Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Ερευνητική πρωτοβουλία για τις ακτές της Ελλάδας και της Μεσογείου

Ερευνητική πρωτοβουλία για τις ακτές της Ελλάδας και της Μεσογείου

Ένα μεγάλο ερευνητικό σχέδιο με την ονομασία PEGASO ξεκινά στη Μεσόγειο με τη συμμετοχή 23 ευρωπαϊκών οργανισμών (πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, διεθνών οργανισμών) από 15 χώρες, το οποίο θα μελετήσει και θα εισηγηθεί συγκεκριμένους τρόπους δράσης, για να προστατευθούν οι ακτές της Μεσογείου. Η ελληνική εκπροσώπηση στην προσπάθεια γίνεται μέσω του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και ένα μέρος του σχεδίου θα αφορά στις ελληνικές ακτές.

Το project, που θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2014, χρηματοδοτείται από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ με περίπου 7 εκατ. ευρώ για την επόμενη τετραετία (το συνολικό κόστος θα φτάσει τα 8,97 εκατ. ευρώ) και το συντονισμό του έχει αναλάβει το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Οι ερευνητές θα αναλύσουν την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου, τη βόρεια ακτή της Αδριατικής (όπου απειλείται η πόλη της Βενετίας από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας), το δέλτα του Νείλου, την ακτή του Μαρόκου, τη βόρεια ακτή του Λιβάνου, το δέλτα του Ροδανού στη Γαλλία, το δέλτα του Δούναβη, την ακτή της Σεβαστούπολης, τον κόλπο του Γκαμπές στη Γεωργία κ.α.

Για πρώτη φορά, η έρευνα θα είναι ολοκληρωμένη και θα συμπεριλάβει, σε ένα ενιαίο πλαίσιο, τη μελέτη της θάλασσας, των ακτών και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Η εκκίνηση του προγράμματος γίνεται από 12 έως 14 Απριλίου σε ειδική συνάντηση, στη Βενετία, 60 ερευνητών διαφόρων ειδικοτήτων από τις 15 χώρες, σε μια κοινή προσπάθεια να γεφυρώσουν την επιστημονική έρευνα και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση των ακτών.

Η Μεσόγειος και ορισμένες περιοχές της συνδεόμενης Μαύρης Θάλασσας υποφέρουν από διάφορα προβλήματα, όπως η υπερβολική αστικοποίηση της παράκτιας ζώνης, η θαλάσσια μόλυνση, η απώλεια της βιοποικιλότητας, οι συγκρούσεις στις χρήσεις γης στις παράκτιες περιοχές κ.α. Τον Ιανουάριο του 2008, 21 χώρες υπέγραψαν το Πρωτόκολλο ICZM για την ολοκληρωμένη διαχείριση των παράκτιων περιοχών της Μεσογείου. Το Πρωτόκολλο, το πρώτο του είδους του για τη Μεσόγειο, στη συνέχεια επικυρώθηκε από τη Γαλλία και τη Σλοβενία και πιο πρόσφατα από το Μαρόκο και πρόκειται σύντομα να τεθεί σε ισχύ.

Κάπως έτσι δρομολογείται η δημιουργία του πρώτου ευρωπαϊκού-μεσογειακού δικτύου για τη συλλογή ερευνητικών-επιστημονικών δεδομένων, στατιστικών, δορυφορικών εικόνων, χρήσεων γης, πυρκαγιών κλπ. Σε επόμενη φάση, το PEGASO θα στρέψει την προσοχή του στη Μαύρη Θάλασσα, αξιοποιώντας την εμπειρία που θα έχει ήδη αποκομίσει από τη Μεσόγειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου