Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Εκδίκηση του έλληνα τουρίστα

Εκδίκηση του έλληνα τουρίστα !!!

Στελέχη της αγοράς αναμένουν ότι τους περισσότερους Ελληνες παραθεριστές θα προσελκύσουν οι παραθαλάσσιοι προορισμοί της Πελοπονήσσου, της Στερεάς αλλά και τα παράλια του Ιονίου, από την Αιτωλοακαρνανία μέχρι τη Θεσπρωτία.


ΦΕΤΟΣ ΠΡΟΤΙΜΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΡΑΤΗΣΗ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΩΡΑ, ΕΠΙΔΙΩΚΟΝΤΑΣ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΤΙΜΕΣ

ΝΕΟ «δόγμα» διακοπών διαμορφώνουν οι Ελληνες εν μέσω της αβεβαιότητας που προκαλεί η οικονομική κρίση. Λιγότερες μέρες διαμονής, κυρίως σε καλά καταλύματα, με κρατήσεις που γίνονται κυρίως την τελευταία στιγμή για να αξιοποιηθεί κάθε έκπτωση. Την ίδια στιγμή στα δυσοίωνα στοιχεία από τις ξένες αγορές βρίσκουν χώρο μερικές αχτίδες αισιοδοξίας.

Σε αντίθεση με την προβληματική Ευρώπη (η υστέρηση κρατήσεων φθάνει το 20% στις αγορές της Γερμανίας και της Βρετανίας), αυξημένη ζήτηση καταγράφεται από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ουκρανία και η Αυστραλία, από τις οποίες οι πελάτες είναι υψηλού μορφωτικού και εισοδηματικού επιπέδου. Παράγοντες της αγοράς πάντως συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού μοιάζει απίθανο να αρχίσει πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2011.

Οι ξενοδόχοι διαπίστωσαν το Πάσχα ότι κινδυνεύουν να χάσουν, λόγω της κρίσης και μεγάλο μέρος των ελλήνων πελατών τους.

Τα έσοδα από τους ξένους τουρίστες υπολογίζεται ότι θα είναι μειωμένα από 10% έως και 30% για τους ξενοδόχους σε σχέση με την περυσινή άσχημη χρονιά, οπότε ο τζίρος έπεσε περί το 20%. Αυτό θα συμβεί επειδή αναμένεται να έλθουν ακόμα λιγότεροι ξένοι τουρίστες φέτος, οι οποίοι, επιπλέον, θα έχουν πληρώσει λιγότερα εξαιτίας των συνεχών εκπτώσεων που κάνουν οι ξενοδόχοι. Σε αρκετές τουριστικές περιοχές επιχειρηματίες του χώρου αναφέρουν ότι έχουν κάνει, ήδη, τρεις κύκλους εκπτώσεων προς τους ξένους τουρ οπερέιτορ και έπεται συνέχεια.

Η αρνητική δημοσιότητα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η οποία συντηρείται τους τελευταίους μήνες, προκαλεί επιπλέον προβλήματα. Οι μεν τουρ οπερέιτορ «κρύβουν» κρατήσεις από τα συστήματά τους προκειμένου να εξασφαλίσουν ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις τιμών από τους πολλούς πανικόβλητους ξενοδόχους, οι δε ταξιδιώτες «ποντάρουν» σε νέες εκπτώσεις των ελλήνων ξενοδόχων ακόμα και το Μάιο ή τον Ιούνιο και περιμένουν να κάνουν κρατήσεις την τελευταία στιγμή.

Οι έλληνες παραθεριστές από την πλευρά τους δείχνουν έτοιμοι να πάρουν την εκδίκησή τους από τους ξενοδόχους για όλα τα χρήματα που τους πήραν τα προηγούμενα χρόνια.

Το πιο πιθανό σενάριο, εξηγούν παράγοντες της αγοράς, είναι ότι οι περισσότεροι θα προτιμήσουν να κάνουν μία εβδομάδα διακοπές ή και λιγότερο χρησιμοποιώντας κάποιο ξενδοχείο ή ενοικιαζόμενο δωμάτιο, επιλέγοντας να περάσουν τις υπόλοιπες διακοπές τους είτε στα πατρικά σπίτια στα χωριά είτε φιλοξενούμενοι σε σπίτια συγγενών και φίλων.

Δημοφιλείς προορισμοί

Στελέχη της αγοράς αναμένουν ότι τους περισσότερους Ελληνες παραθεριστές θα προσελκύσουν οι παραθαλάσσιοι προορισμοί της Πελοπονήσσου, της Στερεάς αλλά και τα παράλια του Ιονίου, από την Αιτωλοακαρνανία μέχρι τη Θεσπρωτία.
Καταλυτικό ρόλο αναμένεται να έχουν οι οδικοί άξονες της Εγνατίας και Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας.
Μέσω της Εγνατίας εκτιμάται ότι παραθεριστές θα «μεταναστεύσουν» προς τα παράλια της Ηπείρου και πολλοί θα περάσουν στην Κέρκυρα και τη Λευκάδα.
Η εκτόξευση της τιμής της βενζίνης, ωστόσο, αναμένεται να μειώσει τις μεγάλες μετακινήσεις με Ι.Χ. και να περιορίσει τις εξορμήσεις στα πέριξ των γνωστών τουριστικών περιοχών.


Τα νησιά του Ιονίου αναμένεται να αυξήσουν το μερίδιό τους στους Ελληνες, αποσπώντας μερίδιο από τα νησιά του Αιγαίου. Κι αυτό γιατί τα νησιά του Ιονίου υπερτερούν ως προς το κόστος μεταφοράς με πλοίο.
Για παράδειγμα, τετραμελής οικογένεια με Ι.Χ. πηγαίνει στη Ζάκυνθο με 120 ευρώ (κόστος μετ' επιστροφής) ενώ για ένα νησί όπως η Πάτμος το κόστος υπερβαίνει τα 500 ευρώ.
Στο Αιγαίο παρατηρείται συνολικά το φαινόμενο να πέφτουν οι τιμές στα καταλύματα αλλά τα ακριβά ακτοπλοϊκά εισιτήρια κρατούν μακριά από τα νησιά ολοένα και περισσότερους Ελληνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου