Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ



Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ενημερώνει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι παρακάτω δράσεις , οι οποίες αναμένεται να προσφέρουν σημαντική βοήθεια στην δραστηριότητα των επιχειρήσεων μελών του Επιμελητηρίου :

Α) Προγράμματα μέσω Ο.Α.Ε.Δ.

1. Ειδικό τετραετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 40.000 ανέργων.
Το ποσό επιχορήγησης υπολογίζεται σε ποσοστό επί των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων), για ακαθάριστες αποδοχές μέχρι του ύψους του κατώτατου βασικού μισθού, όπως ορίζεται κάθε φορά από την ΕΓΣΣΕ. :

α)
για τους «κοινούς» άνεργους, (100%) για το πρώτο έτος, (75%) για το δεύτερο έτος, (50%) για το τρίτο και (25%) το τέταρτο έτος

β) για τους νέους έως 30 ετών, τους ανέργους που βρίσκονται στο στάδιο πλησίον της σύνταξης και στους οποίους υπολείπονται μέχρι 1.500 ημέρες ασφάλισης ή έως 5 έτη για την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας για τη θεμελίωση της κατώτατης σύνταξης γήρατος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις γυναίκες μακροχρόνια άνεργες, άνω των 45 ετών και άνεργες γυναίκες, άνω των 50 ετών, τους πολύτεκνους/νες και τρίτεκνους / νες καθώς και τους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών, τα ποσοστά επιχορήγησης αυξάνονται σε (100%) για το πρώτο και το δεύτερο έτος και (50%) για το τρίτο και το τέταρτο έτος

2. Ειδικό διετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 25.000 ανέργων.

α) για τους «κοινούς» άνεργους, (80%) για το πρώτο έτος και (60%) για το δεύτερο έτος.

β) για τους νέους έως 30 ετών και τις λοιπές ειδικές ομάδες (όπως παραπάνω), τα ποσοστά επιχορήγησης αυξάνονται σε (80%) για το πρώτο έτος και (80%) για το δεύτερο έτος.

Και στα 2 προγράμματα:
  • Δίνεται προτεραιότητα σε μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 άτομα, και στους τομείς της πράσινης οικονομίας.
  • Επιβάλλεται 1 πρόσθετο έτος υποχρεωτικής απασχόλησης.
  • Οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να έχουν μειώσει το προσωπικό τους λόγω απόλυσης τους τελευταίους 6 μήνες.
  • Δεν υπάγονται ένας αριθμός από δραστηριότητες (νυχτερινά κέντρα, εταιρείες προσωρινής απασχόλησης, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης).

3. Πρόγραμμα επιχορήγησης 4.000 νέων ελευθέρων επαγγελματιών, γυναικών ηλικίας 22-64 ετών.
Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε τριάντα έξι (36) μήνες.
Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέα ελεύθερη επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα καθορίζεται στα 24.000 €.
Προτεραιότητα θα δοθεί στις άνεργες γυναίκες με δικαίωμα επιδότησης ανεργίας που θα αναπτύξουν δραστηριότητα σε καινοτόμους κλάδους και ιδιαίτερα της πράσινης οικονομίας.

4. Ειδικό πρόγραμμα διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων σε εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
Το ποσό επιχορήγησης αφορά το 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων), για ακαθάριστες αποδοχές μέχρι του 30πλασίου του κατώτατου βασικού ημερομισθίου, όπως ορίζεται από την ΕΓΣΣΕ.
Η επιχορήγηση δίνεται για 2 μήνες που επιλέγουν οι επιχειρήσεις στο διάστημα Απριλίου – Οκτωβρίου, εκτός από το διάστημα Ιουνίου - Σεπτεμβρίου.
Οι επιχειρήσεις πρέπει να απασχολούν συνολικά τον ίδιο ή μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού σε σχέση με το 2009.

Β) Πάγια ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών στον Ο.Α.Ε.Ε.

Με την νέα ρύθμιση οι ασφαλισμένοι, που έχουν οφειλές στον Ο.Α.Ε.Ε. ( ασφαλιστικές εισφορές , πρόσθετα τέλη , λοιπές επιβαρύνσεις και ποσά που εισπράττονται από τον Ο.Α.Ε.Ε. για λογαριασμό τρίτων ) , έχουν την δυνατότητα:
  • εφάπαξ εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων απαιτητών εισφορών, με έκπτωση 40% στα πρόσθετα τέλη, με την προ­ϋπόθεση της καταβολής του συνόλου της οφειλής μέχρι τον επόμενο μήνα από την έκδοση της απόφασης ρύθμισης.
  • τμηματικής καταβολής των ληξιπρό­θεσμων απαιτητών εισφορών, μέχρι 18 διμηνιαίες ή 36μηνιαίες δόσεις με έκπτωση 20% στα πρόσθετα τέλη , χωρίς προκαταβολή, ενώ το ποσό της διμηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μι­κρότερο των 400 ευρώ και της μηνιαίας 200 ευρώ.

Στους ασφαλισμένους που θα υπαχ­θούν στην ρύθμιση, θα χορηγείται Βεβαί­ωση ταμειακής ενημερότητας Ν. 3833/2010 διάρκειας ενός μηνός ενώ το βιβλιάριο ασθενείας θα θεωρείται με την υποβολή της αίτησης για ένα τρίμηνο, στη συνέχεια ανά τρίμηνο, υπό την προϋπόθεση καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών και δό­σεων.

Γ) Πάγια ρύθμιση οφειλών στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ

Με την νέα ρύθμιση οι εργοδότες έχουν τη δυ­νατότητα:
  • Εφάπαξ εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων απαιτητών εισφορών με έκπτωση 40% επί των προσθέτων τελών ή
  • Ρύθμιση με τμηματική καταβολή των ληξιπρόθεσμων απαιτητών εισφορών μέχρι 36 μηνιαίες δόσεις, με έκπτωση 20% επί των προσθέτων τελών.
Το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μι­κρότερο των 200 ευρώ.
Σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο, οι οφειλές που ρυθμίζονται αφορούν καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ με τα αναλογούντα πρόσθε­τα τέλη, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις.
Στις οφειλόμενες εισφορές συμπερι­λαμβάνονται και οι εισφορές που συνεισπράττονται από το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ για λο­γαριασμό τρίτων.
Η παρούσα ρύθμιση, δεν αφορά οφειλές από προαιρετική ασφάλιση.

Δ) Προγράμματα μέσω ΤΕΜΠΜΕ.

  • Τα δύο νέα προγράμματα αφορούν την χορήγηση χαμηλότοκων δανείων προς επιχειρήσεις για την εξόφληση ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων , αλλά και για την κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων , υπηρεσιών και άλλων άϋλων αγαθών.
  • Όσον αφορά το πρώτο πρόγραμμα (εξόφληση ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων ) αφορά ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας και εταιρικών μορφών που απασχολούν λιγότερο από 50 άτομα προσωπικό. Εξαιρούνται επιχειρήσεις ενταγμένες στην α΄ και β΄ φάση του ΤΕΜΠΜΕ και απασχολούν 10 εργαζόμενους και πάνω.
  • Το ύψος του δανείου κυμαίνεται από 5.000 έως 10.000 ευρώ, η διάρκεια του δανείου είναι 6 χρόνια με 2 χρόνια περίοδο χάριτος και το ποσοστό κάλυψης του ΤΕΜΠΜΕ ανέρχεται στο 80% του δανείου.
  • Για το δεύτερο πρόγραμμα (υποχρεώσεις προς προμηθευτές) ισχύουν βασικά οι ίδιοι όροι, με μόνη διαφοροποίηση το ανώτατο ποσό δανείου που φτάνει τις 300.000 ευρώ.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ. , του Ο.Α.Ε.Ε., του Ι.Κ.Α, του ΤΕΜΠΜΕ και στις παρακάτω ιστοσελίδες: www.oaed.gr του Ο.Α.Ε.Δ., www.oaee.gr του Ο.Α.Ε.Ε. , www.ika.gr του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, www.tempme.gr του ΤΕΜΠΜΕ και www.e-thesprotias.gr του Επιμελητηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου