Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην πόλη μας με την ευκαιρία της βράβευσης του έργου που κάνει ο κ. Ζάχος και η επιστημονική του ομάδα στην Αρχαία Νικόπολη.

Για εμάς η αρχαία Νικόπολη δεν είναι απλώς ένας ερειπιώνας μνήμης και ιστορίας αλλά ένας χώρος ο οποίος με το διεθνές ενδιαφέρον του την επισκέψιμότητά του αλλά και με την ουσιαστική χρήση του μπορεί να τροφοδοτήσει την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη αυτού του τόπου.

Η αρχαία Νικόπολη αποτελεί ένα μνημείο που πρέπει να ζωντανέψει και να παραδοθεί στους κατοίκους .
Θεωρώ ότι το αρχαίο Ωδείο πρέπει να έρθει σε μια τέτοια μορφή που να μπορεί να παραδοθεί και να λειτουργήσει ώστε να αποτελέσει τη βάση να αναδειχθεί και να αγαπηθεί η Νικόπολη από τους πολίτες.
Σε παλαιότερη συνάντηση που είχα με τον κ. Ζάχο είχα πει κάτι απλό.
Ότι η Αρχαία Νικόπολη και το Άκτιο είναι συνδεδεμένη με τρία ονόματα, τον Οκτάβιο, τον Αντώνιο και την Κλεοπάτρα.

Γυρίστε την Πρέβεζα τώρα που ήρθατε και βρείτε μου ένα μαγαζί που να φέρει ένα από αυτά τα ονόματα.
Αυτό δείχνει ότι η Αρχαία Νικόπολη δεν έχει ενσωματωθεί στην μνήμη και στο θυμικό των ανθρώπων αυτού του τόπου και πρέπει να κάνουμε τεράστια προσπάθεια.

Θεωρώ ότι μπορούμε να κάνουμε την Νικόπολη να την αγαπήσουν όλοι και να την φέρουμε στο κέντρο της προσοχής αυτού του τόπου.

Μάλιστα στην προχθεσινή μας συνάντηση με τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας κ. Αρναουτάκη και με τους Βουλευτές των Νομών γύρω από τον Αμβρακικό, για ένα πρόγραμμα ανάπτυξης του Αμβρακικού, μια διάσταση που θεωρήσαμε ότι έπρεπε να μπει είναι η σύνδεση με την πολιτιστική κληρονομιά αυτού του τόπου και ιδιαίτερα την Αρχαία Νικόπολη.

Θεωρώ ότι ξεκινάμε μια μακριά πορεία που μπορούμε να κάνουμε την Νικόπολη αυτό που θα έπρεπε να είναι για την περιοχή μας και που μια σειρά ιστορικοί και συγκυριακοί παράγοντες εμποδίζουνε.

Εγώ θα ήθελα να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω για αυτή τη δουλειά που κάνατε τόσο την επιστημονική ομάδα, όσο και τους τεχνίτες, τους εργάτες που βοηθήσανε σ’ αυτή τη δουλειά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου