Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Και η Ιόνια Οδός στο «μάτι» Παρατηρητηρίου Επιστημόνων!

Και η Ιόνια Οδός στο «μάτι» Παρατηρητηρίου Επιστημόνων!

Καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών ίδρυσαν Επιστημονικό Παρατηρητήριο οδικών αξόνων, με στόχο την διαρκή παρακολούθηση, μελέτη και ανάλυση των χωρικών επιδράσεων των υπό κατασκευή μεγάλων οδικών διαδρόμων της περιφέρειας, μεταξύ των οποίων και η Ιόνια Οδός.

Ιδρυτές του είναι τέσσερις πανεπιστημιακοί που είχαν συνεργαστεί στην εκπόνηση δύο ερευνών που κατάρτισε το Πανεπιστήμιο Πατρών, για τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου:

Ο καθηγητής Παύλος Λουκάκης, οι αναπληρωτές καθηγητές Β. Παππάς και Αθ. Μπέλλας, ο επίκουρος καθηγητής Β. Πατρώνης και ο οικονομολόγος Θεόδωρος Λουλούδης.

Σύμφωνα με τους καθηγητές, το Παρατηρητήριο «θα εξειδικευθεί στη συνεχή παραγωγή σχετικής τεκμηρίωσης και δεικτών και στην εκπόνηση ερευνών, μελετών και αναλύσεων, με σκοπό τη διάθεση του υλικού αυτού για την ενημέρωση και πληροφόρηση του ευρύτερου κοινού και τη στήριξη δημόσιων φορέων και οργανισμών, των ΟΤΑ και των επιχειρήσεων».

Η χρησιμότητα του νέου αυτού φορέα είναι δεδομένη αφού ο δυτικός άξονας, συνολικού μήκους 600 χλμ. περίπου, διέρχεται από 10 νομούς, η δε λειτουργία του αφορά άλλους 4 νησιωτικούς νομούς της χώρας (Ιόνια Νησιά) που και αυτοί περιλαμβάνονται σε αυτό το νέο και σύγχρονο συγκοινωνιακό δίκτυο της Δυτικής Ελλάδας.

Το Παρατηρητήριο θα δημιουργήσει άμεσα, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, σύστημα δεικτών οι οποίοι με συγκεκριμένο και μετρήσιμο τρόπο θα καταγράφουν, σε συνεχή χρονική βάση, τα αναπτυξιακά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά και συγκοινωνιακά χαρακτηριστικά των περιοχών που επηρεάζονται από τον άξονα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου