Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Σφυγμομέτρηση σοκ για την κυβέρνηση!

Σφυγμομέτρηση σοκ για την κυβέρνηση!



Στον ρυθμό που επιβάλλουν οι δραματικές οικονομικές εξελίξεις κινείται, όπως είναι φυσικό, η 25η κατά σειρά Ανοικτή Διαδικτυακή Ψηφοφορία, που διεξήχθη από τη zougla.gr, από την Τετάρτη 21 έως και τη Δευτέρα 26 Απριλίου.

Ψήφισαν 5.954 χρήστες του διαδικτύου
άνω των 18 ετών.

Η Ανοικτή Ψηφοφορία κάλυψε χρονικά και την περίοδο των αντιδράσεων στην απόφαση της κυβέρνησης να καταφύγει στη διεθνή βοήθεια.

Οικονομικά Μέτρα και προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης

Η πρώτη ενότητα ερωτήσεων αφορά στη λήψη των οικονομικών μέτρων και, βεβαίως, στην καταγραφή των αντιδράσεων σχετικά με την προσφυγή της χώρας στον Μηχανισμό Στήριξης ΕΕ – ΔΝΤ.

Στο πρώτο σχετικό ερώτημα για το εάν η προσφυγή της Ελλάδας στο Μηχανισμό Στήριξης ήταν αναπόφευκτη, οι ψηφοφόροι είναι απολύτως μοιρασμένοι.
Το 49,2% δηλώνει πως η προσφυγή δεν ήταν αναπόφευκτη και το 49,1% θεωρεί πως ήταν.
Μόνο ένα ισχνό 1,7% δεν απαντά σε αυτό το ερώτημα.
Οι μισοί ψηφοφόροι δεν έχουν πεισθεί, δηλαδή, για το εάν η τελική απόφαση του πρωθυπουργού ήταν «μονόδρομος», σύμφωνα και με τη λογική του πρωθυπουργικού διαγγέλματος από το Καστελόριζο.



Στο σχεδιάγραμμα που ακολουθεί, καθίσταται σαφές πως η αποδοχή του αναπόφευκτου της προσφυγής είναι ισχυρότερη μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ (58,5%) ενώ, αμέσως μετά, έρχονται οι ψηφοφόροι του ΛΑΟΣ (51,9%) και ακολουθούν οι ψηφοφόροι των υπολοίπων κομμάτων της Βουλής. Παρατηρείται πως ένα πολύ υψηλό ποσοστό της τάξης του 47,6% εκ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει πως η προσφυγή είναι αναπόφευκτη, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στο ΚΚΕ μετά βίας αγγίζει το 28,2%.



Στο επόμενο ερώτημα, αν η κυβέρνηση διέθετε και άλλα μέσα για τη διάσωση της Οικονομίας, εκτός από το Μηχανισμό Στήριξης, οι ψηφοφόροι που καλούνται να εξειδικεύσουν τη σκέψη τους δηλώνουν -στην πλειοψηφία τους- πως υπήρχαν και άλλα διαθέσιμα οικονομικά «εργαλεία». Μόνο το 31,2% των ψηφοφόρων επιμένει πως δεν υπήρχε άλλος τρόπος αντίδρασης της κυβέρνησης.



Παραμένοντας στην ενότητα «Οικονομία – Αντιδράσεις» για τα μέτρα και την προσφυγή, το επόμενο ερώτημα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων, το 70,7%, θεωρεί πως η προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης δεν είναι επαρκής και αποτελεσματική ενέργεια για τη διάσωση της ελληνικής Οικονομίας.
Οι πολίτες προφανώς θεωρούν πως πρέπει να υπάρξει σειρά μέτρων, ενδεχομένως ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα με συμφωνίες κορυφής, για να ξεπεράσει η Οικονομία το «σκόπελο» του δημόσιου χρέους και των ελλειμμάτων.



Στο επόμενο ερώτημα για το αν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί είναι μόνιμα ή παροδικά, οι πολίτες αντιδρούν με τη γνωστή ρήση «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού».
Έτσι, το 82.2% υποστηρίζει πως τα μέτρα θα είναι μόνιμα και μόνο ένα 15,1% εκφράζει αισιοδοξία για την παροδικότητά τους.



Στην κάρτα που ακολουθεί, οι πολίτες καλούνται να ερμηνεύσουν πολιτικά τις ενέργειες της κυβέρνησης.
Το ερώτημα είναι το ακόλουθο: «Η χώρα περνά σοβαρή δημοσιονομική κρίση ή αυτή η κρίση χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων;».
Η απάντηση των ψηφοφόρων είναι εξαιρετικά ενδεικτική.
Το 55,7% πιστεύει πως η χώρα βρίσκεται σε δημοσιονομική «καταιγίδα» και άρα εμμέσως τα μέτρα είναι επιβεβλημένα, ωστόσο το 42,2%, ένα ισχυρότατο ποσοστό δηλαδή, εκτιμά πως η επίκληση της κρίσεως είναι άλλοθι για να επιβληθούν αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, όπως κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, κατάργηση του πλαφόν απολύσεων, κατάργηση 13ου και 14ου μισθού κλπ.



Τα πρόσωπα

Σε αυτήν την Ανοικτή Ψηφοφορία οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να επιλέξουν τον καλύτερο δυνατό οικονομικό διαχειριστή σε περιβάλλον κρίσης.
Στο σύνολο των χρηστών – ψηφοφόρων, οι εκτιμήσεις είναι ενδεικτικές σχετικά με την καχυποψία των πολιτών ως προς τους ακραιφνώς πολιτικούς διαχειριστές.
Έτσι, πρώτος έρχεται, και με διαφορά μάλιστα, ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος με ποσοστό 41,8%.
Ωστόσο, δεύτερος κατά σειρά δεν είναι κάποιος αρμόδιος πολιτικός, αλλά ο «Άλλος», κάποιος εκτός της ομάδας των ονομάτων που έχουν προταθεί.
Στην τρίτη θέση ακολουθεί ένας επίσης οικονομικός παράγων, μη πολιτικός και τραπεζίτης, ο κ. Παπαδήμος, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και μόλις τέταρτος ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου, με 14,6%. Τελευταίος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Προβόπουλος.



Η ανάλυση των παραπάνω αποτελεσμάτων είναι λεπτομερέστερη στην επόμενη κάρτα. Διαπιστώνεται πως ένα σημαντικότατο κομμάτι της κοινής γνώμης, που ανήκει στον ευρύτερο δεξιό χώρο, της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ δηλαδή, (52% και 63% αντίστοιχα) προκρίνει τον επιχειρηματία κ. Βγενόπουλο ως καλύτερο διαχειριστή των οικονομικών πραγμάτων. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι, τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στα κόμματα της Αριστεράς, ο κ. Βγενόπουλος κατέχει πολύ υψηλά ποσοστά αποδοχής. Το 35% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ και το 35% εκείνων του ΣΥΡΙΖΑ προκρίνουν τον επιχειρηματία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ ανέρχεται στο 32%.



Και στο επόμενο ερώτημα οι πολίτες καλούνται να προβούν σε πολιτικές εκτιμήσεις και μάλιστα σύνθετες. Το ερώτημα είναι το ακόλουθο: «Ποια θα ήταν η καταλληλότερη κυβέρνηση για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης;» Το 22,2% εκτιμά πως μία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι η καταλληλότερη και μόνο το 13,1% απαντά πως μία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα ήταν καταλληλότερη για την οικονομική διαχείριση υπό τις παρούσες συνθήκες. Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό, περίπου το ¼ δηλαδή, και συγκεκριμένα το 23,1%, εκτιμά πως μία οικουμενική κυβέρνηση θα έλυνε καλύτερα τα σημερινά προβλήματα της Οικονομίας. Μόλις ένα 5,7% δηλώνει πως η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ θα ήταν η καλύτερη λύση, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων με ένα ισχυρότατο 34,6% εκτιμά πως οι παραπάνω λύσεις δεν είναι ικανοποιητικές.



Καταλληλότητα για πρωθυπουργός

Ο «Άλλος» κερδίζει σε αυτή τη μάχη καταλληλότητας για το αξίωμα του πρωθυπουργού με 38,4%. Τα υπαρκτά πολιτικά πρόσωπα μοιράζονται τις επόμενες θέσεις, με τον Γιώργο Παπανδρέου να είναι επικεφαλής αυτής της σειράς με 29,2% και τον Αντώνη Σαμαρά να έπεται με πολύ χαμηλό ποσοστό της τάξης του 19,6%. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης με ένα ισχνό 5,2%, η Αλέκα Παπαρήγα με ένα 5% και ο Αλέξης Τσίπρας με 1,3% συμπληρώνουν τον κατάλογο.



Βαθμολόγιο υπουργών

Οι πολίτες επιλέγουν σε αυτό το ερώτημα τους πλέον επιτυχημένους υπουργούς. Πρώτος στο σύνολο της κοινής γνώμης και μακράν και στο ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Δημοκρατία και το ΛΑΟΣ, αλλά ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που κερδίζει τις καλύτερες δυνατές εντυπώσεις, λόγω των χειρισμών του στο θέμα της ένοπλης βίας, αλλά και στην ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών με την καθιέρωση της ομάδας «ΔΙΑΣ». Δεύτερος έρχεται ο Ανδρέας Λοβέρδος, που χαίρει εκτιμήσεως λόγω του ιδιαίτερα ειλικρινούς πολιτικού του λόγου. Δεν κρύβει τα προβλήματα, ομολογεί τις δυσκολίες, εξηγεί τα αδιέξοδα. Υψηλά ποσοστά εκτίμησης κερδίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κυρίως στη Νέα Δημοκρατία και το ΛΑΟΣ, χαμηλότερα ποσοστά στο ίδιο του το κόμμα και μόλις 9,2% στο σύνολο της κοινής γνώμης. Με ένα 7% μόνο, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου, είναι 4ος στην σειρά, ενώ η Τίνα Μπιρμπίλη διαθέτει ενθουσιώδεις οπαδούς στην Αριστερά, αλλά όχι στο ίδιο της το κόμμα.







Πρόθεση ψήφου

Τα ποσοστά των δύο κομμάτων εξουσίας συρρικνώνονται όσο περνά ο καιρός με τη διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας να αυξομειώνεται. Σε αυτήν την Ανοικτή Ψηφοφορία, το ΠΑΣΟΚ, μετά από επτά μήνες άσκησης εξουσίας, προηγείται με 5 ποσοστιαίες μονάδες της Νέας Δημοκρατίας, αλλά με τα συνολικά ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να συμπιέζονται προς τα κάτω, πολύ πιο κάτω από τα ιστορικά χαμηλά, που έχουν σημειώσει στην περίοδο της Μεταπολίτευσης. Το ΚΚΕ, στην τρίτη πάντα θέση με 8,9%, το ΛΑΟΣ κινείται σταθερά γύρω στο 6%, ο ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώνεται συνεχώς και αυτή τη φορά σημειώνει ποσοστό κάτω από το 3%, ενώ οι Οικολόγοι, προς το παρόν, δεν δείχνουν σημάδια ανάκαμψης και περιορίζονται στο 2,5%, αντίστοιχα του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή. Ωστόσο, ενισχύεται, όσο περνά ο καιρός, το ποσοστό αυτών που θα ψήφιζαν «άλλο κόμμα», τα «λευκά» και τα «άκυρα» βρίσκονται σε υψηλό ποσοστό της τάξης του 12,2%, ενώ 8% των ψηφοφόρων δηλώνει «Δεν ξέρω, δεν απαντώ». Η αδιευκρίνιστη, λεγόμενη, ψήφος δηλαδή, παρουσιάζεται ενισχυμένη σε αυτήν την Ανοικτή Ψηφοφορία.



Στον επόμενο πίνακα αποτυπώνεται η σύγκριση των ποσοστών στην πρόθεση ψήφου μεταξύ των τριών τελευταίων Ανοικτών Ψηφοφοριών από τη zougla.gr. Είναι σαφής τόσο η συρρίκνωση των ποσοστών των δύο μεγάλων κομμάτων όσο και η πτωτική τάση επιρροής των ψηφοφόρων. Σε αυτόν τον συγκριτικό πίνακα διακρίνεται και η αύξηση των ποσοστών της αδιευκρίνιστης ψήφου και της τάσης των πολιτών να ψηφίσουν «άλλο κόμμα» στην τελευταία κατά σειρά Ανοικτή Διαδικτυακή Ψηφοφορία.



Ταυτότητα της έρευνας

Σε αυτήν την Ανοικτή Ψηφοφορία το 83% των συμμετεχόντων ήταν άνδρες και το 17% γυναίκες.



Το 7% ανήκει στις ηλικίες 18-24, το 57,7% στις ηλικίες 25- 44, το 32,1% στις ηλικίες 45-64 και το 3,2% σε ηλικίες άνω των 65 ετών.



Το 84% των συμμετεχόντων στην ψηφοφορία προέρχεται από αστικές περιοχές και το 16% από αγροτικές.



Το 36% προέρχεται από την Αττική, το 10% από την περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, ενώ το 54% από την επαρχία.



Το 52% των συμμετεχόντων στην ψηφοφορία είναι τελειόφοιτοι Ανώτατης Σχολής, το 17% Ανώτερης Σχολής, ενώ το 29% είναι απόφοιτοι Μέσης Εκπαίδευσης.
Το 2% των συμμετεχόντων έχουν τελειώσει μόνο το Δημοτικό.



Η στάθμιση του δείγματος πραγματοποιήθηκε στη βάση των πολιτικών επιλογών των πολιτών στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου