Σάββατο 3 Απριλίου 2010

ΕΓΓΡΑΦΟ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΡΗΓΙΛΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΡΥΘΜΙΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΜΠΕΖΑ

ΕΓΓΡΑΦΟ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΡΗΓΙΛΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΡΥΘΜΙΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΜΠΕΖΑ


Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αποκαλύψεις για το παρασκήνιο που δρού­σε στα... υπόγεια του υπουργείου Οικονο­μικών την τριετία 2006-2008, που νομι­μοποιούσε «μαύρο χρήμα» και διέγραφε πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ.

Έγγραφο-φωτιά υψηλόβαθμου στελέ­χους του υπουργείου Οικονομικών που έχει στα χέρια της η «REAL NEWS» αποκαλύπτει ότι «στη Γενική Διεύθυνση Επιθεώρησης του πρώην υπουργείου Οικονομίας και Οικο­νομικών, την περίοδο από Ιούλιο 2006 έως Σεπτέμβριο 2008 και υπό την πολιτική ηγε­σία των Γιώργου Αλογοσκούφη και Αντώνη Μπέζα, ετελέσθησαν παράνομες πράξεις οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων τους κράτους.

Ένας ειδικότε­ρος έλεγχος στη ΔΕΥ αλλά και στις περιφερειακές οικονομικές επιθεωρήσεις -κυρίως στην Οικονομική Επιθεώρηση Αθηνών- θα αναδείξει πληθώρα υποθέσεων επανελέγ­χων που διενεργήθηκαν επί ζημία του δη­μοσίου συμφέροντος και που υπολογίζε­ται σε πάνω από 10 δισ. ευρώ».

Επανέλεγχος

Σύμφωνα με πληροφορίες το έγγραφο αυτό στάλθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος κάλεσε αμέσως τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ζητώντας του να διερευ­νήσει την υπόθεση.

Το υπουργείο Οικο­νομικών, μετά και τις αποκαλύψεις της «REAL NEWS» για τη «φωτογραφική εγκύκλιο Μπέζα», κινείται με απόλυτη μυστικότητα στον επα­νέλεγχο πολλών υποθέσεων της «αμαρ­τωλής τριετίας 2006-2008» και σύντομα -όπως λένε οι πληροφορίες- θα κληθούν οι πρώτοι ευνοηθέντες για να εξηγήσουν με ποιον τρόπο τακτοποίησαν...τις συναλλαγές τους με τις εφορίες.

Το έγγραφο που απεστάλη στον πρω­θυπουργό αποκαλύπτει παραστατικά τον τρόπο με τον οποίο κλείνονταν οι υποθέ­σεις.
«Οι υποθέσεις -περιγράφεται χαρα­κτηριστικά- αφορούσαν τους φορολογούμενους στους οποίους είχαν επιβληθεί, έπειτα από έλεγχο, φόροι δισεκατομμυρί­ων ευρώ.
Οι ανωτέρω φορολογούμενοι... ανευρίσκοντο τυχαία στις ΔΟΥ και, όλως τυχαίως απευθύνονταν με αιτήματα επα­νελέγχων των υποθέσεων τους στον τότε γενικό διευθυντή, ο οποίος εφάρ­μοσε ένα καινοφανές διαδικαστικό μόρφωμα διαγραφής των νομίμως επιβλη­θέντων φόρων, με σι­κέ πορίσματα επανελέγχων».

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία-φωτιά του ανθρώπου που έρι­ξε φως στις απάτες τις εντολές επανελέγχου των φορολογικών υποθέσεων έδι­νε ο ίδιος άνθρωπος (υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών) και τις διενεργούσε αναρμοδίως ως επί το πλείστον ο ίδιος οικονομικός επιθεω­ρητής γιατί «οι αρμόδι­οι οικονομικοί επιθεω­ρητές οι οποίοι επόπτευαν τις ΔΟΥ, στη χωρική αρμοδιότη­τα των οποίων ανή­καν οι φορολογού­μενοι που ζητούσαν επανέλεγχο, δεν απο­δέχονταν να καταθέσουν τα πορίσματα των επανελέγχων με το προσχεδιαζόμενο αποτέλεσμα διαγραφής των φόρων».

Επιβραβεύτηκαν

Ο άνθρωπος που έστειλε το έγγρα­φο στο Μαξίμου επισημαίνει ακό­μη πως «αξιοσημείωτο είναι το γε­γονός ότι όσοι/όσες συνήργησαν στις ανωτέρω παράνομες πράξεις επιβραβεύτηκαν και ανελίχθηκαν σε διευθυντικές θέσεις» και αναφέ­ρει σειρά ονομάτων του υπουρ­γείου Οικονομικών, τα οποία βρί­σκονται στη διάθεση της εφη­μερίδας.

Ως προς τις υπο­θέσεις που επανελέγχθηκαν και διαγράφηκαν πρό­στιμα δεκάδων δισεκατομμυρί­ων, στο έγγρα­φο αναφέρονται πέντε περιπτώσεις με ονόματα και αριθμούς εντολών.

Ενδεικτικά πρόκειται για τους εξής αριθ­μούς (η εφημερίδα διαθέτει τα ονό­ματα, όμως δεν τα δημοσιεύει για ευνόητους λόγους):
  • 1097059/ΔΕΥ-Β/1-11-06,
  • 1093425/ΔΕΥ-Α/19-10-06,
  • 1106939ΠΕ/ΔΕΥ-Β/5-1 -07,
  • 1000903/ΔΕΥ-Β/2-1-07 και
  • 1072163/ΔΕΥ-Α/3-8-06.
Μυστική αλληλογραφία
Σε πολλές από τις υποθέσεις που επανε­λέγχονται έγινε χρήση της εγκυκλίου του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Αντώ­νη Μπέζα.
Το περιστατικό που προκάλεσε την έκδοση της εγκυκλίου είχε να κάνει με εντοπισμό επίορκου υπαλλήλου στη ΔΟΥ Κιλκίς.

Η ερμηνεία, όμως που δόθηκε ήταν ευρύτατη, γε­γονός που συνετέλεσε στην «αξιοποίηση» της εγκυκλίου από επιτήδεια υψηλόβαθμα στελέχη πολλών εφοριών, με αποτέλεσμα να «τακτο­ποιηθούν» δεκάδες υποθέ­σεις φοροδιαφυγής όχι μό­νο εφοριακών αλλά και άλλων ιδιωτών - επιχειρηματιών, προκαλώντας ζημιά δισεκατομμυ­ρίων ευρώ στο Δημόσιο.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας του θέματος είναι η αλληλογραφία των νομικών υπηρεσιών του κράτους σχετικά με την υπόθεση Κιλκίς.
Αν και η εγκύκλιος Μπέζα υπογράφηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2006, η αλληλογραφία μεταξύ των αρμόδιων νο­μικών υπηρεσιών του κράτους έχει ανατρέξει διάστημα δύο χρόνων νωρίτε­ρα από την εγκύκλιο.

Με βάση τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση της «REAL NEWS», το πνεύμα που δια­πνέει το σύνολο των επιστολών είναι αμ­φίσημο και συνοψίζεται στο ότι «το ερώ­τημα που έχει τεθεί αφορά τον τρόπο φο­ρολόγησης εισοδημάτων από μη εμφα­νείς πηγές, είναι γενικότερου ενδιαφέρο­ντος και είναι αδύνατο να σχηματίσουμε οποιαδήποτε άποψη».

Σε απάντηση, μάλιστα, του οικονομι­κού επιθεωρητή του υπολοίπου Κεντρι­κής Μακεδονίας προς τον γενικό επιθεω­ρητή Δημόσιας Διοίκησης επισημαίνεται ότι «η απάντηση μας αφορά μόνο το θέ­μα της φορολογικής αντιμετώπισης και όχι για τις λοιπές προβλεπόμενες από τον νό­μο κυρώσεις, για τις οποίες αρμόδιες για την επιβολή είναι άλλες αρχές».

Παρά τη σχετική αλληλογραφία και τις όποιες επιφυλάξεις έχουν διατυπωθεί, ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών εξέδω­σε την εγκύκλιο, στην οποία μάλιστα δεν αναφέρεται πουθενά ότι αφορά δημοσίους υπαλλήλους και μάλιστα επίορκους.

Η ΡΗΓΙΛΛΗΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟΝ ΦΑΚΕΛΟ «ΜΠΕΖΑΣ»

ΣΤΗ ΡΗΓΙΛΛΗΣ βρίσκεται ο «φάκελος Μπέζα» και η υπόθεση παρακολουθείται με μεγάλη προσοχή.
Κύκλοι της Ν.Δ. σημειώνουν ότι «η υπόθεση, όπως και κά­θε τέτοια υπόθεση, παρακολουθείται στενά, αναλύο­νται όλα τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημο­σιότητας, προκειμένου να μην υπάρξει οποιαδήποτε σκιά».

«Οι σκιές -προσέθεταν οι ίδιοι κύκλοι- πρέπει να διαλύονται ό,τι κι όποιον αφορούν».
Γεγονός είναι ότι η Ρηγίλλης έχει αναθέσει σε ει­δικούς να εξετάσουν τόσο τα οικονομικά όσο και τα τυπικά ζητήματα της υπόθεσης Μπέζα.
Επισήμως, το κόμμα τηρεί «προσεκτική στάση» και μιλά για θέμα «που είναι υπό διερεύνηση».

Το ερώτημα δε που τίθε­ται είναι αν ο κ. Μπέζας αποφάσιζε για την «τακτοποίηση συγκεκριμένων θεμάτων» μόνος ή απλώς ακολουθού­σε εντολές.
Κι αυτό γιατί, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, όλες οι κινήσεις φαίνεται να εντάσσονται σε μια πολύ συγκεκριμένη πολιτική...
Και δεν αναφέρονται σε ποινι­κές ευθύνες αλλά σε συγκεκριμένη πολιτική λογική «τα­κτοποίησης» θεμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου