Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Οδικοί άξονες και κλιματική αλλαγή «σκοτώνουν» τις αρκούδες

Οδικοί άξονες και κλιματική αλλαγή «σκοτώνουν» τις αρκούδες

Έρευνα της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ» για τις αρκούδες

Η κατασκευή μεγάλων οδικών αξόνων και η κλιματική αλλαγή είναι παράγοντες που φαινομενικά δεν σχετίζονται μεταξύ τους, εντούτοις συνδυαστικά «σκοτώνουν» τις αρκούδες στη χώρα μας.

Όπως τόνισε ο επιστημονικός υπεύθυνος της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ», βιολόγος Γιώργος Μερτζάνης, «οι αρκούδες που ζουν σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου, διατρέχουν σήμερα μεγαλύτερο κίνδυνο απ’ ό,τι στο παρελθόν, εξ αιτίας της κατασκευής μεγάλων οδικών αξόνων, όπως η Εγνατία οδός, σε συνάρτηση με τη διαφαινόμενη κλιματική αλλαγή, που επηρεάζουν τον ετήσιο βιολογικό κύκλο του ζώου».

Ο κ. Μερτζάνης αναφέρθηκε στα αποτελέσματα έρευνας της «Καλλιστώ», που έγινε σε αρκούδες στις οποίες τοποθετήθηκαν δορυφορικοί ραδιοπομποί. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, σε σύνολο 24 ραδιοσημασμένων αρκούδων (6 θηλυκές και 18 αρσενικές) στην περιοχή της Εγνατίας οδού, κατά την τριετία 2006-2008, η μέση διάρκεια φωλεοποίησης (χειμέριου ύπνου) για την αρκούδα ήταν 83 ημέρες.

Σημείωσε ότι τον χειμώνα του 2008 και 2009, επτά από τις 11 αρσενικές ραδιοσημασμένες αρκούδες, παρέμειναν ενεργές καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα κατ’ αντιστοιχία με τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.
Ανέφερε μάλιστα ότι το 2010 έγινε τροχαίο ατύχημα με θύμα αρκούδα το μήνα Ιανουάριο, περίοδο που «φυσιολογικά τα ζώα αυτά βρίσκονται σε χειμέριο λήθαργο».

«Τα δεδομένα της έρευνας υποδεικνύουν τελικά ότι η καφέ αρκούδα στη νότια Ευρώπη αναμένεται να επηρεαστεί σημαντικά από τις κλιματικές αλλαγές που συνδέονται με την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας, διαταράσσοντας το βιολογικό κύκλο του μεγαλόσωμου θηλαστικού», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου