Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Η ευποιία των Εθνικών Ευεργετών της Ηπείρου! Παρουσίαση βιβλίου του Τάσου Παπασταύρου, πρώην Δημάρχου Ιωαννίνων.

Η ευποιία των Εθνικών Ευεργετών της Ηπείρου!
Παρουσίαση βιβλίου του Τάσου Παπασταύρου, πρώην Δημάρχου Ιωαννίνων.

Με το νέο συγγραφικό έργο του πρώην Δημάρχου κ. Αν. Παπασταύρου, που είναι αφιερωμένο στην ευποιία των Εθνικών Ευεργετών της Ηπείρου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση το περασμένο Σάββατο βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών.

Σε μία κατάμεστη αίθουσα, ο κ. Παπασταύρος παρουσίασε το νέο έργο του, το οποίο είναι μία προσφορά σ’ όλους τους Ηπειρώτες και τους Έλληνες απανταχού της γης.

Πριν τη λεπτομερή και άκρως ενδιαφέρουσα παρουσίαση του δίτομου αφιερώματος στους Ηπειρώτες Εθνικούς Ευεργέτες από τον κ. Παπασταύρο, είχε προηγηθεί χαιρετισμός από το Δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Νικ. Γκόντα, το Νομάρχη Ιωαννίνων κ. Αλέξ. Καχριμάνη και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Ι. Γεροθανάση.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων είπε μεταξύ άλλων: «Μεγάλη μέρα η σημερινή για το κεφάλαιο της μοναδικής, της απαράμιλλης Ηπειρώτικης ευποιίας.
Το μεγάλο κενό ενός πονήματος για τους Ηπειρώτες Εθνικούς Ευεργέτες έρχεται σήμερα να καλύψει, με το μεγαλειώδες δίτομο έργο του, ένας άνθρωπος του πνεύματος με μοναδική προσφορά στον τόπο.

Κορυφαίος αρχιτέκτονας της πόλης, απόλυτα επιτυχημένος Δήμαρχος, με μεγάλο συγγραφικό έργ,ο ο Τάσος Παπασταύρος δικαίως κατατάσσεται στη χορεία των ανθρώπων των γραμμάτων και της τέχνης.
Ανείπωτος ο πόνος της ξενιτιάς για τους περισσότερους Ηπειρώτες που η μάνα γη δε μπόρεσε να κρατήσει κοντά της, όχι γιατί δεν ήθελε αλλά γιατί δε μπορούσε να αναθρέψει τα παιδιά της. Άλλο τόσο ανείπωτη η αγάπη των ξενιτεμένων Ηπειρωτών για τη μάνα γη.

Όταν οι Ζωσιμάδες έδιναν όρκο ζωής να μην παντρευτούν και να μην κάνουν παιδιά, για να πάει το σύνολο της περιουσίας στην πατρίδα, έστελναν αέναο και διαχρονικό μήνυμα στις επερχόμενες γενεές.
Η σημερινή κυκλοφορία του έργου «Ηπειρώτες Εθνικοί Ευεργέτες» αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στη μεγάλη προσφορά τους στο Έθνος.
Αυτή την έκδοση στηρίζει με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας.

Μία βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, από το Καλλιμάρμαρο στο Ζάππειο, από το Πολεμικό Μουσείο στο Καποδιστριακό, από τη Γενάδιο στο Τοσίτσιο και πολλά άλλα.
Μένει σε μας, η ιερή υποχρέωση του σεβασμού της τελευταίας βούλησης όλων των ευεργετών και η δρομολόγηση του μνημείου των Ηπειρωτών Ευεργετών.

Επιτέλους όμως, η πολιτεία οφείλει να καθιερώσει ένα μάθημα ελάχιστων έστω ωρών για τους Εθνικούς Ευεργέτες. Κλείνοντας, απευθύνω από βάθος καρδιάς, απηχώντας, είμαι βέβαιος, τα συναισθήματα όλων των Ηπειρωτών, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Τάσο Παπασταύρο».

Από την πλευρά του ο κ. Παπασταύρος, αναφέρθηκε στο έργο των Ηπειρωτών και στη μεγάλη προσφορά τους στο Έθνος, ιδιαίτερα όταν αυτό ήταν υπό τον Τούρκικο ζυγό. Αξίζει να σημειωθεί ένα απόσπασμα από την παρουσίαση:
«Εκτός από τους δεκαπέντε Εθνικούς Ευεργέτες η Ήπειρος ανέδειξε κι εξακολουθεί ν’ αναδεικνύει εκατοντάδες άλλους, λιγότερο ίσως γνωστούς. Η φλόγα της ευποιίας συνεχίζει να καίει και να φωτίζει στην ακριτική αυτή περιοχή. Κάθε Ηπειρωτική πόλη ή χωριό έχει τους δικούς της τοπικούς ευεργέτες. Όλοι αυτοί, μικροί ή μεγάλοι, συνεχίζουν την παράδοση του μοναδικού παγκόσμιου φαινομένου της Ηπειρωτικής ευποιίας. Η πατρίδα τους κατατάσσει όλους στο Πάνθεον των Αθανάτων του Ελληνικού Έθνους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου