Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Τέσσερα Νέα Προγράμματα ΕΣΠΑ

Τέσσερα Νέα Προγράμματα ΕΣΠΑ


Τέσσερα νέα προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ, στοχευμένα στην Μεταποίηση με συνολικό προϋπολογισμό 275 εκατ. ευρώ, μας παρουσίασε σήμερα το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ Λούκα Κατσέλη, που όμως θα τρέξουν μετά το Πάσχα.

Οι τέσσερις νέες δράσεις, βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του γενικού Άξονα “Ελληνική Μεταποίηση 2010” και υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν περίπου 6.000 υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Δράση 1 : Μεταποίηση στις νέες συνθήκες

Η πρώτη δράση είναι προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ και θα προκηρυχθεί στις αρχές Μαΐου. Συνοπτικά:

  • Το ύψος του επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 40.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ.
  • Αφορά ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ ατομικές επιχειρήσεις (βιβλία Β και Γ κατηγορίας) και συνεταιρισμοί που απασχολούν μέχρι 50 εργαζόμενους και τζίρο μέχρι 10 εκατ. ευρώ
  • Επιχορήγηση: 35% – 40% – 45% ανάλογα την γεωγραφική περιοχή
  • Αφορά δράσεις εκσυγχρονισμού στην λειτουργία της επιχείρησης και στην παραγωγική διαδικασία, με σκοπό να αναβαθμίσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, να εξασφαλίσουν λειτουργία με μεθόδους φιλικότερες προς το περιβάλλον, να αναπτύξουν καινοτομίες και να εισάγουν νέες τεχνολογίες

Δράση 2 : Πράσινη Επιχείρηση 2010

Η δεύτερη δράση είναι προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ και αναμένεται να προχωρήσει αμέσως μετά το Πάσχα. Οι ωφελούμενες επιχειρήσεις ανέρχονται σε 600, ενώ το ύψος των επενδυτικών σχεδίων θα κυμαίνεται από 30.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα αφορά τις ίδιες κατηγορίες επιχειρήσεων με την προηγούμενη δράση και το ίδιο ύψος επιχορήγησης ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη.

Στόχοι του προγράμματος είναι η μείωση του ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος μεταποιητικών επιχειρήσεων, η ανάπτυξη και διάθεση στην αγορά »πράσινων» προϊόντων και υπηρεσιών, ή βελτίωση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού προφίλ των επιχειρήσεων, η μείωση του ελλείμματος κοινωνικής αποδοχής για τη μεταποιητική δραστηριότητα και η συμμόρφωση των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα με διεθνή περιβαλλοντικά πρότυπα.

Δράση 3 : Πράσινες Υποδομές

Το τρίτο πρόγραμμα “Πράσινες Υποδομές”, θα τρέξει επίσης μετά το Πάσχα και έχει προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ. Αφορά συγκεκριμένα τις επιχειρήσεις του τομέα εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων και υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν περίπου 100 επιχειρήσεις.

  • Το ύψος των επενδυτικών σχεδίων κυμαίνεται από 300.000 ευρώ έως 2,5 εκατ. ευρώ.
  • Αφορά ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ, ατομικές επιχειρήσεις (βιβλία Β και Γ κατηγορίας) και συνεταιρισμοί μέχρι 250 εργαζόμενους και με τζίρο μέχρι 50 εκατ ευρώ.
  • Η δημόσια επιχορήγηση ανά γεωγραφική ζώνη είναι 30%-35%-40% για μεσαίες επιχειρήσεις, 35%-40%-45% για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Στόχοι του προγράμματος είναι η τόνωση της επιχειρηματικότητας στον τομέα της απορρύπανσης βιομηχανικών αποβλήτων, η βελτίωση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού προφίλ των επιχειρήσεων, η κάλυψη του ελλείμματος της χώρας σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης αποβλήτων και η επέκταση της δυναμικότητας της βιομηχανίας για την αξιοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών.

Δράση 4 : Ενδυση και Υπόδηση Νέες Προοπτικές

Η τέταρτη δράση, έχει προϋπολογισμό 15 εκατ ευρώ και οι ωφελούμενες επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 350. Η προκήρυξη του προγράμματος θα γίνει επίσης μετά το Πάσχα.

  • Το ύψος των επενδυτικών σχεδίων κυμαίνεται από 30.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ για τις μικρές επιχειρήσεις και από 80.000 ευρώ έως 200.000 για τις μεσαίες.
  • Η δημόσια επιχορήγηση ανά γεωγραφική ζώνη θα είναι 30% – 35% – 40% για μεσαίες επιχειρήσεις και 35% – 40% – 45% για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
  • Αφορά ΟΕ, ΕΠΕ, ΕΕ, ατομικές (βιβλία Β και Γ κατηγορίας) που απασχολούν μέχρι 250 εργαζόμενους και με τζίρο μέχρι 50 εκατ ευρώ.

Στόχοι του προγράμματος είναι η ενίσχυση της προβολής των προϊόντων των ελληνικών επιχειρήσεων στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά, ο »αναπροσανατολισμός» της εγχώριας μεταποιητικής δραστηριότητας κατά τέτοιον τρόπο ώστε παραδοσιακοί κλάδοι να εξελιχθούν σε κλάδους με προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.

Δύο ακόμα Προγράμματα ..και αποπληρωμές

Επίσης, η υπουργός ανέφερε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα προκηρυχθούν δύο ακόμη προγράμματα για νέους επιχειρηματίες, ενώ μέσα στον Μάιο θα εξοφληθούν όλες οι οφειλές του Δημοσίου σε επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος αναμένεται να τρέξει τέλη Μαΐου. Τέλος όσον αφορά το ΤΕΜΠΜΕ III, φαίνεται ότι το επιτόκιο «κλειδώνει» στο 7%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου