Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Το Υπουργείο ανοίγει δρόμο στην Ιόνια Οδό

Το Υπουργείο ανοίγει δρόμο στην Ιόνια Οδό

Κυβέρνηση και ανάδοχος εταιρία για την κατασκευή της Ιόνιας Οδού «τρέχουν» προκειμένου να προλάβουν τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του νέου αυτοκινητόδρομου.

Στη μέχρι τώρα ολιγωρία υλοποίηση έργου συντελούσε το ζήτημα των απαλλοτριώσεων των ιδιοκτητών των εκτάσεων απ’ όπου διέρχεται ο συγκεκριμένος οδικός άξονας.

Από χθες, πάντως, υπάρχει μια πρώτη θετική εξέλιξη, καθώς το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Επικοινωνιών ανακοίνωσε ότι διατίθεται πίστωση 5,92 ευρώ για τις απαλλοτριώσεις στους οδικούς άξονες της Ιόνιας Οδού και του Ε-65. Φορείς και πολίτες της Ηπείρου ενδιαφέρονται περισσότερο για την κατασκευή της Ιόνιας, καθώς με την κατασκευή της αίρεται η συγκοινωνιακή απομόνωση προς τη Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Αθήνα.

Το έργο της Ιόνιας κατασκευάζεται ήδη σε δύο τμήματα –στους νομούς Άρτας και Αιτωλοακαρνανίας-, αλλά σοβαρό εμπόδιο αποτελούσε μέχρι τώρα το θέμα των αποζημιώσεων για τις απαλλοτριώσεις.
Βάσει και της υπογραφείσας σύμβασης το Δεκέμβριο του 2008, μεταξύ της κυβέρνησης και της αναδόχου κοινοπραξίας, τα δύο αυτά τμήματα πρέπει να παραδοθούν νωρίτερα –πριν το τέλος του 2013- σε χρήση των οδηγών.
Τελικά, με τη χθεσινή απόφαση που υπέγραψε ο Δημήτρης Ρέππας εγκρίθηκαν πιστώσεις συνολικού ύψους 2,72 εκατ. ευρώ, για την καταβολή αποζημιώσεων των ιδιοκτητών.

Τα δύο τμήματα
Με την πίστωση αυτή εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν οι εργασίες σε δύο μεγάλα τμήματα του έργου.
Το πρώτο τμήμα βρίσκεται στην περιοχή της «Παλαιοβούνας», μετά το Αντίρριο μέχρι και μέχρι τον ποταμό Εύηνο, και το δεύτερο βρίσκεται και στους δύο νομούς.
Κι αυτό γιατί μέρος του κονδυλίου προβλέπεται για την αποζημίωση των απαλλοτριώσεων από τον Κουβαρά μέχρι και το Κομπότι του νομού Άρτας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στην περιοχή της Αμφιλοχίας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή του τμήματος Άρτα – Κομπότι, που επίσης έχει καθυστερήσει.

Θετική εξέλιξη
Το θέμα της Ιόνιας Οδού απασχόλησε τους φορείς της Βορειοδυτικής Ελλάδας σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Άρτα το Νοέμβριο του 2009.
Πρωτοβουλία για την ανάδειξη του θέματος ανέλαβε η διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Τμήμα Ηπείρου (ΤΕΕ-ΤΗ), η οποία σε συνεργασία με το αντίστοιχο Τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας «πίεσαν» το αρμόδιο υπουργείο για την απεμπλοκή του προβλήματος των αποζημιώσεων για τις απαλλοτριώσεις.

Ο Γιώργος Ρεκατσίνας, πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη «θετική εξέλιξη», υπενθυμίζοντας ότι το πρώτο τμήμα θα πρέπει να είναι έτοιμο σε 40 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
«Σίγουρα είναι θετικό ότι προχωράει αυτό το κομμάτι», τόνισε, εκτίμησε ότι πλέον θα παραδοθούν στους αναδόχους τα γήπεδα για να κατασκευαστεί το έργο και σημείωσε πως, στο θέμα των απαλλοτριώσεων, «πρέπει να δοθεί συνολική λύση».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου