Τρίτη 6 Απριλίου 2010

ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ Η ετήσια αποτυχία που έγινε αιώνια

ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Η ετήσια αποτυχία που έγινε αιώνια


Του Γιώργου Α. Οικονομόπουλου

Eχει κλείσει ένας αιώνας από τότε που κηρύχθηκε ο «πόλεμος κατά των ναρκωτικών».
Ήταν το 1898 που οι ΗΠΑ δεν έδωσαν την ανεξαρτησία τους στις Φιλιππίνες επικαλούμενες «τον κίνδυνο των ναρκωτικών».

Και εφέτος η ετήσια ναρκωτική έκθεση του ΟΗΕ αναγνωρίζει την αποτυχία της απαγορευτικής πολιτικής να ελέγξει την παραγωγή, διακίνηση και κατανάλωση παράνομων ψυχοτρόπων ουσιών, επιμένει, όμως, στην ίδια πολιτική γεννώντας απορίες για το τι εξυπηρετεί.

Από την πλευρά της εναλλακτικής πρότασης για μια δίκαια και αποτελεσματική πολιτική στα ναρκωτικά, συνήλθε στις 23.2.2010 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαβούλευση ΜΚΟ για τα ναρκωτικά από 15 χώρες της ΕΕ.
Στη διαβούλευση που έγινε με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή των Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλου και του ENCOD, συζητήθηκε με ευρωβουλευτές και εκπροσώπους ΜΚΟ η «έκθεση για την παγκόσμια αγορά παράνομων ουσιών 1998-2009»

Η έκθεση που ανακοινώθηκε τον Μάρτη του 2009 είχε χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ και συντάκτες της υπήρξαν «εξπέρ» των πολιτικών για τα ναρκωτικά, ο καθηγητής Peter Reuter, της Rand Corporation ((ΗΠΑ), ο Franz Trautmann, Trimpus Institoute (Ολλανδία).

Αποτυχίες
Όπως και όλες οι προηγούμενες εκθέσεις της ΕΕ (αρχίζοντας από το 1986), καταλήγει σε συμπεράσματα αποτυχίας της ισχύουσας ναρκωτικής πολιτικής σε όλους τους τομείς του προβλήματος.

  • Στον τομέα της παραγωγής και διακίνησης υπήρξε ξανά αδυναμία ελέγχου, λόγω του φαινομένου του «μπαλονιού». Δηλαδή όταν η παραγωγή πιέζεται σε μια περιοχή, φουσκώνει σε μια άλλη.
  • Στην πρόληψη υπάρχει ανυπαρξία προγραμμάτων αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας.
  • Στον τομέα της θεραπείας -όπου υπάρχει- έχει μειωθεί η βλάβη, αλλά όχι η επέκταση της χρήσης.
  • Η πολιτικής «της μείωσης της βλάβης» έχει βοηθήσει τις χώρες που την εφάρμοσαν αλλά στρέφεται μόνο σε ένα τμήμα του προβλήματος.
  • Η ποινικοποίηση των ψυχοτρόπων έχει γίνει βασική αιτία βίας, εγκληματικότητας, διαφθοράς, περιβαλλοντικής καταστροφής και βλάβης στη δημόσια υγεία.
Η δημόσια ακρόαση των ευρωβουλευτών και ΜΚΟ ζήτησε από τα όργανα της ΕΕ να πάρουν πρωτοβουλίες, ώστε να επανεξεταστεί η ακολουθούμενη βλαπτική πολιτική και να ερευνηθούν τα περιθώρια για την εφαρμογή των πολιτικών για τα ναρκωτικά που δεν βασίζονται στην απαγόρευση.
Ακόμα να προωθηθεί περισσότερο η «μείωση της βλάβης» και η αυτοκαλλιέργεια κάνναβης, ώστε να αποσυνδεθεί η τελευταία από το παράνομο εμπόριο και την εγκληματικότητα.

Διεθνή παραδείγματα
Την ίδια ημέρα (23.2.2010) δημοσιεύτηκε ότι η Δανία χορηγεί δωρεάν ηρωίνη σε εξαρτημένους που έχουν αποτύχει θεραπευτικά ακολουθώντας τα επιτυχημένα παραδείγματα της Γερμανίας, Ελβετίας, Ολλανδίας, Βρετανίας και Καναδά.
Πρόσφατα η Τσεχία αποποινικοποίησε τη χρήση, κατοχή, και καλλιέργεια ψυχοτρόπων, ενώ στην αποποινικοποίηση έχει προηγηθεί η Πορτογαλία, η Ισπανία και πιο πρόσφατα λατινοαμερικάνικες χώρες όπως Μεξικό, Αργεντινή, Βολιβία, Κολομβία, Ισημερινός, και επίκειται η Βραζιλία.

Είναι παράλογο...
Για την Ελλάδα, ειδικά με τη σύγχρονη οικονομική κρίση και την τρομακτική ανάγκη περιορισμού των δημοσίων εξόδων, η νομοθετική ρύθμιση για την αποποινικοποίηση χρήσης, κατοχής και προμήθειας ψυχοτρόπων ουσιών θα προσέφερε ένα σημαντικό οικονομικό έσοδο, μειώνοντας κατά πολύ τα διωκτικά, δικαστικά, σωφρονιστικά έξοδα.
Αυτά, με τους μετριότερους υπολογισμούς ξεπερνούν τα 300.000.000 ευρώ το χρόνο!

Είναι παράλογο και ύποπτο ενώ εμφανίζεται η ανάγκη επαναξιολόγησης των προτεραιοτήτων της αστυνομίας, ενώ μας λείπουν 15.000 νοσηλευτές και το ΕΣΥ είναι σε πλήρη παρακμή, ενώ οι μισθοί, οι συντάξεις και τα κατακτημένα δικαιώματα των εργαζομένων παγώνουν, να συνεχίζει να λειτουργεί με τεράστιο κόστος ένα δίχτυ παρασιτικών και ανθρωποβόρων μηχανισμών που στο όνομα της «καταπολέμησης των ναρκωτικών» επιδεινώνουν καθημερινά την υγεία, την ασφάλεια και τις τσέπες των φορολογουμένων πολιτών.

Νομιμότητα - έλεγχος - διαφάνεια είναι οι λέξεις κλειδιά για το πρόβλημα των ναρκωτικών.
Για να ξεκλειδωθεί από την καταστολή, τους κινδύνους και την άγνοια στους χώρους της υγείας, της προστασίας και της γνώσης.
).

Ο Γιώργης Α. Οικονομόπουλος είναι γιατρός και πρόεδρος του Ελευθεριακού Συνδέσμου Απεξάρτησης (ΕΛΕΥ.ΣΥΝ.Α.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου