Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Εισάγουμε τριπλάσια από όσα εξάγουμε! Σχέδιο για προώθηση Ηπειρωτικών προϊόντων Εκδήλωση το Μάιο για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων

Εισάγουμε τριπλάσια από όσα εξάγουμε!

Σχέδιο για προώθηση Ηπειρωτικών προϊόντων

Εκδήλωση το Μάιο για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων

Μια από τις τελευταίες θέσεις - και συγκεκριμένα τη δέκατη - κατέχει η Περιφέρεια Ηπείρου πανελλαδικά στον τομέα των εξαγωγών, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Η βελτίωση των εξαγωγών και η αύξηση της τουριστικής κίνησης στην περιφέρεια της Ηπείρου, είναι ο βασικός στόχος του ολοκληρωμένου σχεδίου για την προώθηση της περιοχής μας και των Ηπειρωτικών προϊόντων στο εξωτερικό, το οποίο μέλη του ΣΕΒΕ παρουσίασαν στην Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δημ. Γεωργακοπούλου – Μπάστα στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν για το λόγο αυτό. Εκ μέρους του ΣΕΒΕ παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος κ. Βασίλης Θωμαΐδης, ο Αντιπρόεδρος κ. Δημήτρης Λακασάς και ο Εκτελεστικός Διευθυντής κ. Τάσος Αλεξανδρίδης.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Εξάλλου, σύμφωνα με την έρευνα, οι εισαγωγές της Ηπείρου αυξάνονται με πολύ ταχύτερο ρυθμό από ό,τι οι εξαγωγές της. Έτσι, το χρονικό διάστημα 2004 - 2008, οι εισαγωγές «έτρεξαν» με μέσο ετήσιο ρυθμό 15,3%, ενώ για τις εξαγωγές το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπέρασε το 5,2%.
Κυριότερος εξαγωγικός κλάδος της Ηπείρου είναι τα τρόφιμα (μερίδιο 48,3%), ενώ βασικότεροι εξαγωγικοί προορισμοί είναι η Αλβανία και η Ιταλία (αντίστοιχα με μερίδια 35,7% και 20,7%). Ο πλέον δραστήριος εξαγωγικά νομός είναι τα Γιάννινα, που συνεισφέρουν με 71,4% στις συνολικές εξαγωγές της περιφέρειας.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟ ΜΑΪΟ
Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης αποφασίστηκε η στενή συνεργασία μεταξύ του ΣΕΒΕ και της Περιφέρειας Ηπείρου για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της περιοχής, αλλά κυρίως για την προώθηση των προϊόντων στο εξωτερικό.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ήπειρος υπολείπεται από άλλες περιφέρειες στον τομέα της εξαγωγικής δραστηριότητας, γι’ αυτό και κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει κοινή δράση απ’ όλους τους φορείς, έτσι ώστε η περιοχή μας να «ξεκολλήσει» από τις τελευταίες θέσεις και να πάρει ανάσα η τοπική αγορά.
Ας σημειωθεί ότι αποφασίστηκε η διοργάνωση μιας νέας εκδήλωσης για την παρουσίαση της στρατηγικής της περιφερειακής εξωστρέφειας της Ηπείρου στα μέσα Μαΐου, με τη συνεργασία του ΣΕΒΕ, της Περιφέρειας Ηπείρου και των τεσσάρων Επιμελητηρίων της περιοχής.
Είναι καιρός να ενισχυθεί η εξωστρέφεια των Ηπειρωτικών επιχειρήσεων, αλλά γι’ αυτό δεν αρκούν μόνο τα λόγια. Πρέπει να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις, με ολοκληρωμένες προτάσεις και σχέδια βιώσιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου