Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΤΟΛΜΗ" ΧΡΕΩΝΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΔΙΚΟ ΜΑΣ

ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΤΟΛΜΗ" ΧΡΕΩΝΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΔΙΚΟ ΜΑΣ


Στην εφημερίδα "ΤΟΛΜΗ" χρεώνει ο Νομικός Σύμβουλος της Ν.Α. Θεσπρωτίας, δικό μας τίτλο, με τον οποίον αναφερώμασταν σε δημοσιευμα της εφημερίδας "ΤΟΛΜΗ", με τίλο άρθρου "ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ".

1. Το μπλόκ μας καθημερινά αναμεταδίδει ειδήσεις, άρθρα και σχόλια, τόσο από εφημερίδες , Site & Blog από όλη την Ήπειρο, όσο και άρθρα και σχόλια που εσείς μας στέλνετε.
Όσο αφορά την συγκεκριμένη ανάρτηση, ο τίτλος που επιλέξαμε για την παρουσίαση του άρθρου της εφημερίδας "ΤΟΛΜΗ", προήλθε από σχόλιο αναγνώστη και προστέθηκε στην ανάρτησή μας , δύο ώρες περίπου μετά την αρχική μας ανάρτηση. Πράγμα το οποίο γίνετε καθημερινά στις περισότερες αναρτήσεις μας, αφού όπως σας πρωτοδηλώσαμε στο ξεκίνημα του Blog, αυτό το Blog, ανήκει σε όλους σας & όλους μας.
Για να μείνουμε όμως στο συγκεκριμένο θέμα, να πούμε ότι το συγκεκριμένο σχόλιο το οποίο χρησιμοποιήσαμε και ως τίτλο, κάλυπτε απολύτως και τα δικά μας συμπεράσματα, στα οποία καταλήξαμε διαβάζοντας την εφημεριδα "ΤΟΛΜΗ"στο φύλλο τις 25ης Μαρτίου.

Σπύρος Γιώγος: "Το ανωτέρω έγγραφό μου δεν τελούσε εις γνώσιν ουδενός των νομαρχιακών συμβούλων. Βεβαίως πρόκειται περί διοικητικής πλημμέλειας οφειλομένης εις την έλλειψη συντονισμού."

2. Στην ανάρτηση μας το μόνο που αναφέραμε από την πλευρά μας ήταν ο τίτλος της ανάρτησης. Ουδέποτε αναφέραμε ότι γνώριζε ή δεν γνώριζε η πρόεδρος του Ν.Σ. το κείμενο που απέστειλε ο κ. Γιώγος στην εφημερίδα "ΤΟΛΜΗ", με το οποίο έγγραφο δήλωνε ο ίδιος:

"Εκ της παραπάνω διατυπώσεως συνάγεται ότι οι περιβαντολλογικές αδειοδοτήσεις δημοσιεύονται κατά προτεραιότητα σε μία τουλάχιστον τοπική εφημερίδα που έχει τις προϋποθέσεις δημοσιεύσεων του Ν. 3548/07 και σε περίπτωση ελλείψεως ταύτης η δημοσίευση γίνεται σε μία εκ των εφημερίδων εξ εκείνων που δεν συμπεριλαμβάνονται στην απόφαση του Υπουργού Τύπου και VIME του αρθρ. 1 παρ. 1 και 2 του Ν. 3548/07.",

Ερχόμενος σε αντίθεση έτσι με την πρόεδρο του Ν.Σ. η οποία ισχυριζόταν ότι:


"Όταν όμως πρόκειται για δημοσίευση ανακοινώσεων περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων ή άλλης φύσεως αποφάσεων, που δεν ορίζονται περιοριστικά στο αρθρ. 1 παρ. 3 του Ν. 3548/2007, τότε η καταχώρηση των δημοσιεύσεων αυτών γίνεται προς όλες ανεξαιρέτως τις εφημερίδες που εκδίδονται στην Ηγουμενίτσα, με απολύτως ίση κατανομή."

Τα συμπεράσμα δικά σας....

Το άρθρο της αυριανής "ΤΟΛΜΗΣ":


"ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΟΛΜΗ
Ο ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΟΙ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ"


Είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι ο ευγενέστατος και εμπειρότατος νομικός σύμβουλος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσπρωτίας κ. Σπύρος Γιώγος, μας αποδίδει αντιδημοσιογραφική δεοντολογία, όταν όλα αυτά τα χρόνια είμαστε προσηλωμένοι σ’ αυτή με θρησκευτική ευλάβεια.
Υποστηρίζει ο κ. Γιώγος, πιθανόν έτσι του παρουσίασαν τα «γεγονότα» ότι δημοσιεύσαμε κείμενο με τον τίτλο «ΨΕΥΔΕΤΑΙ ΕΞ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ κ. ΕΛΕΝΗ ΠΑΝΤΟΥ, ΟΠΩΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΤΗΣ Ν.Α. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΣΠΥΡΟΥ ΓΙΩΓΟΥ».
Αντίθετα ο τίτλος του σχολίου μας όπως προκύπτει από τη ΦΩΤΟ γράφει κυριολεκτικά «ΟΙ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ». Μάλιστα η εφημερίδα σπεύδει να τονίσει και να διευκρινίσει πως δεν έχει πρόθεση πρόσαψης μομφής στην Πρόεδρο του Ν.Σ.
Εμείς σαν εφημερίδα υποστηρίζουμε πως κάθε δημοσίευμα έγκυρο, πληρωμένο ή μη, του Κράτους, των υπηρεσιών του ή των οργάνων του, όταν έχει την μορφή εντολής, πρέπει να καταχωρείται σε ΕΓΚΥΡΕΣ εφημερίδες.
Εμείς έχουμε έννομο συμφέρον και ως εκ τούτου έχουμε κάθε δικαίωμα να προστατέψουμε τα συμφέροντά μας.
Παρ’ όλα αυτά, με όση ευγένεια θα μπορούσε κανείς να διαθέτει, ζητήσαμε, επιτέλους από την ηγεσία του Νομαρχιακού Συμβουλίου, να εφαρμόζονται οι νόμοι του Κράτους.
Είχαμε κάθε δικαίωμα να επιβάλουμε με νόμιμες διαδικασίες, όπως ο νόμος προβλέπει, την ακύρωση όλων των πράξεων ή αποφάσεων που συνδέονται με τις παράνομες καταχωρήσεις – δημοσιεύσεις.
Είχαμε κάθε δικαίωμα να διεκδικήσουμε τα νομίμως προβλεπόμενα απολεσθέντα κέρδη μας.
Είχαμε κάθε δικαίωμα να απαιτήσουμε την επιβολή των χρηματικών διοικητικών και δικαστικών ποινών – κυρώσεων που προβλέπουν οι νόμοι, σε βάρος των παρανομούντων.
Δεν κάναμε τίποτε απ’ όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι απειληθήκαμε να οδηγηθούμε στα Ελληνικά Δικαστήρια για …συκοφαντική δυσφήμιση και να καταβάλουμε γι’ αυτό υπέρογκα ποσά για …ηθική ικανοποίηση (κάποιοι ξέρουν πολλά τέτοια).
Η μόνη απαίτηση που είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε είναι η εφαρμογή του νόμου και μάλιστα σε περίπτωση που η Πρόεδρος, σε αντίθεση με όλους τους προηγούμενους, επιμένει στις απόψεις της, την απόφαση να την πάρει το σώμα του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Μέχρι στιγμής, ούτε το ένα έγινε, ούτε το άλλο.
Να υποθέσουμε κάτι;
Δεν το θέλουμε, ούτε το επιδιώκουμε.
Μας χαρακτηρίζει η απόλυτη ευαισθησία στην απόλυτη εφαρμογή των νόμων!!!
Αν κάνουμε λάθος, είμαστε έτοιμοι να καταβάλουμε όσες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μας ζητηθούν.
Για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει το θέμα, επαναδημοσιεύουμε το σχόλιο της 25ης Μαρτίου συνδέοντας το με την επιστολή του κ. Γιώγου


ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ
Άμεση ήταν η αντίδραση της Προέδρου του Ν.Σ. Θεσπρωτίας σε ομοιότιτλο δημοσίευμα μας.
Μόνο που το σχόλιό μας το χαρακτηρίζει ασαφές αόριστο και γενικόλογο. Μας αποδίδει δε πρόθεση πρόσαψης μομφής στην Πρόεδρο του Ν.Σ. Ούτε το ένα συμβαίνει, ούτε το άλλο. Απλά, εμείς παρακολουθούμε να καταστρατηγούνται διατάξεις νόμων που καθοδηγούν τις υπηρεσίες και τα όργανα του Κράτους στον τρόπο δημοσιεύσεων αποφάσεών τους. Εμείς δεν υποστηρίζουμε ότι οι ανακοινώσεις περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων περιλαμβάνονται στις προβλέψεις του Ν. 3548/07.Υποστηρίζουμε πως όλες οι ανακοινώσεις όλων των υπηρεσιών και οργάνων του κράτους γίνονται μέσα από έγκυρα έντυπα. Οι παραπάνω ανακοινώσεις του Ν.Σ. προβλέπεται να δημοσιεύονται σε Νομαρχιακές ή Τοπικές εφημερίδες. Ως τέτοιες νοούνται εκείνες που κυκλοφορούν σύμφωνα με τις διατάξεις των Νόμων του Κράτους. Το άρθρο 1 του Ν. 3548/07 διευκρινίζει με κάθε λεπτομέρεια ποιες νοούνται νόμιμα Νομαρχιακές και Τοπικές εφημερίδες. Η Πρόεδρος του Ν.Σ. υποστηρίζει πως τις ανακοινώσεις περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων των οποίων την δημοσίευση έχει στην αρμοδιότητά της, δικαιούνται να τις δίνει για δημοσίευση σε μη έγκυρες εφημερίδες. Μόνο που στο Νομό μας κυκλοφορούν περισσότερες από εκείνες που, παράνομα, κατά την άποψή μας σήμερα δίνει. Άρα…
Όμως, εμείς πριν προβούμε στην παραπάνω δημοσίευση, ζητήσαμε τη γνώμη του αρμόδιου Δικηγόρου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης κ. Σπ. Γιώγου, ο οποίος συμφωνεί με τη δική μας άποψη.
Επιμένουμε δε στην άποψή μας, γιατί έτσι, ο καθένας θα μπορούσε να τυπώσει δύο σελίδες και να ονομάσει το έντυπο «εφημερίδα», να συγκεντρώνει δημοσιεύσεις του Ν.Σ. ή και άλλων υπηρεσιών και να κυκλοφορεί όταν γεμίσουν οι σελίδες..
Οι δε νόμιμοι εκδότες να παραμένουν παθητικά αδιάφοροι καταμετρώντας τις δαπάνες για τη νόμιμη κυκλοφορία (σελίδες, προσωπικό, τέλη κλπ)
Καταχωρούμε κατωτέρω την απάντηση της Προέδρου του Ν.Σ. και αμέσως μετά, σαν απάντησή της τη γνώμη του Δικηγόρου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσπρωτίας. Ας ελπίσουμε πως του θέματος θα επιληφθεί το σώμα του Νομαρχιακού Συμβουλίου, πριν προσφύγουμε σε άλλα νόμιμα μέσα:
Κύριε Διευθυντά:
Στο υπ'αριθμ. 570 φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας σας «ΤΟΛΜΗ», που εκδόθηκε στις 11-03-2010, δημοσιεύεται κείμενο με τίτλο «ΟΙ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ». Το κείμενο αυτό (ασαφές, αόριστο και γενικόλογο), περιέχει υπαινιγμό ότι δήθεν το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσπρωτίας ενεργεί επιλεκτικά όταν προβαίνει σε καταχωρήσεις των αποφάσεων του στις τοπικές εφημερίδες και έτσι παρανομεί καταστρατηγώντας τον νόμο.
Είναι προφανές ότι εκ της αναγνώσεως του κειμένου δεν είναι δυνατόν ο αναγνώστης να αντιληφθεί ούτε το πρόβλημα ούτε την σωστή ή λαθεμένη αντιμετώπιση του αφού ούτε ο νόμος που παραβιάζεται προκύπτει αλλά ούτε και η φύσις των αποφάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου που δημοσιεύονται, υποχρεωτικά εκ του νόμου, στις τοπικές εφημερίδες. Προς ενημέρωση λοιπόν των αναγνωστών σας αλλά και γενικότερα όλων των πολιτών πληροφορούμε τούτους (διότι εσείς ήδη το γνωρίζετε) ότι το δημοσίευμα σας αναφέρεται στον Ν, 3548/07 (ΦΕΚ 68 Α') που ρυθμίζει την καταχώρηση των δημοσιεύσεων των φορέων του δημοσίου στον νομαρχιακό και τοπικό τύπο. Από την γραμματική ερμηνεία του αρθρ. 1 παρ. 3 του ανωτέρω νόμου προκύπτει ότι στις διατάξεις του νόμου αυτού υπάγονται οι δημοσιεύσεις του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα που αναφέρονται αποκλειστικά και περιοριστικά στις διακηρύξεις των δημοπρασιών και στις προκηρύξεις των διαγωνισμών (με εξαίρεση τους διαγωνισμούς προσλήψεων προσωπικού) καθώς και στους ισολογισμούς των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, που υπάγονται στις διατάξεις του Ν. 3429/2005. Κάθε άλλη δημοσίευση όπως π.χ. οι ανακοινώσεις περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, δεν περιλαμβάνονται στις προβλέψεις του ανωτέρω νόμου.
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσπρωτίας τηρεί απόλυτα τις επιταγές του Ν. 3548/2007 και προβαίνει στην δημοσίευση των διακηρύξεων δημοπρασιών και προκηρύξεων διαγωνισμών στις νομαρχιακές και τοπικές εφημερίδες του αρθρ. 2 παρ. 1 του παραπάνω νόμου. Όταν όμως πρόκειται για δημοσίευση ανακοινώσεων περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων ή άλλης φύσεως αποφάσεων, που δεν ορίζονται περιοριστικά στο αρθρ. 1 παρ. 3 του Ν. 3548/2007, τότε η καταχώρηση των δημοσιεύσεων αυτών γίνεται προς όλες ανεξαιρέτως τις εφημερίδες που εκδίδονται στην Ηγουμενίτσα, με απολύτως ίση κατανομή.
Τα ανωτέρω σας τα έχομε καταστήσει γνωστά με το υπ'αριθμ. πρωτ. 105/27-04-2009 έγγραφο του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Επιπλέον γνωρίζετε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσπρωτίας, προκειμένου να διευκρινισθεί το ζήτημα, υπέβαλε το από 06-10-2009 ερώτημα προς το αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το οποίο με το υπ'αριθμ. πρωτ. 25688/04-11-2009 απαντητικό έγγραφο του, παρέσχε επαρκείς διευκρινήσεις, τονίζοντας ότι η δημοσίευση των ανακοινώσεων περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων δεν περιλαμβάνονται στις προβλέψεις του αρθρ. 1 παρ. 3 του Ν. 3548/2007, που σημαίνει ότι η δημοσίευση αυτών των ανακοινώσεων μπορεί να γίνει νόμιμα και σε εφημερίδες που βρίσκονται εκτός των προϋποθέσεων του αρθρ. 2 παρ. 1 του παραπάνω νόμου.
Ενώ λοιπόν η εφημερίδα σας γνωρίζει αναλυτικά το θέμα (αφού άλλωστε εκ της εφημερίδος σας ανέκυψε), εν τούτοις προβαίνει σε δημοσίευση ενός γενικόλογου κειμένου που περιέχει αναλήθειες και κυρίως αποσκοπεί εις το να προσάψει μομφή στην Πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Από τα παραπάνω λοιπόν εκτεθέντα προκύπτει και με ευχέρεια και αναμφίβολα ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο ούτε καταστρατήγησε τον νόμο, ούτε μεροληπτικά λειτούργησε, αλλά και ούτε τα νόμιμα συμφέροντα του τοπικού τύπου έβλαψε. Αντίθετα θα λειτουργούσε έκνομα εάν προέβαινε σε επιλεκτικές καταχωρήσεις και αδικαιολόγητους αποκλεισμούς.
Παρακαλούμε λοιπόν και προς ενημέρωση των πολιτών και αποκατάσταση της αλήθειας να προβείτε στην δημοσίευση της παρούσης απαντητικής επιστολής στο επόμενο φύλλο της υφ' υμών εκδιδομένης εφημερίδος με τον τίτλο «ΤΟΛΜΗ».

Ηγουμενίτσα 16-3-2010
Για το Νομαρχιακό Συμβούλιο
η Πρόεδρος αυτού
Ελένη Πάντου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΩΓΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ Ν.Α. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ Ταχ. Δ/νση: Π. Τσαλδάρη 18 Ταχ. Κωδ. : 46100 - Ηγουμενίτσα Τηλ. : 26650-99956 Fax : 26650-99921 Ηγουμενίτσα 27/01/2010 Αριθμ. Πρωτ.:318 ΠΡΟΣ: 1. Την κα Πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
2. «Α. Αναστασίου & ΣΙΑ Ε.Ε.» Κόκλυζα Ηγουμενίτσης. ΚΟΙΝ.: κ. Νομάρχη.
ΘΕΜΑ: «Συμπληρωματικές διευκρινίσεις επί της υπ'αριθμ. πρωτ. 5097/30-09-
2009 γνωμοδοτήσεως μου».
ΣΧΕΤ.: 1. Ν. 3548/07 (ΦΕΚ 68/20-03-2007 τ. A).
2.Το υπ'αριθμ. πρωτ. 105/27-04-2009 έγγραφο του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
3.Το υπ'αριθμ. πρωτ. 9919/13-04-2009 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών.
4.Η υπ'αριθμ. πρωτ. 194/31-07-09/08-07-2009 αίτησης της «Α. Αναστασίου & ΣΙΑ Ε.Ε.».
5.Η υπ'αριθμ. πρωτ. 3165/09-06-2008 γνωμοδότηση μου.
6.Η υπ'αριθμ. πρωτ. 5097/30-09-2009 γνωμοδότηση μου.
7.Το υπ'αριθμ. πρωτ. 25688/04-11-2009 έγγραφο του Υπουργείου
Εσωτερικών.
Με δυο διαδοχικές απαντήσεις μου τοποθετήθηκα επί του υποβληθέντος ερωτήματος που αφορούσε το πεδίο εφαρμογής του Ν. 3548/07 (ΦΕΚ 68 Α'). Ο νόμος αυτός καθορίζει την διαδικασία της καταχωρήσεως δημοσιεύσεων των φορέων του Δημοσίου στο Νομαρχιακό και Τοπικό Τύπο.
Ειδικότερα με τα υπ'αριθμ. πρωτ. 3165/09-06-2008 και 5097/30-09-2009 έγγραφα μου είχα εκφράσει την άποψη ότι οι δημοσιεύσεις καταχωρίζονται υποχρεωτικά στις νομαρχιακές και τοπικές εφημερίδες, οι οποίες ορίζονται στην ετήσια απόφαση του Υπουργού που έχει τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ. Επίσης εξέφρασα την άποψη ότι οι ανακοινώσεις περιβαντολλογικών αδειοδοτήσεων δεν περιλαμβάνονται στις προβλέψεις του παραπάνω νόμου.
Παρά την παραπάνω εκφρασθείσα άποψη η εκδοτική επιχείρηση «Α. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ & ΣΙΑ Ε.Ε.» εζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις, διότι έκρινε ότι τα κείμενα των απαντήσεων μου περιείχαν ασάφειες και αοριστίες, εκ των οποίων ο αναγνώστης αυτών οδηγείται σε λαθεμένα συμπεράσματα και εκτιμήσεις. Μου ζητήθηκε λοιπόν από την επιχείρηση αυτή περαιτέρω διευκρίνιση προκειμένου να οριοθετηθεί η έκτασις των δικαιωμάτων των νομαρχιακών και τοπικών εφημερίδων. Σε απάντηση επί του διευκρινιστικού αυτού ερωτήματος εκφέρω την παρακάτω άποψη:
1.Σύμφωνα με τον Ν. 3548/07, αρθρ. 1 και 2: «Ως Νομαρχιακές νοούνται οι ημερήσιες και εβδομαδιαίες εφημερίδες που έχουν έδρα τους σε νομό εκτός των
Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης και δεν είναι πανελλήνιας κυκλοφορίας. Ως εβδομαδιαία Νομαρχιακή εφημερίδα νοείται η εφημερίδα που εκδίδεται μία
φορά την εβδομάδα, σε τακτική ημέρα και χωρίς διακοπή. Με απόφαση του Υπουργού στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες Υπουργού Τύπου
και ΜΜΕ, η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως ορίζονται κατ' έτος οι Νομαρχιακές και τοπικές εφημερίδες που έχουν τις προϋποθέσεις
δημοσιεύσεων, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 1, εφόσον εκδίδονται με τον διο τίτλο επί δύο έτη οι ημερήσιες και τρία έτη οι εβδομαδιαίες και συντρέχουν, καθ' όλα τα χρονικά αυτά διαστήματα οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
β) εκδίδονται κατ' ελάχιστο όριο σε δεκαέξι σελίδες οι ημερήσιες και είκοσι σελίδες οι εβδομαδιαίες......
2.Σύμφωνα με το υπ'αριθμ. πρωτ. 25688/04-11-2009 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών ο Ν. 3548/07 δεν περιλαμβάνει την δημοσίευση ανακοινώσεων περιβαντολλογικών αδειοδοτήσεων.
3.Με βάση τα παραπάνω πρέπει να αναζητηθεί σε άλλη νομική βάση ο τρόπος ενημέρωσης του κοινού ως προς τις διαδικασίες εγκρίσεων περιβαντολλογικών όρων. Από την έρευνα που έκανα κατέληξα στην άποψη ότι για τις δημοσιεύσεις των περιβαντολλογικών αδειοδοτήσεων εφαρμογή έχει η υπ'αριθμ. ΗΠ 37111/2021/26-09-2003 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1391 τ. Β) η οποία στο αρθρ. 4 παρ. 2 ορίζει τα εξής: «Το Νομαρχιακό Συμβούλιο μέσα σε πέντε (5)ημέρες από την παραλαβή του παραπάνω φακέλου προβαίνει σε δημοσίευση σε μία τουλάχιστον τοπική εφημερίδα και σε περίπτωση έλλειψής της σε μία εφημερίδα με ευρύτερη τοπική εμβέλεια, ανακοίνωσης και πρόσκλησης του
ενδιαφερομένου κοινού για να λάβει γνώση του φακέλου και να διατυπώσει εγγράφως απόψεις επί του περιεχομένου του, εφ' όσον το επιθυμεί. Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης αυτής περιγράφεται στο Παράρτημα Β του άρθρου 7 της παρούσας απόφασης». Εκ της παραπάνω διατυπώσεως συνάγεται ότι οι περιβαντολλογικές αδειοδοτήσεις δημοσιεύονται κατά προτεραιότητα σε μία τουλάχιστον τοπική εφημερίδα που έχει τις προϋποθέσεις δημοσιεύσεων του Ν. 3548/07 και σε περίπτωση ελλείψεως ταύτης η δημοσίευση γίνεται σε μία εκ των εφημερίδων εξ εκείνων που δεν συμπεριλαμβάνονται στην απόφαση του Υπουργού Τύπου και VIME του αρθρ. 1 παρ. 1 και 2 του Ν. 3548/07.
Σπύρος Γιωγος
Δικηγόρος της Ν.Α. Θεσπρωτίας.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΩΓΟΥ ΠΡΟΣ: ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΟΛΜΗ».
Κυρία Διευθύντρια:
Σε συνέχεια προηγουμένων δημοσιευμάτων της εφημερίδος σας «ΤΟΛΜΗ», που αναφέρονται στις καταχωρήσεις των αποφάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ν.Α. Θεσπρωτίας, κατέστην γνώστης και του δημοσιεύματος που φέρει τον εντυπωσιακό μεν πλην επικινδύνως υπερβολικό τίτλο: «ΨΕΥΔΕΤΕ ΕΞ’ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ κ. ΕΛΕΝΗ ΠΑΝΤΟΥ, ΟΠΩΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΌΡΟΥ ΤΗΣ Ν.Α. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΣΠΥΡΟΥ ΓΙΩΓΟΥ».
Τόσο η εμπλοκή του ονόματός μου στο δημοσίευμα όσο και η άμεση γνώση και αντίληψη που έχω περί του αδίκου της δημοσιογραφικής επιθέσεως με οδηγούν εις την σύνταξη αυτής της επιστολής που σκοπό έχει την ανάδειξη της αλήθειας και την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στο πρόσωπο και την οντότητα της Προέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου κας Ελένης Πάντου, η οποία αδίκως βάλλεται και στοχοποιείται, όπως εκ των κατωτέρω αναγραφομένων θα καταδειχθεί. Η δημοσιογραφική δεοντολογία επιβάλει την δημοσίευση της παρούσης ώστε εκ της αμφίδρομης πληροφόρησης να εξάγει το αναγνωστικό κοινό ασφαλέστερες διαπιστώσεις.
1. Η Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου κα. Ελένη Πάντου ουδέποτε εψεύσθη, όσον αφορά την γεννηθείσα αμφισβήτηση περί των διαδικασιών της δημοσιεύσεως των νομαρχιακών αποφάσεων.
Ότε η Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ενεργούσα για λογαριασμό του θεσμικού οργάνου του οποίου προΐσταται, απέστειλε, προς την εφημερίδα σας την από 16-03-2010 απαντητική επιστολή είχε υπόψη της:
α) Το υπ΄αριθμ. πρωτ. 9919/13-04-2009 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών (Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης),
β) Το υπ΄αριθμ. πρωτ. 25688/04-11-2009 έγγραφο του ιδίου Υπουργείου,
γ) Την υπ΄αριθμ. πρωτ. 3165/09-06-2008 γνωμοδότησή μου,
δ) Την υπ΄αριθμ. 5097/30-09-2009 γνωμοδότησή μου και
ε) Τις διατάξεις των σχετικών νόμων που ρυθμίζουν τις καταχωρήσεις των αποφάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

2. Εκ πάντων των ανωτέρω προκύπτει ότι η κα. Ελένη Πάντου (Πρόεδρος του Ν.Σ.) κατά τον χρόνο της συντάξεως της από 16-03-2010 απαντητική της επιστολής δεν εγνώριζε το περιεχόμενο της υπ΄αριθμ. 318/27-01-2010 συμπληρωματικής διευκρινήσεώς μου, η οποία και απετέλεσε την σημαία της δημοσιογραφικής υπερβολής και κατέστη εντεύθεν η γεννησιουργός αιτία ώστε να νομιμοποιεί η εφημερίδα σας τον χαρακτηρισμό της ψευδομένης Προέδρου.
Το ανωτέρω έγγραφό μου δεν τελούσε εις γνώσιν ουδενός των νομαρχιακών συμβούλων. Βεβαίως πρόκειται περί διοικητικής πλημμέλειας οφειλομένης εις την έλλειψη συντονισμού.
Ειδικότερα εγώ μεν επίστευα ότι η διακίνηση του εγγράφου θα γίνει υπηρεσιακά, δηλαδή με επιμέλεια της αρμόδιας υπηρεσίας πρωτοκόλλου, η ανωτέρω δε υπηρεσία εκτίμησε ότι η διανομή του εγγράφου θα γίνει με φροντίδα της Νομικής Υπηρεσίας. Αποτέλεσμα αυτής της ελλείψεως συντονισμού ήτο το έγγραφό μου να μην περιέλθει ποτέ προς τον κύριο αποδέκτη η οποία ήτο η κα. Ελένη Πάντου, υπό την ιδιότητά της ως Προέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Εν προκειμένω παρέλκει η περαιτέρω αναζήτηση ευθυνών αφού το ζητούμενο είναι αν η κα. Ελένη Πάντου εγνώριζε ή όχι την ύπαρξη του παραπάνω εγγράφου μου, το οποίο πρωτοκολλήθηκε, αρχειοθετήθηκε και έχει την υπόσταση του δημοσίου εγγράφου.
3. Εκ της παρασχεθείσης διευκρινήσεως συνάγεται με απόλυτη βεβαιότητα ότι η κα. Ελένη Πάντου υπήρξε απολύτως ειλικρινής όταν συνέτασσε και υπέβαλε προς δημοσίευση την από 16-03-2010 απαντητική της επιστολή. Βεβαίως το ίδιο ειλικρινής θα ήτο και αν εγνώριζε το διευκρινιστικό μου έγγραφο το οποίο ερχόμενο εν μέρει σε αντίθεση προς προγενέστερες απόψεις τόσον εμού όσον και του κατ’ εξοχήν αρμοδίου για την υπόθεση Υπουργείου, ουδεμία επιρροή ασκεί, ούτε δεσμεύει το Νομαρχιακό Συμβούλιο, ούτε πολύ περισσότερο δημιουργεί αφετηρία εκπορεύσεως αδίκων χαρακτηρισμών, αφού περιέχει προσωπική νομική άποψη την οποία ο κάθε νομικός πρέπει να εκφράζει ελεύθερα, όντας πιστός στον Κώδικα δεοντολογίας του, που του επιτάσσει να υπερασπίζεται με θάρρος και αυταπάρνηση την νομική του άποψη, χωρίς συμβιβασμούς, υστεροβουλίες και προκαταλήψεις, όταν βεβαίως η άποψη αυτή δεν συγκρούεται ευθέως με τον νόμο, όταν δηλαδή δεν συνιστά άρνηση και ανυπακοή προς τους νόμους και τα διατάγματα του κράτους.
4. Εκ των προεκτεθέντων προφανώς και προδήλως ανακύπτει ως διαπίστωσις ότι το δημοσίευμα της εφημερίδος σας είναι τουλάχιστον άδικο ως προς το πρόσωπο της κας Ελένης Πάντου. Βεβαίως ουδέποτε θα επικαλεσθώ κακή προαίρεση της εφημερίδος. Όμως σε κάθε περίπτωση υπήρξε σπουδή, εκ της οποίας ανέκυψε ηθικό ζήτημα. Την αποκατάσταση λοιπόν της αλήθειας και της δικαιοσύνης επιχειρώ με την παρούσα επιστολή, επιζητώντας προς τούτο και την συνδρομή της εφημερίδος σας, της οποίας ο κατ’ εξοχήν ρόλος είναι η αναζήτηση της αλήθειας, η ανάδειξη του δικαίου και η καλλιέργεια συνειδήσεων στην βάση των ηθικών μας αξιών.
Παρακαλώ λοιπόν κα. Διευθύντρια όπως δημοσιεύσετε την παρούσα στην έγκριτη, μαχητική και πρωτίστως αντικειμενική εφημερίδα σας δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι θέτω την ιδιότητά μου ως Νομικός Σύμβουλος της Ν.Α. Θεσπρωτίας στην οποιαδήποτε καλόπιστη και αντικειμενική σας κριτική.
Με εκτίμηση,
Σπύρος Γιώγος Νομικός Σύμβουλος Ν.Α. Θεσπρωτίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου