Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Καταβλήθηκαν τα δεδουλευμένα στους ναυτεργάτες μετά τις κινητοποιήσεις στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Καταβλήθηκαν τα δεδουλευμένα στους ναυτεργάτες μετά τις κινητοποιήσεις στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Στις 31 έφτασαν οι ναυτολογήσεις στα πλοία της εταιρείας «WAVE WORLD»


Οι κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών με την ακινητοποίηση δύο πλοίων της εταιρείας «WAVE WORLD» στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, από αγανακτισμένους ναυτεργάτες, με την Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), την ΣΤΕΦΕΝΣΟΝ (Πανελλήνια Ένωση Κατώτερων Πληρωμάτων Μηχανής) και μέλη του ΠΑΜΕ, συνεχίζουν να έχουν θετικά αποτελέσματα ως προς την πλήρη κάλυψη των οργανικών κενών των πλοίων «POLARIS» και «SEA TRADE», με τη συνολική ναυτολόγηση μέχρι τώρα 31ενός ναυτεργατών.

Όπως γράψαμε, τόσο την Τρίτη όσο και την Τετάρτη, είχαμε μπλοκάρισμα στο λιμάνι της πόλης των δύο παραπάνω πλοίων αντίστοιχα, σαν μέτρο πίεσης προς την ιδιοκτησία της εταιρείας, ώστε να προχωρήσει στη ναυτολόγηση ναυτεργατών για τις κενές θέσεις, αλλά και να δοθεί τέλος στη λεγόμενη μαύρη εργασία, με τους ανασφάλιστους εργαζομένους.
Μετά λοιπόν από τις 31 ναυτολογήσεις που έγιναν επί τόπου την Τρίτη και την Τετάρτη, το απόγευμα της Πέμπτης έγιναν άλλες δέκα, ώστε μέχρι στιγμής να έχουμε φθάσει στον αριθμό των δεκαεννέα ναυτολογήσεων για το πλοίο «SEA TRADE» και δώδεκα ναυτολογήσεων για το πλοίο «POLARIS», ενώ απομένουν άλλες δέκα για την πλήρη κάλυψη των προβλεπόμενων θέσεων.

Η εταιρεία δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα προχωρήσει στις περαιτέρω ναυτολογήσεις και αυτό έχει φέρει ικανοποίηση στους εμπλεκόμενους, που βλέπουν τον αγώνα τους να δικαιώνεται, ενώ αναμένουν να δουν και στην πράξη πως θα διαμορφωθεί η νέα κατάσταση.



Καταβλήθηκαν τα δεδουλευμένα
Εκτός των 31 ναυτολογήσεων που καταγράφονται το περασμένο τετραήμερο, είχαμε επίσης την καταβολή των δεδουλευμένων από πλευράς της ιδιοκτήτριας εταιρείας των πλοίων, απέναντι στους εργαζομένους σε αυτά, στο σύνολο των οφειλών που υπήρχαν, ενώ η ιδιοκτήτρια εταιρεία φέρεται να δεσμεύτηκε ότι δεν θα ξανασημειωθούν ανάλογες καθυστερήσεις καταβολής των δεδουλευμένων.

«Μπήκαν ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα»
Όπως τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, κ. Βαγγελάκης, «στα δύο πλοία μπήκαν ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα.
Ο ίδιος επισημαίνει πως ο στόχος πάνω στον οποίο πίεσαν από την αρχή, τόσο οι Ενώσεις των μηχανικών, όσο και οι ναυτεργάτες, ήταν «οι εργάτες στα πλοία να είναι ασφαλισμένοι και να έχουν δικαιώματα, ώστε να μπει τέλος στο καθεστώς της μαύρης εργασίας».
Αποτέλεσμα βέβαιου αυτού, θα είναι στο προσεχές διάστημα να απολυθούν από τα δύο πλοία εργαζόμενοι που δεν μπορούν να αποκτήσουν πλήρη δικαιώματα.
Πρόκειται κυρίως για ναυτεργάτες που προέρχονται από τις Φιλιππίνες, το Μπανγκλαντές κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου