Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Ανακαλύφθηκε ο αρχαιότερος πρόγονος της κατσαρίδας

Ανακαλύφθηκε ο αρχαιότερος πρόγονος της κατσαρίδας

Έγινε ακόμα πιο δύσκολο να φανταστεί κανείς τον κόσμο μας χωρίς τις πανταχού παρούσες κατσαρίδες, μετά την ανακάλυψη ότι ένας πρόγονος του αηδιαστικού εντόμου κυκλοφορούσε στον πλανήτη μας πριν από περίπου 300 εκατ. χρόνια, όπως αποκάλυψε μια βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Ράσελ Γκάργουντ, οι οποίοι παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό βιολογίας “Biology Letters”, σύμφωνα με το Live Science, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα τρισδιάστατο μοντέλο από ένα απολίθωμα του εντόμου Archimylacris eggintoni, που είναι αρχαίος πρόγονος των σύγχρονων κατσαρίδων και τερμιτών.

Το έντομο αυτό ζούσε στην Ανθρακοφόρο περίοδο (της δημιουργίας των ανθράκων), πριν από 359 – 299 εκατ. χρόνια, σε μια εποχή που οι ζωντανοί είχαν πρόσφατα βγει από τις θάλασσες για να ζήσουν στην ξηρά.

Τα απολιθώματα αυτών των εντόμων έχουν μήκος δύο έως εννέα εκατοστών σε μήκος και τεσσάρων εκατοστών σε πλάτος (ευτυχώς οι μοντέρνες κατσαρίδες είναι μικρότερες…).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου