Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Απόβλητα πτηνοτροφείων μολύνουν την λίμνη Ιωαννίνων !!!

Απόβλητα πτηνοτροφείων μολύνουν την λίμνη Ιωαννίνων !!!


Ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας. Ασυνείδητοι πτηνοτρόφοι πετούν ανεξέλεγκτα τα ζωικά απόβλητα των μονάδων τους όπου βρουν, με τελευταίο κρούσμα τη ρύπανση στην Αμπελιά του Δήμου Μπιζανίου.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκουμε σωρούς από κοπριές πεταμένους σε χωράφια, σε αγροτικές εκτάσεις, δίπλα σε δρόμους και κανάλια. Το θέμα απασχολεί όλο το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, αλλά σε μας έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο», δήλωσε στην εφημερόδα «Εθνος» ο δήμαρχος Μπιζανίου, Αχιλλέας Σίντος.

Ο κ. Σίντος ζήτησε την επέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών και αποκάλυψε ότι έχει στα χέρια του στοιχεία για συγκεκριμένους παραβάτες.
Στη Διεύθυνση Υγιεινής της Νομαρχίας Ιωαννίνων βρέθηκε πρόσφατα για το ίδιο θέμα ένας άλλος δήμαρχος, ο κ. Βαγγέλης Πήχας, του παραλίμνιου Δήμου Παμβώτιδας, ο οποίος ζήτησε την παρέμβαση της υπηρεσίας, αφού σωροί από υπολείμματα πτηνοτροφείων βρίσκονται παρατημένοι πολύ κοντά στις όχθες της λίμνης.

«Το φαινόμενο είναι πολύ συχνό, αλλά δεν φταίνε πάντα οι πτηνοτρόφοι. Πολλές φορές φωνάζουν κάποιον εργολάβο για να μεταφέρει την κοπριά και αυτός αντί να τη μεταφέρει στο εργοστάσιο επεξεργασίας και αδρανοποίησης του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «Πίνδος», την πετάει όπου βρει στον δρόμο για να κερδίσει το κόστος μεταφοράς», μας είπε ο κ. Πήχας.

Ο ίδιος περιγράφει ως αφόρητη από τη δυσοσμία την κατάσταση που συνάντησε καθ’ οδόν προς το Κουτσελιό.
Αν και το σκοτάδι δεν του επέτρεπε να δει πού ακριβώς ήταν η εστία της ρύπανσης, η έντονη μυρωδιά οδηγούσε στο ότι κάποιος άφησε ζωικά υπολείμματα και μάλιστα πολύ πρόσφατα.
Στον Νομό Ιωαννίνων λειτουργούν περίπου 850 πτηνοτροφικές μονάδες, μικρές και μεγάλες, από τις οποίες οι 560 ανήκουν στο δυναμικό του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «Πίνδος», ο οποίος διαθέτει έξω από το Ροδοτόπι Ιωαννίνων μονάδα επεξεργασίας και αδρανοποίησης των ζωικών αποβλήτων.

«Εδώ και δύο χρόνια λειτουργεί η μονάδα αυτή δυναμικότητας 40% από το σύνολο των μελών μας, ενώ το λίπασμα που παράγεται είναι εξαιρετικής ποιότητας και διατίθεται για λουλούδια και οπωροκηπευτικά», μας είπε ο πρόεδρος της «Πίνδος», Μιχάλης Κασσής.

«Η λειτουργία ειδικών χώρων για την απόθεση των κοπροσωρών είναι υποχρεωτική για όλα τα πτηνοτροφεία.Οι ιδιοκτήτες υποχρεώνονται, βάσει του νόμου, να κατασκευάζουν χώρους από μπετόν και τσιμεντόλιθους, στους οποίους θα μαζεύουν τα ζωικά απόβλητα και έπειτα από 4 μήνες θα διαθέτουν το λίπασμα στις καλλιέργειες.Τα χωράφια που παίρνουν αυτό το λίπασμα είναι πολύ εύφορα», σημείωσε ο κ. Κασσής, προσθέτοντας ότι τυχόν ρύπανση από ανεξέλεγκτη απόθεση των ζωικών αποβλήτων είναι μεμονωμένα περιστατικά και δεν αποτελούν συνήθη πρακτική για τους επαγγελματίες του χώρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου