Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Οι αντιφάσεις των ερευνών για την υγεία μας!

Οι αντιφάσεις των ερευνών για την υγεία μας!

Οι έρευνες μπερδεύουν τους πολίτες, αφού κάθε εβδομάδα φτάνει στο φως της δημοσιότητας και μία νέα μελέτη η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την προηγούμενη. Το παράδειγμα; Έως τη προηγούμενη εβδομάδα γνωρίζαμε πως η ασπιρίνη είναι το φάρμακο της καρδιάς, αφού βοηθά σημαντικά στην πρόληψη καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Τι άλλαξε; Μια νέα μελέτη δείχνει πως ο κίνδυνος σοβαρής αιμορραγίας υπερβαίνει τα δυνάμει προληπτικά οφέλη από τη λήψη ασπιρίνης. Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν οι επιστήμονες, τα αντιφατικά συμπεράσματα στα οποία οδηγούνται κατά καιρούς δεν σημαίνει πως τρελάθηκαν. «Όταν ο άνθρωπος γίνεται αντικείμενο μελέτης, τότε η ανεξέλεγκτη μεταβλητότητα είναι γεγονός. Είναι αδύνατον να ελέγξεις την συμπεριφορά του ανθρώπινου οργανισμού και συνεπώς τα αποτελέσματα είναι απρόβλεπτα» επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο Δ. Τριχόπουλος καθηγητής Επιδημιολογίας και Πρόληψης του Καρκίνου στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Άλλωστε, συμπληρώνει, η έρευνα δεν σημαίνει πάντα νίκη για την ιατρική γνώση. «Από τις 100 μελέτες, είναι μαθηματικά εξακριβωμένο πως οι πέντε έχουν δώσει ευρήματα που στην πραγματικότητα δεν ισχύουν. Γι΄ αυτό και η επιστημονική έρευνα δεν σταματά ποτέ. Δεν αρκεί μια μελέτη για να ανακαλύψει κανείς τα μυστικά της φύσης. Οι πολίτες πρέπει να δίνουν σημασία κατά βάση στις μεταναλύσεις, όπου οι ειδικοί αξιολογούν τα ευρήματα πολλών ερευνών ώστε να καταλήξουν σε ένα ασφαλές συμπέρασμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου