Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Θ. ΠΙΤΟΥΛΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΗΠΕΙΡΟΥ


ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Θ. ΠΙΤΟΥΛΗ
ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΗΠΕΙΡΟΥ


Την Πέμπτη 8 Απριλίου 2009, συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου στις 10:00 το πρωί στο Ξενοδοχείο “Epirus Palace” στα Ιωάννινα.

Τα θέματα που συζητήθηκαν στη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν το κλείσιμο Γ΄ Κ.Π.Σ. και τα Έργα Ταμείου Συνοχής, η Αναμόρφωση και οι Εντάξεις Έργων στο ΕΣΠΑ, τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγάμματα: ΕΑΠΠΗ (Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Πυροπλήκτων Ηπείρου), ΕΑΠΕΚ (Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Επαρχίας Κόνιτσας), ΠΙΝΔΟΣ.

Επίσης, συζητήθηκαν το Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, καθώς και η Πορεία υλοποίησης Έργων Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) αλλά και ο Σχεδιασμός και Δράσεις για την αντιπυρηνική περίοδο 2010.

Στην Αίθουσα παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ.Οικονόμου και ο Βουλευτής Πρεβέζης κ. Τσουμάνης, τρεις Νομάρχες Ηπείρου(κ.Γιόγιακας, Ιωάννου και ο κ. Παπαβασιλείου),οι πρόεδροι των Τ.Ε.Δ.Κ., Δήμαρχοι, εκπρόσωποι αυτοδιοικητικών, παραγωγικών και κοινωνικών φορέων, Μέλη και Προσκεκλημένοι του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Κατά την ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου ανακοινώθηκαν ότι:
α) Οι πιστοποιημένοι δικαιούχοι συμμετοχής στα προγράμματα του ΕΣΠΑ δεν χρειάζονται καινούργια έγκριση και
β) Το Προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ παρατείνεται έως και 31/12/2011.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Θ. Πιτούλης, στην τοποθέτησή, αναφέρθηκε και ζήτησε:

* Τον άμεσο εξοπλισμό και την επίσπευση των διαδικασιών του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Ηγουμενίτσας, να επανδρωθεί έτσι ώστε να είναι λειτουργικό και να μην μείνει απλά ένα κενό κτηριακό συγκρότημα.

*
Για την μελέτη για την αποχέτευση του Δήμου Συβότων, να εξεταστεί η Δυνατότητα εξυπηρέτησης του Έργου, με αναβάθμιση του υπάρχοντος εργοστασίου Βιολογικού Καθαρισμού του Δήμου Ηγουμενίτσας αντί κατασκευής νέου εργοστασίου, διαδικασία που θα είναι πιο χρονοβόρα στις εγκρίσεις , καθώς επιφέρει μεγαλύτερη δαπάνη για το έργο.

* Να εξετασθεί η δυνατότητα της ένταξης στο ΕΣΠΑ της ήδη ολοκληρωμένης μελέτης(είσοδος πόλης Ηγουμενίτσας), που περιλαμβάνει παρεμβάσεις από τη συμβολή οδού 28ης Οκτωβρίου και Κύπρου, η οποία προβλέπει δύο κυκλικούς κόμβους, δύο λωρίδες κατά κατεύθυνση με νησίδα στη μέση, πεζοδρόμια, παράπλευρους πεντάμετρους δρόμους και ηλεκτροφωτισμό προϋπολογισμού 11,5 εκατ. Ευρώ, μελέτη την οποία είχε υλοποιήσει η Περιφέρεια Ηπείρου μετά από αίτημα του Δήμου Ηγουμενίτσας. Με αυτό το έργο ικανοποιείται πάγιο αίτημα των κατοίκων για παρέμβαση σε μια από τις πιο επικίνδυνες διασταυρώσεις του Δήμου. Άλλωστε οι κάτοικοι της Ν. Σελεύκειας, έχουν προγραμματίσει κινητοποιήσεις για της 14/04/2010, για το σημείο αυτό του Εθνικού Οδικού Δικτύου.

* Να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση του Έργου Υδροδότησης του Ν.Θεσπρωτίας (από Κορίτιανη και Πέντε Εκκλησιές) από το διαδημοτικό σκέλος του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ.

* Την έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου Ηγουμενίτσας για τις Θεομηνίες για το οποίο και έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα. Τέλος, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, έγινε εκτενή ενημέρωση για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Θωμάς Γ. Πιτούλης ενημέρωσε το σώμα ότι οι διαδικασίες ανάθεσης της λειτουργίας του Χ.Υ.Τ.Α. στην Κορίτιανη ολοκληρώθηκαν, και η Σύμβαση μεταξύ του φορέα διαχείρισης και του αναδόχου υπογράφεται στις 14/04/2010.
Μετά από αυτό θεωρούμε ότι η λειτουργία τους ξεκινά εντός του προσεχούς μηνός.

Όπως αναδείχθηκε από τις τοποθετήσεις των μελών και την ενημέρωση των υπηρεσιακών παραγόντων, οι μόνοι Δήμοι στην Ήπειρο που συμμετέχουν ενεργά στην ανακύκλωση είναι ο Δήμος Ηγουμενίτσας, ο Δήμος Παραποτάμου, ο Δήμος Φιλιατών, ο Δήμος Σαγιάδας και ο Δήμος Αρταίων.
Επίσης, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Θωμάς Γ. Πιτούλης, ζήτησε την έγκριση για τη δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης στο Δήμο Ηγουμενίτσας, που δεν προβλεπόταν από τον χωροταξικό σχεδιασμό.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου συμφώνησε για την κατασκευή ενός και μόνου Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων(ΧΥΤΥ) που θα εξυπηρετεί όλη την Ήπειρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου