Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Απαράδεκτη η τακτική του Υπ. Εσωτερικών να αποφασίζει την χωρική κατανομή των νέων Δήμων σε κλειστές συσκέψεις με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:
Απαράδεκτη η τακτική του Υπ. Εσωτερικών να αποφασίζει την χωρική κατανομή των νέων Δήμων σε κλειστές συσκέψεις με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την απαράδεκτη τακτική που ακολουθεί το Υπουργείο Εσωτερικών για την χωρική κατανομή των νέων Δήμων κατέθεσε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιάννη Ραγκούση. Ειδικότερα, στην Ερώτησή του (αρ.πρ.:8913/19.04.2010), ο Στ. Καλογιάννης αναφέρει:

“Το σχέδιο «Καλλικράτης» για την υποχρεωτική συνένωση των ΟΤΑ που προωθείται από την Κυβέρνηση, εν όψει των εκλογών του προσεχούς Νοεμβρίου, απαιτεί ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης των Δήμων και των Περιφερειών, απαλλαγμένο από τα λάθη, τις μικροκομματικές επιλογές και τις αγκυλώσεις του σχεδίου «Καποδίστριας».
Το κείμενο που δόθηκε από την Κυβέρνηση για δημόσια διαβούλευση, δεν πληροί τις προϋποθέσεις για σοβαρό διάλογο, καθώς είναι ελλιπέστατο.
Σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις ενός τόσο μεγάλου εγχειρήματος, ενώ ο χρόνος πιέζει πλέον ασφυκτικά.

Διοικητική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει χωρίς την εφαρμογή χωροταξικών κριτηρίων, χωρίς κατανομή νέων αρμοδιοτήτων, χωρίς εξασφαλισμένους πόρους και μάλιστα εν μέσω μείζονος οικονομικής κρίσης, χωρίς επαρκή στελέχωση των νέων ΟΤΑ και ερήμην των πολιτών.

Η χωρική κατανομή, από τα πλέον κρίσιμα κριτήρια του σχεδίου «Καλλικράτης», πρέπει να προκύψει κατόπιν τεκμηριωμένης μελέτης, που θα λαμβάνει υπ' όψιν πρωτίστως χωροταξικά, οικονομικά, αναπτυξιακά και πολιτιστικά κριτήρια και κατόπιν ουσιαστικού διαλόγου με τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων.

Σήμερα, η Κυβέρνηση συνεχίζει την απαράδεκτη στάση της να μην δίνει για διαβούλευση το πλήρες κείμενο για την αυτοδιοίκηση, εμμένοντας σε απίστευτες παλαιοκομματικές μεθόδους.

Συγκεκριμένα, η χωρική κατανομή των νέων δήμων προαποφασίζεται σε «κλειστές» συναντήσεις που γίνονται στο Υπουργείο Εσωτερικών με μόνους συμμετέχοντες την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ανά Νομό!Δηλαδή, το αρμόδιο Υπουργείο δεν τηρεί ούτε στοιχειωδώς τα προσχήματα για τις συνενώσεις των δήμων, ακυρώνοντας κάθε έννοια επιστημονικού σχεδιασμού και κάθε διαδικασία διαβούλευσης.

Δεν ενδιαφέρεται το Υπουργείο για μία βιώσιμη αυτοδιοίκηση, αλλά με καθαρά μικροκομματικά κριτήρια επιδιώκει απλώς να εκλέξει τοπικούς άρχοντες φιλικά προσκείμενους στην Κυβέρνηση.
Με τους απαράδεκτους χειρισμούς της η Κυβέρνηση αποδεικνύεται, για ακόμη μια φορά, πολύ κατώτερη των περιστάσεων.”

Ο Στ. Καλογιάννης καταλήγει ερωτώντας τον αρμόδιο Υπουργό πότε θα δοθεί στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο του σχεδίου «Καλλικράτης» και το χωροταξικό των νέων δήμων, ποιοι νέοι δήμοι προαποφασίστηκαν στην «κλειστή» σύσκεψη του Υπουργείου Εσωτερικών με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τον Νομό Ιωαννίνων και εάν προτίθεται το Υπουργείο να λάβει υπ’ όψιν του τη διαβούλευση ή θα εμμείνει στην προαποφασισμένη χωρική κατανομή των νέων δήμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου