Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Μύθοι που οδήγησαν σε ιατρικά θαύματα

Μύθοι που οδήγησαν σε ιατρικά θαύματα

Γιατί οι ευτραφείς είναι πιο χαρούμενοι;
Οι μύωπες είναι εξυπνότεροι;
Το ντους κάνει κακό στον εγκέφαλο;
Γιατρεύεται η αγάπη;


Τα παραπάνω φαίνονται παράξενα, όμως αποτελούν θεωρίες που έχουν βοηθήσει τους επιστήμονες να κάνουν μερικά από τα μεγαλύτερα βήματα στην Ιατρική.


Οι ευτραφείς άνθρωποι είναι πιο χαρούμενοι

Σύμφωνα με ψυχολόγους του Lakehead University στον Καναδά, αυτό φαίνεται ότι ισχύει, τουλάχιστον
στις γυναίκες. Όπως προέκυψε από την έρευνά τους, όσο μεγαλύτερο δείκτη σωματικής μάζας έχει μια γυναίκα τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να πάθει κατάθλιψη, αφού εμφανίζει σπανιότερα συμπτώματα όπως άγχος, αρνητική διάθεση κ.τ.λ. Την εξήγηση γι’ αυτό δίνουν τα οιστρογόνα, τα οποία μαζί με τη σεροτονίνη συνδέονται με τη διάθεση και βρίσκονται στον λιπώδη ιστό. Ετσι, όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης σωματικής μάζας τόσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα των οιστρογόνων.


Η αγάπη γιατρεύεται

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα και το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Tabriz στο Ιράν. Σύμφωνα με τις έρευνές τους, το γιατρικό βρίσκεται στη μελατονίνη και τη βασοτοκίνη, δύο ορμόνες που καταστέλλουν τη δράση της ντοπαμίνης, η οποία ευθύνεται για τα έντονα συναισθήματα που νιώθει κανείς για κάποιον άλλον και τις σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές στη συμπεριφορά του. Η... γιατρειά βρίσκεται στην επίφυση, όπου παράγεται η μελατονίνη, τη δράση της οποίας συμπληρώνει η βασοτοκίνη.


Τα ντους βλάπτουν τον εγκέφαλο

Το νερό μπορεί να είναι καταστροφικό όταν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μαγγάνιο και μάλιστα πολύ περισσότερο όταν το μαγγάνιο εισπνέεται παρά όταν πίνεται. Οι έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς έχουν δείξει ότι η εισπνοή μαγγανίου μπορεί να προκαλέσει μαγγανισμό, μια πάθηση που παθαίνουν συχνά όσοι εργάζονται σε ανθρακωρυχεία και στην κατασκευή μπαταριών, η οποία μοιάζει με τη νόσο του Πάρκινσον και φέρνει λήθαργο, τρέμουλο, πνευματικές διαταραχές, ακόμη και θάνατο. Πιο ευπαθείς είναι οι ηλικιωμένοι, οι έγκυοι και όσοι έχουν αναιμία.


Οι μύωπες είναι εξυπνότεροι

Η μυωπία οφείλεται εν μέρει στα γονίδια. Οπως αναφέρει ο «Independent», σύμφωνα με επιστήμονες του Queen Mary Hospital και του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, τα γονίδια που σχετίζονται με τη μυωπία έχουν επιζήσει επειδή παίζουν ρόλο στην ευφυΐα του ανθρώπου. Η θεωρία ότι ευφυΐα και μυωπία πάνε μαζί στηρίζεται στην άποψη ότι τόσο η ανάπτυξη του εγκεφάλου όσο και εκείνη των ματιών έχουν κοινή γενετική βάση. Αυτό που παίζει καθοριστικό ρόλο είναι το γεγονός ότι τα γονίδια που ευθύνονται για τη μυωπία χρειάζονται κάποιο έναυσμα από το περιβάλλον. Παλιότερα αυτό δεν υπήρχε, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να είναι ευφυέστεροι, όχι όμως και μύωπες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου