Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Η Οδύσσεια ενός νεφροπαθούς !!!

Η Οδύσσεια ενός νεφροπαθούς !!!

Υπερήφανοι για τις μονάδες υγείας και περίθαλψης της περιοχής νιώθουν οι Γιαννιώτες, ειδικότερα για τα δύο νοσοκομεία της πόλης, την ίδια στιγμή μάλιστα που σε άλλες επαρχιακές πόλεις, αλλά και στην πρωτεύουσα η κατάσταση γίνεται όσο περνά ο καιρός ολοένα και χειρότερη.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το Νοσοκομείο Χατζηκώστα αποτελούν διαχρονικά, τους φάρους για τον τομέα της υγείας στην Δυτική Ελλάδα και αυτό αναγνωρίζεται από όλους.

Τα τελευταία χρόνια καταβάλλεται μια σημαντική προσπάθεια για τον περιορισμό και των γραφειοκρατικών προβλημάτων, όμως από τη μία το… τέρας της γραφειοκρατίας που εξακολουθεί να αντιστέκεται και από την άλλη η αύξηση των αναγκών, δημιουργούν πολλά προβλήματα σε διάφορες περιπτώσεις.

Μία από αυτές, αρκετά χαρακτηριστική των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εκατοντάδες νεφροπαθείς της Ηπείρου είναι και η περίπτωση του νεφροπαθούς και καρδιοπαθούς Γιώργου Πετρίδη από το Τρίστενο του Ανατολικού Ζαγορίου.Νεφροπαθής τα τελευταία πέντε χρόνια κάνει αιμοκάθαρση κάθε Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή στο ΠΠΓΝΙ.

Τους πέντε μήνες του χειμώνα που μένει στη Θεσσαλονίκη υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση σε νοσοκομείο της συμπρωτεύουσας.
Αυτή τη φορά, επιστρέφοντας στο χωριό του για να μείνει μέχρι τον επόμενο χειμώνα η κατάσταση που συνάντησε ήταν διαφορετική, αφού για πρώτη φορά στο ΠΠΓΝΙ και στην αρμόδια νεφρολογική κλινική διεμήνυσαν στον ίδιο και τους οικείους του, πως δεν μπορεί να κάνει την αιμοκάθαρση εκεί, αφού δεν υπάρχουν θέσεις και πως εξυπηρετούνται οι νεφροπαθείς που έχουν εγγραφεί στη σχετική λίστα.
Ο κ. Πετρίδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγο και τα τρία τους παιδιά επισκέφθηκε χθες το πρωί και πάλι το ΠΠΓΝΙ για να υποβληθεί σε αιμοκάθαρση, πήρε όμως ξανά την ίδια απάντηση.

Εμφανώς αγανακτισμένος και απογοητευμένος απευθύνθηκε στο ITV εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια για την συμπεριφορά του νοσοκομείου.
«Σήμερα πρέπει να κάνω αιμοκάθαρση, γιατί διαφορετικά κινδυνεύει η ζωή μου. Δεν θέλω να πάω στη Θεσσαλονίκη, γιατί θέλω να ζήσω στον τόπο μου και στο χωριό μου. Δε θα με διώξουν από το σπίτι μου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η κόρη του Χαρούλα Πετρίδη αναφέρθηκε στο ιστορικό της προσπάθειας να κλείσει ένα ραντεβού για την αιμοκάθαρση που επρόκειτο να γίνει χθες και απηύθυνε έκκληση προς κάθε αρμόδια υπηρεσία να αντιληφθεί την πραγματική κατάσταση των νοσοκομείων και να βάλει τέλος σε τέτοιου είδους περιπέτειες.

Λύση ανάγκης…
Σε επικοινωνία μας με την αναπληρώτρια διοικητή του ΠΠΓΝΙ κα Κοσμοπούλου και ύστερα από την επαφή που είχε η ίδια με την διεύθυνση της κλινικής, τονίστηκε πως το ΠΠΓΝΙ μπορεί να εξυπηρετήσει τους νεφροπαθείς που είναι εγγεγραμμένοι στην τακτική λίστα και πως δεν επαρκούν οι συνθήκες για την κάλυψη επιπλέον αναγκών.

Ο κ. Πετρίδης και η οικογένειά του απευθύνθηκε στη συνέχεια στο νοσοκομείο Χατζηκώστα όπου και εκεί οι θέσεις είναι ελάχιστες, αφού καθημερινά εξυπηρετούνται περισσότεροι από 60 νεφροπαθείς για αιμοκάθαρση.
Προς το παρόν βρέθηκε λύση και ο κ. Πετρίδης θα υποβληθεί σε αιμοκάθαρση σήμερα στις 12 το μεσημέρι.

Στο εξής όμως και για το επόμενο διάστημα που θα χρειαστεί να υποβληθεί σε αιμοκάθαρση, θα πρέπει να βρεθεί μια οριστική λύση έστω κι αν αυτή περνά μέσα από τους δαιδαλώδεις διαδρόμους της γραφειοκρατίας…

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου