Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Στα ύψη η κίνηση στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Στα ύψη η κίνηση στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Οι συνεχείς ακυρώσεις πτήσεων έφεραν ταλαιπωρία για εκατοντάδες ξένους και Έλληνες που ταξιδεύουν για χώρες του εξωτερικού μέσω Ιταλίας

Με ότι μέσο βρουν ταξιδεύουν προς κάθε χώρα στην Ευρώπη χιλιάδες ξένοι και Έλληνες που εξαιτίας των ακυρώσεων των πτήσεων προσπαθούν με κάθε τρόπο να φτάσουν στους προορισμούς τους.

Εδώ και περίπου τέσσερις ημέρες η κίνηση στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας παρουσιάζει μία αύξηση που φτάνει ακόμη και το 60% καθώς κάτοικοι ευρωπαϊκών χωρών, από τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, ακόμη και από τη Σουηδία, προσπαθούν εδώ και μέρες να βρουν τρόπο για να φτάσουν στα σπίτια τους.

Χθες το πρωί, βρεθήκαμε στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και σε συνομιλίες μας με ανθρώπους από τις παραπάνω χώρες, μας περιγράφουν την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί από την προηγούμενη εβδομάδα.
Είδαμε μια εξαμελή οικογένεια από την Ολλανδία, οι οποίοι είχαν βρεθεί στην Κύπρο για διακοπές.

«Από την Κύπρο το αεροπλάνο μας πέταξε μόνο μέχρι την Κωνσταντινούπολη και από εκεί πήραμε λεωφορείο για να έρθουμε στη Θεσσαλονίκη. Από εκεί ξανά λεωφορείο για την Ηγουμενίτσα και τώρα με πλοίο θα πάμε στην Ανγκόνα και από εκεί με τρένο στο Άμστερνταμ»
, μας λέει ο πατέρας των τεσσάρων παιδιών, εμφανώς καταβεβλημένος από την πολυήμερη περιπέτεια.

Ένας νεαρός από τη Θεσσαλονίκη, μόλις έχει φτάσει στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας από την Ιταλία. «Από που ήρθες;» τον ρωτάμε. «Από τη Σουηδία» είναι η απάντησή του. «Πήγα από τη Στοκχόλμη στο Άμστερνταμ, από εκεί στις Βρυξέλλες, μετά στο Μόναχο, στη συνέχεια στη Νυρεμβέργη και από εκεί στο Μιλάνο. Στη συνέχεια Ανγκόνα και μετά εδώ. Θα πάρω τώρα το λεωφορείο και θα πάω στο σπίτι μου στη Θεσσαλονίκη. Ταξιδεύω από την Πέμπτη. Στα τρένα κοιμούνται ο ένας πάνω στον άλλον», μας περιγράφει ο νεαρός που δεν βλέπει την ώρα να φτάσει στο σπίτι του.

Ίδιες περίπου και οι περιγραφές όλων όσων συναντήσει κανείς στο λιμάνι. Ο ταξιδιωτικός πράκτορας Πέτρος Μακρίδης της «Minoan Lines», μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό ΙΤV ανέφερε πως η κίνηση έχει αυξηθεί περίπου 60%, αλλά παρ’ όλα αυτά τα δρομολόγια όλων των εταιρειών στην Ηγουμενίτσα εξυπηρετούν χωρίς κανένα πρόβλημα τους εκατοντάδες επιβάτες.

«Τα πλοία μας είναι σχεδόν γεμάτα. Έρχεται κόσμος από παντού που θέλει να πάει στην Ιταλία και από εκεί σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης. Μέχρι στιγμής δεν έχει χρειαστεί να βάλουμε έκτακτα δρομολόγια, αλλά αν αυτό κριθεί απαραίτητο θα το κάνουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μακρίδης.

Πάντως στην Ηγουμενίτσα η κίνηση αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες δύο ημέρες και από εκεί και έπειτα όλα θα εξαρτηθούν από το αν θα ανοίξουν τα αεροδρόμια των ευρωπαϊκών χωρών.

Επιστρέφουν οδικώς ή ακτοπλοϊκώς
Εν τω μεταξύ το χάος που επικρατεί στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια έχει καθηλώσει και Έλληνες μαθητές μαζί με τους καθηγητές τους, στην προσπάθειά τους να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, σε όλες τις περιπτώσεις -εκτός από δύο- έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από τους συνοδούς καθηγητές και τα ταξιδιωτικά πρακτορεία, προκειμένου η επιστροφή να γίνει είτε οδικώς είτε ακτοπλοϊκώς μέσω Ιταλίας.

Στο Βερολίνο διανυκτέρευσαν χθες 17 σπουδαστές από τη Σιβιτανίδειο Σχολή, που δεν κατέστη δυνατόν να αναχωρήσουν αεροπορικώς για Αθήνα. Εάν δεν αποκατασταθεί άμεσα το πρόβλημα, αναμένεται να επιστρέψουν οδικώς.
Στο Ελσίνκι βρίσκονται επίσης τρεις εκπαιδευτικοί και δύο μαθητές από το 33ο Γυμνάσιο Αθηνών, των οποίων η πτήση ματαιώθηκε και βρίσκονται σε λίστα αναμονής.

Η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου τόνισε:
«Οι μαθητές μας γυρίζουν ομαλά με πούλμαν, έχουμε συνομιλήσει με όλες τις πρεσβείες και ήδη έχει δρομολογηθεί η επιστροφή τους.
Δεν υπάρχει κίνδυνος, ενώ σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή και συνεργασία και με το υπουργείο Εξωτερικών, για οτιδήποτε μπορεί να συμβεί, για οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρξει».

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου