Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Αβέβαιο το μέλλον των συμβασιούχων της Εγνατίας

Αβέβαιο το μέλλον των συμβασιούχων της Εγνατίας

Στο δρόμο κινδυνεύουν να μείνουν 300 περίπου εργαζόμενοι που συνέβαλαν τα μέγιστα στην κατασκευή του μεγάλου έργου

Η ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού θα έπρεπε – φυσιολογικά πάντα – να πανηγυρίζεται όχι μόνο από την πολιτική ηγεσία του τόπου, την Εγνατία Οδό Α.Ε. και τους πολίτες της χώρας, αλλά και από τους εργαζόμενους που έβαλαν τα δυνατά τους τα τελευταία χρόνια για ένα έργο που καλύπτει τις πλέον σύγχρονες προϋποθέσεις ασφάλειας σε έναν αυτοκινητόδρομο.

Όλοι μπορεί να νιώθουν ικανοποιημένοι, όμως 300 και πλέον εργαζόμενοι της Εγνατία Οδός Α.Ε. αισθάνονται ατελείωτη πικρία, βλέποντας μπροστά τους και ένα πρωτοφανές πέπλο αβεβαιότητας αναφορικά με το εργασιακό τους μέλλον.
Πρόκειται φυσικά για τους συμβασιούχους εργαζόμενους της Εγνατίας Οδού, που όπως είναι γνωστό πριν από λίγο καιρό ειδοποιήθηκαν από την διοίκηση της εταιρείας πως δεν πρόκειται να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους.

Αυτό προβλέπεται άλλωστε και στη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, που καταργεί την δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.Οι εργαζόμενοι της Εγνατίας Οδού, που είχαν τα τελευταία χρόνια τέτοιου είδους συμβάσεις, είναι στην πλειοψηφία τους μηχανικοί, γεωτεχνικοί και γεωλόγοι.
Παρότι πολλά έργα δεν έχουν ακόμη «κλείσει», οι εργαζόμενοι αυτοί που τυγχάνει να είναι και επιβλέποντες των έργων θα πρέπει να αποχωρήσουν από την εργασία τους. Ήδη στο περιφερειακό τμήμα της Εγνατίας Οδού όπου υπάρχουν 55 περίπου συμβασιούχοι εργαζόμενοι έχουν ήδη αποχωρήσει από την εταιρεία ορισμένοι και το επόμενο διάστημα και μέχρι τις αρχές Ιουλίου θα έχουν αποχωρήσει και οι υπόλοιποι.

Το μέλλον τους είναι αβέβαιο, καθώς οι περισσότεροι μετρούν περισσότερα από έξι χρόνια στην Εγνατία Οδό, κάτι που σύμφωνα με την Αγγελική Αγγελή, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Συμβασιούχων Εργαζομένων της Εγνατίας, είχε ως συνέπεια να απομακρυνθούν και να χάσουν την όποια επαφή είχαν με το ελεύθερο επάγγελμα.

«Είναι προφανές ότι συνάδελφοι που έχουν πολλά χρόνια στην Εγνατία θα βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας. Το δυστύχημα είναι πως δεν βρίσκονται άλλα έργα σε εξέλιξη στην περιοχή ούτε και βλέπουμε να υπάρχει αντίστοιχη προοπτική. Είναι φυσικό να υπάρχει πικρία, καθώς βλέπουμε να ολοκληρώνεται κάτι που έγινε από όλους εμάς, όμως μας στερούν το δικαίωμα να συμμετέχουμε και εμείς στο μέλλον στην χρήση και αξιοποίηση αυτού του μεγάλου έργου», τόνισε η κα Αγγελή.

Πολλοί από τους συμβασιούχους που πρόκειται να απολυθούν το επόμενο διάστημα είναι επιβλέποντες σε σημαντικά τμήματα του έργου.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για κάποια έργα που δεν έχουν «κλείσει» θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής, επομένως και ένα στάδιο ασυνέχειας, τουλάχιστον μέχρι να ενημερωθούν οι νέοι επιβλέποντες.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου