Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

ΔΕΚΑ «ΠΛΗΓΕΣ» ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΔΩΔΩΝΗ Αντί ν’ αποτελεί έμβλημα του Ηπειρωτισμού υποβαθμίζεται με το χρόνο όλο και περισσότερο!...

ΔΕΚΑ «ΠΛΗΓΕΣ» ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΔΩΔΩΝΗ

Αντί ν’ αποτελεί έμβλημα του Ηπειρωτισμού υποβαθμίζεται με το χρόνο όλο και περισσότερο!...

Κάποιοι επιθυμούν να «θάψουν» βαθύτερα την αρχαία Δωδώνη και συνεχώς την πολεμάνε, δήλωσε χθες αγανακτισμένος ο Δήμαρχος Δωδώνης κ. Γιάννης Μπούκας.Ενώ το Σάββατο η αρχαία Νικόπολη βραβεύεται, ανάμεσα σε 140 υποψηφιότητες από 24 χώρες, (από την Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων «EUROPA NOSTRA»), η αρχαία Δωδώνη, όπως αποκάλυψε ο κ. Μπούκας «ποτέ δεν προτάθηκε για κάποιο βραβείο. Κι αυτό, παρότι είναι αρχαιολογικός χώρος διεθνούς αξίας και αναγνώρισης. Ούτε έχει συμπεριληφθεί ακόμη, παρά τις προσπάθειες, στα προστατευόμενα μνημεία της UNESCO»!

ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ…
Αντί να αναδεικνύεται η Δωδώνη, που αποτελεί έμβλημα του Ηπειρωτισμού, υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο.Η υποβάθμιση της Δωδώνης δεν είναι θεωρητικός ισχυρισμός του Δημάρχου της περιοχής, ο οποίος επί 20 ολόκληρα χρόνια έχει ενεργό αγωνιστική συμμετοχή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά προκύπτει από τα ίδια τα πράγματα.Αν και ο Δήμαρχος Δωδώνης απέστειλε πρόσφατα νέο έγγραφο στο υπουργείο Πολιτισμού, ζητώντας, εκ μέρους των κατοίκων και των φορέων της περιοχής, να μάθει «τι μέλλει γενέσθαι», απάντηση δεν έλαβε.

ΟΙ 10 ΠΛΗΓΕΣ…
Ιδού οι 10 ανοιχτές πληγές της αρχαίας Δωδώνης, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, που συνιστούν το δράμα της:
• Δεν γνωρίζει κανείς αν υπάρχουν μελέτες για τα έργα αναστήλωσης που έχουν ξεκινήσει.
• Οι εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου Πολιτισμού υπόσχονται χρήματα, αλλά τελικά δεν τα δίνουν. Έτσι οι υποσχέσεις για έργα προϋπολογισμού 7 εκ. ευρώ κατέβηκαν τώρα στα 3 εκ. ευρώ!
• Το πρόγραμμα αποκατάστασης που υλοποιείται, κακήν-κακώς κατά το Δήμαρχο, είναι πιλοτικό και δεν έχει διασφαλιστεί η συνέχισή του. Μάλιστα δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη η σχετική έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, του περίφημου Κ.Α.Σ.
• Οι εργασίες αποκατάστασης έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην αισθητική του χώρου. Στην ουσία αποτελούν «μπαλώματα».
• Σε σχέση με τα χρήματα που δαπανήθηκαν μέχρι τώρα, η αποκατάσταση είναι μηδαμινή.
• Η Επιστημονική Επιτροπή Αναστήλωσης της Δωδώνης, με Πρόεδρο τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γεώργιο Βελένη, δεν συνεργάζεται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση…
• Το λυόμενο θέατρο που τοποθετήθηκε για να δίνονται παραστάσεις, είναι εντελώς ακατάλληλο για τέτοια χρήση και χαρακτηρίζεται ως εξάμβλημα.
• Η δημιουργία Μουσείου στη Δωδώνη, παρότι ο Δήμος έχει έτοιμη μελέτη, δεν εντάχθηκε έως τώρα σε κανένα πρόγραμμα.
• Τα υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού δεν διαφημίζουν την Δωδώνη. Εντούτοις η τουριστική κίνηση είναι μεγάλη και αυτό κατά κύριο λόγο οφείλεται στην προσπάθεια του Δήμου (λειτουργεί site, γύρισε ντοκιμαντέρ κ.λπ.).
• Δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας ξεναγός, ούτε διανέμεται επεξηγηματικό ‘εντυπο υλικό στους τουρίστες. Ενώ στις αργίες ο χώρος θα έπρεπε να παραμένει ανοιχτός, οι επισκέπτες βρίσκουν κλειστές πόρτες.
Ο Δήμαρχος Δωδώνης Γιάννης Μπούκας με ιδιαίτερη έμφαση τόνισε ότι ο ίδιος και όλοι οι κάτοικοι ενωμένοι, είναι αποφασισμένοι να εντείνουν τον αγώνα τους, εντός και εκτός Ελλάδος, για να πάρει η Δωδώνη τη θέση που της αξίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου