Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Το ασανσέρ δεν διαβάζει την σκέψη

Το ασανσέρ δεν διαβάζει την σκέψη
Εσείς γνωρίζετε το κουμπί ενεργοποίησης των πελατών σας;
Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να έχετε καλλίτερα αποτελέσματα από τις διαφημίσεις σας


Γράφει ο Βασίλης Δ. Παππάς*

Σας έχει τύχει να έχετε μια από αυτές τις ημέρες, τις όχι και τόσο καλές, να μπείτε στο ασανσέρ και να περιμένετε να ξεκινήσει? (σίγουρα σας έχει συμβεί).
Προσωπικά μου έτυχε πριν μερικές ημέρες όταν διαπίστωσα το εξής.
“Τα ασανσέρ δεν διαβάζουν την σκέψη. Χρειάζεται να πατήσεις ένα κουμπί. Και μάλιστα για να πας εκεί που θέλεις, πρέπει να πατήσεις το σωστό κουμπί.”

Ζούμε σε μια εποχή όπου κανείς δεν έχει χρόνο, όλοι είναι πολυάσχολοι, όπου εάν ρωτήσεις κάποιον: “τι κάνεις;” Θα σου απαντήσει σχεδόν σίγουρα “άσε τρέχω”.
Τα πάντα κινούνται με μεγάλη ταχύτητα γύρω μας, ακόμα και ο χρόνος (κοντεύει ξανά καλοκαίρι), ενώ όλοι προσπαθούν να προλάβουν κάτι.

Ταυτόχρονα παίρνουμε καθημερινά χιλιάδες πληροφορίες, μέσα από το internet, την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τα περιοδικά, τις εφημερίδες, ενώ την ίδια στιγμή δεχόμαστε εκατοντάδες διαφημιστικά μηνύματα, email, τηλεφωνήματα, SMS, νέα, ειδήσεις, κουτσομπολιά, ενώ θα πρέπει να απαντήσουμε σε “προσκλήσεις φιλίας” και να κάνουμε “Like” στο Facebook.

Ο εγκέφαλος μας αδυνατεί να αφομοιώσει τον καθημερινό αυτό ορυμαγδό πληροφοριών. Συνήθως κρατάμε ότι μας έκανε εντύπωση και μας άρεσε, ενώ απορρίπτουμε σχεδόν αυτόματα οποιαδήποτε άλλη πληροφορία θεωρούμε άχρηστη για εμάς.
Έρευνες έχουν δείξει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί να συγκρατήσει πάνω από 7 ομοειδείς πληροφορίες, μετά δυσκολεύεται.

Για παράδειγμα, εάν σας ρωτούσα να μου πείτε όλες τις μάρκες αυτοκινήτων που γνωρίζετε, θα μου λέγατε πολύ εύκολα τις πρώτες εφτά, ενώ μετά θα αρχίζατε να δυσκολεύστε για να θυμηθείτε περισσότερες, παρόλο που ξέρετε ότι στην αγορά υπάρχουν εκατοντάδες.

Κάντε το σαν άσκηση και δείτε εάν ισχύει.
Πόσες μάρκες τσιγάρων μπορείτε εύκολα να σκεφτείτε;
Πόσα μάρκες κινητών, τηλεοράσεων, και Η/Υ, μπορείτε να θυμηθείτε;
Μήπως μετά τις εφτά, “κολλάτε” λίγο;

Σκεφθείτε τώρα ότι μέσα στο περιβάλλον αυτό που βιώνουν καθημερινά οι περισσότεροι άνθρωποι, έρχεστε εσείς και θέλετε να τους πουλήσετε το προϊόν ή την υπηρεσία σας.
Πρέπει να τους πείσετε να επιλέξουν το δικό σας προϊόν και όχι των ανταγωνιστών σας. Θα πρέπει να μπείτε στο μυαλό τους, και μάλιστα στις πρώτες θέσεις.
Στόχος σας πρέπει να είναι, να δουν το προϊόν σας ως την μοναδική αξιόπιστη λύση και λογική επιλογή για να λύσουν το πρόβλημα τους ή να ικανοποιήσουν τις ανάγκες και επιθυμίες τους. Τίποτα λιγότερο!

Οι περισσότεροι όταν διαβάζουν ένα περιοδικό ή μια εφημερίδα δεν έχουν το μυαλό τους στο προϊόν σας. Μην έχετε την αυταπάτη ότι θα προσέξουν σίγουρα την διαφήμιση σας. Δέχονται τόσες άλλες πληροφορίες και είναι τόσο πολυάσχολοι που δεν έχουν τον χρόνο να δώσουν σημασία. Εσείς έχετε άμεσο ενδιαφέρον και θα την προσέξετε.

Δεν ισχύει το ίδιο όμως και με τους αναγνώστες.
Θα την προσέξουν μόνο εάν τους ενδιαφέρει. Εάν τους τραβήξει την προσοχή και έχουν κάτι να κερδίσουν. Θα τους “κερδίσετε” μόνο εάν αντικαταστήσετε την σκέψη που έχουν εκείνη την στιγμή με μια άλλη σκέψη πιο ενδιαφέρουσα από αυτή που είχαν στο μυαλό τους πριν διαβάσουν την διαφήμιση σας (αυτό είναι σίγουρα τέχνη)!

Εδώ επανερχόμαστε στο ασανσέρ.
Ξέρετε ότι οι πιθανοί πελάτες σας υπάρχουν εκεί έξω (όπως ξέρατε ότι υπάρχει και το ασανσέρ) αλλά δεν θα κάνουν καμία κίνηση, δεν θα ενεργοποιηθούν γιατί πολύ απλά δεν μπορούν να διαβάσουν την σκέψη σας (που σημαίνει ότι η διαφήμιση σας δεν περνάει το μήνυμα που εσείς θέλετε)!
Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να πατήσετε το σωστό κουμπί.
Το δικό τους κουμπί ενεργοποίησης.
Όπως το ασανσέρ.


* Ο Βασίλης Δ. Παππάς είναι ιδιοκτήτης του γραφείου Επιχειρηματικών Συμβουλών, Μάρκετινγκ & Αναπτυξιακών Μελετών “Επιχειρείν” στην Ηγουμενίτσα Θεσπρωτίας.
Περισσότερα άρθρα και αναλύσεις θα βρείτε στην ιστοσελίδα
http://www.epixeirein.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου