμους τομείς, αναγνωρίζοντας ότι οι συνεχείς εξαγγελίες, όσο δεν συνοδεύονται από συγκεκριμένες κυβερνητικές πράξεις, αποτελούν μία από τις αιτίες της δυσπιστίας των αγορών και της αδυναμίας της χώρας να απεγκλωβιστεί από τη συζήτηση για το ύψος των επιτοκίων και τους όρους του δανεισμού.

Ο κ. Παπανδρέου έχει ήδη ζητήσει να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες για την ψήφιση του «Καλλικράτη», του ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου, επιμένοντας παράλληλα στην κινητοποίηση των παραγωγικών υπουργείων, ώστε να ψηφιστούν ο νέος επενδυτικός νόμος και οι ρυθμίσεις για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Παράλληλα, σήμερα αναμένεται να συζητηθούν και τα νομοσχέδια της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τους ημιυπαίθριους χώρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου