Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Κολλημένο ΕΣΠΑ και ημιτελές ΠΕΠ στην Ήπειρο

Κολλημένο ΕΣΠΑ και ημιτελές ΠΕΠ στην Ήπειρο

Η υλοποίηση των διαρθρωτικών προγραμμάτων στην Ήπειρο κινείται σε αργούς ρυθμούς: το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) έχει «κολλήσει» και το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ).

Τα συμπεράσματα και οι εκτιμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών καταδεικνύουν ότι τα βήματα που όλα αυτά τα χρόνια έγιναν ήταν δυσανάλογα των αναγκών και των προσδοκιών των φορέων και των τοπικών κοινωνιών.

Η κατάσταση αυτή έχει αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και δεν αντιμετωπίζει ζητήματα μείζονος κοινωνικής σημασίας.
Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, καθίσταται σαφές ότι κεντρική και περιφερειακή διοίκηση δεν αξιοποίησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ΕΣΠΑ, που θεωρείται βασικό εργαλείο ανάπτυξης της περιοχής, βρίσκεται ουσιαστικά σε τέλμα. Τέσσερα χρόνια από την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος τα στοιχεία είναι απογοητευτικά. Η απορρόφηση κυμαίνεται μόλις στο 5% και παράλληλα οι νομικές δεσμεύσεις δεν ξεπερνούν το 15%. Κι όλα αυτά όταν καταληκτική χρονική περίοδος για την υλοποίηση είναι το έτος 2013.

Βήμα σημειωτόν
Σημαντικές καθυστερήσεις ολοκλήρωσης των διαδικασιών, πλήθος εκκρεμοτήτων και μικρές απορροφήσεις πόρων χαρακτηρίζουν το ΠΕΠ Ηπείρου.
Σ’ αυτά προστίθεται και η υπερχρέωση του προγράμματος με το ποσό των 57 εκατ. ευρώ, ενώ με την παρούσα οικονομική κατάσταση η διάθεση των εθνικών πόρων θεωρείται αδύνατη.
Έτσι σε περίπτωση που τα έργα αυτά μεταφερθούν στο ΕΣΠΑ θα υπάρξει απώλεια πόρων, με την περιφερειάρχη Ηπείρου, Δήμητρα Γεωργακοπούλου, να παραδέχεται στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ότι «τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα» απ’ ότι στο ΕΣΠΑ και να αποκλείει το ενδεχόμενο μεταφοράς στο νέο πρόγραμμα.

Τα στοιχεία του ΠΕΠ είναι αποκαλυπτικά: από τα 1.217 ενταγμένα έργα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για το κλείσιμο μόνο για 698, δηλαδή σε ποσοστό 57,3%.
Η αρμόδια υπηρεσία παρατηρεί πως «παρότι έχουν περάσει εννέα μήνες από τη λήξη του προγράμματος για 104 πράξεις (έργα) δεν έχει υποβληθεί ακόμη δήλωση ολοκλήρωσης πράξης από τους τελικούς δικαιούχους».
Επίσης, για άλλες 160 πράξεις δεν μπορεί να εκδοθεί βεβαίωση τήρησης υποχρεώσεων επειδή υποβλήθηκαν ελλιπή στοιχεία ή δεν λειτουργούν τα έργα, ενώ για 107 πράξεις υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες πληρωμών προς αναδόχους και δικαιούχους ή δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Επιτάχυνση
Βασικός στόχος της νέας περιφερειακής αρχής είναι η επιτάχυνση υλοποίησης των δράσεων που προβλέπει το ΕΣΠΑ. Στο πρόγραμμα θα εντάσσονται μόνον ώριμα έργα που θα στοχεύουν στη βελτίωση και ενίσχυση του περιφερειακό παραγωγικό σύστημα, στην ποιότητα ζωής, στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Με τον πλέον επίσημο τρόπο η Δ. Γεωργακοπούλου αμφισβήτησε τις τελευταίες εντάξεις έργων –έγιναν κυρίως προεκλογικά- από τον πρώην περιφερειάρχη, Δημήτρη Πανοζάχο.

«Πληρούν όντως τα έργα που πέρασαν στο ΕΣΠΑ τους στόχους της νέας προγραμματικής περιόδου;» αναρωτήθηκε η περιφερειάρχης και χαρακτήρισε «παράδοξο και συνάμα απογοητευτικό» το γεγονός ότι τα χτήματα των απορροφήσεων δεν συνεισφέρουν στην τοπική οικονομία αλλά αποτελούν «απλώς μια λογιστική αποτύπωση δαπανών που έγιναν σε προγενέστερο χρόνο».
Να σημειωθεί, πάντως, ότι τέσσερα έργα της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου (ΚΠΣ) επελέγησαν ως «γέφυρες» και χρηματοδοτηθούν από πόρους του προγράμματος ΕΣΠΑ. Τα έργα αυτά αφορούν την κατασκευή εσωτερικού δακτυλίου στα Γιάννενα (οδός Κενάν Μεσαρέ), την κατασκευή του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό, το αρδευτικό έργο Χότχοβας στο νομό Θεσπρωτία (στην Κρυσταλλοπηγή) και το εγγειοβελτιωτικό έργο στην Αμμουδιά του νομού Πρέβεζας.


Το αεροδρόμιο δεν θα εκσυγχρονιστεί
Παρελθόν θεωρείται ο εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου Ιωαννίνων, ενώ οι εργασίες του έργου έχουν σταματήσει εδώ και καιρό.
Το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Επικοινωνιών αποφάσισε να αποδεσμεύσει 15 εκατ. ευρώ που είχαν δεσμευτεί για τη χρηματοδότηση των εργασιών.
Οι πόροι του προγράμματος που αποδεσμεύονται, όπως ανακοίνωσε χθες η περιφερειάρχης Ηπείρου, θα αξιοποιηθούν σε νέα έργα της περιοχής από τους τοπικούς φορείς.

Η απόφαση αυτή περιλαμβάνεται στο σχέδιο αναθεώρησης του ΕΣΠΑ, με την αρμόδια υπηρεσία να αναφέρει στην εισήγησή της ότι «το αεροδρόμιο Ιωαννίνων δεν πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη» και παράλληλα διευκρινίζει ότι το ποσό των 5,1 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την τοποθέτηση του αυτόματου συστήματος προσγείωσης (ILS).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου