Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Με τον παραδοσιακό τρόπο εορτάστηκε το Πάσχα στη Θεσπρωτία Ήρθαν επισκέπτες, αλλά η κίνηση δεν κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα

Με τον παραδοσιακό τρόπο εορτάστηκε το Πάσχα στη Θεσπρωτία
Ήρθαν επισκέπτες, αλλά η κίνηση δεν κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα
Μείωση 30% στην κίνηση στη γραμμή Ηγουμενίτσας - Κέρκυρας και 10% στο Τελωνείο Μαυροματίου

Κατά τον παραδοσιακό τρόπο, με αρκετούς επισκέπτες αλλά και ένα ατυχές γεγονός, γιορτάστηκε και φέτος σε όλο το Νομό Θεσπρωτίας το Πάσχα.
Σ' αυτό συνέβαλε και ο καλός καιρός που ήταν ζεστός με αποτέλεσμα το ψήσιμο του οβελία να πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα.
Επίκεντρο των θρησκευτικών εκδηλώσεων οι ναοί και φυσικά τα παραδοσιακά λαϊκά δρώμενα που συνοδεύουν την μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης. Αυτή η ανεξάντλητη πηγή που τροφοδοτεί με ιστορία, με παράδοση τους νεοέλληνες.

Να πούμε ότι στην αναστάσιμη ακολουθία που πραγματοποιήθηκε σε όλους τους Ιερούς Ναούς του Νομού, έδωσαν το παρών πλήθος πιστών, δίνοντας μια πολύ ζεστή εικόνα στο χαρμόσυνο αυτό γεγονός για τη Χριστιανοσύνη.
Κατά τ' άλλα η περιοχή είχε αρκετούς επισκέπτες, τόσο Κυριακή όσο και τη Δευτέρα, οι οποίοι πέρασαν τις άγιες μέρες του Πάσχα κοντά στους δικούς τους ανθρώπους, ενώ ήρθε και αρκετός κόσμος από τη Βόρεια Ελλάδα, για μία, δύο ή και τρεις ημέρες σε λίγες περιπτώσεις. Τα χωρά ζωντάνεψαν και πάλι αφού το Πάσχα είναι κατ' εξοχήν γιορτή της χαράς (διάβαση από το θάνατο στη ζωή) και της φύσης (Άνοιξη).

Τα ξενοδοχεία και πάσης φύσεως καταλύματα, μπορεί να μην εμφάνισαν τις επιθυμητές πληρότητες, αφού το νωρίς του φετινού Πάσχα διαδραμάτισε το ρόλο του, αλλά πολλοί ήταν οι Θεσπρωτοί που άφησαν για λίγες ημέρες τους τόπους κατοικίας τους, μεγάλα αστικά κέντρα ή μη, για να βρεθούν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους και μαζί με συγγενείς και φίλους να γιορτάσουν την Ανάσταση του Θεανθρώπου.

Η τροχαία της Αστυνομικής Διεύθυνσης του Νομού μερίμνησε για την εξυπηρέτηση των εισερχόμενων στο Νομό, ενώ όλες αυτές τις ημέρες, αυξημένη μεν, αλλά περιορισμένη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια κατά 30 % κίνηση, εμφάνισε το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και η γραμμή Ηγουμενίτσας-Κέρκυρας, παρά το γεγονός ότι το νησί των Φαιάκων θεωρείται ένας από τους παραδοσιακούς πασχαλινούς προορισμούς.
Άνδρες του λιμενικού σώματος φρόντισαν ώστε να μην δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα και η εξυπηρέτηση του κοινού υπήρξε καλή σε γενικές γραμμές.

Στο Τελωνείο Μαυροματίου, η κίνηση, είσοδος-έξοδος προς και από τη γειτονική χώρα, εμφάνισε επίσης μια μείωση κοντά στο 10%.

Όσον αφορά την εμπορική κίνηση, εκτός των καταστημάτων του κλάδου τροφίμων, που παρουσίασαν έντονη κίνηση όλες τις προηγούμενες ημέρες, αυτή δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες των καταστημάτων άλλου είδους, που κινήθηκαν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, επιτείνοντας τον ήδη μεγάλο προβληματισμό που υπάρχει εδώ και πολλούς μήνες.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως τονίζουν ιδιοκτήτες καταστημάτων με είδη ένδυσης και υπόδησης, ότι όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα και παρά το διευρυμένο ωράριο για τη διευκόλυνση των καταναλωτών, ο κόσμος δεν ανταποκρίθηκε, είτε λόγω οικονομικής στενότητας, είτε λόγω της ψυχολογικής πίεσης που δέχεται καθημερινά για την κατάσταση των οικονομικών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου