Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Στέλνουν τα νεογέννητα παιδιά τους στην Αθήνα οι Ηπειρώτες! Μια περιπέτεια 90 ημερών !!!

Στέλνουν τα νεογέννητα παιδιά τους στην Αθήνα οι Ηπειρώτες!

Μια περιπέτεια 90 ημερών !!!

Δεκάδες βρέφη και παιδιά κάθε χρόνο αναγκάζονται να επισκέπτονται τα νοσοκομεία της Αθήνας για εγχειρήσεις που θα μπορούσαν κάλλιστα να γίνουν στα Γιάννενα, αν υπήρχε παιδοχειρουργός. Είναι άξιον απορίας, πράγματι, πώς ένα νοσοκομείο, όπως το πανεπιστημιακό, δεν έχει καταφέρει ακόμα να δημιουργήσει θέση παιδοχειρουργού.

Σήμερα το μωρό τους είναι 5,5 μηνών και χαίρει υγείας. Οι πρώτοι δύο μήνες της ζωής του δεν ήταν όμως εύκολοι, ούτε για το ίδιο ούτε και για τους γονείς του.

Λίγες ημέρες μετά τη γέννησή του, οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων βρήκαν ότι τα νεύρα σε ένα τμήμα του παχέος εντέρου δεν είχαν αναπτυχθεί. Και κάπως έτσι ξεκίνησε η περιπέτεια για την οικογένεια Μπέλλου. Η εγχείρηση στο βρέφος έγινε στο νοσοκομείο παίδων «Αγία Σοφία» στην Αθήνα. Μια απλή ιατρικά εγχείρηση, που θα μπορούσε να είχε γίνει στα Γιάννενα αν υπήρχε παιδοχειρουργός στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο.

Δεκάδες περιστατικά κάθε χρόνο φεύγουν από τη Νεογνολογική Κλινική ή από τις Παιδιατρικές Κλινικές της περιοχής για να πάνε σε κάποιο παιδιατρικό νοσοκομείο της Αθήνας. Η ταλαιπωρία μεγάλη και για τα παιδιά και για τους γονείς, οι οποίοι επιπλέον έχουν να αντιμετωπίσουν και τα πολλά έξοδα της πολύμηνης -συχνά- διαμονής τους στην Αθήνα. Κι όλα αυτά ενώ αρκετές από τις παθήσεις των βρεφών και των παιδιών θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν εδώ, στα Γιάννενα, χωρίς να αναγκάζονται ολόκληρες οικογένειες να «ξενιτεύονται» με όλες τις οικονομικές, συναισθηματικές και ψυχολογικές συνέπειες. «Είναι γεγονός ότι 8 στις 10 περιπτώσεις θα μπορούσαν να εγχειριστούν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, αν υπήρχε παιδοχειρουργός» τονίζει στον «Η.Α.» ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής και καθηγητής Καρδιολογίας Γιάννης Γουδέβενος. Πριν από επτά χρόνια, η Ιατρική Σχολή προχώρησε στην προκήρυξη θέσης καθηγητή Παιδοχειρουργικής, η οποία όμως δεν κατέληξε αισίως. «Εδώ ακριβώς εντοπίζονται τα παράδοξα της ελληνικής πραγματικότητας. Ως καθηγητής Παιδοχειρουργικής θα εργαζόταν στην Παιδιατρική Κλινική, καθώς Παιδοχειρουργική Κλινική δεν προβλέπεται από τον οργανισμό του νοσοκομείου. Δεν θα μπορούσε όμως να χειρουργήσει!» αναφέρει ο κ. Γουδέβενος. Κι αφού πέρασαν αρκετά χρόνια αδράνειας, πέρσι, η Ιατρική Σχολή, με μια κίνηση ελιγμού, αποφάσισε να προχωρήσει στην προκήρυξη θέσης καθηγητή Παιδοχειρουργικής ο οποίος θα εντασσόταν στο δυναμικό της Χειρουργικής Κλινικής. Μέχρι στιγμής δεν έχει ακόμα τίποτα. Την ίδια ώρα βέβαια, σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, για παράδειγμα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, στο νοσοκομείο Λάρισας και στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, λειτουργούν παιδοχειρουργικές κλινικές. Στα νοσοκομεία αυτά, όπως φαίνεται, οι κλινικές κατάφεραν να συνεννοηθούν και να βάλουν στην άκρη τις όποιες αντιπαλότητές τους προς όφελος των παιδιών και των οικογενειών τους, με τη συνδρομή των διοικήσεων.

Όσο η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προσπαθούσε να εφεύρει, όποτε το θυμόταν, διάφορους τρόπους για να προκηρύξει θέση καθηγητή παιδοχειρουργού (χωρίς την κατάλληλη θέρμη και αποφασιστικότητα, όπως αποδεικνύεται), οι εκάστοτε διοικήσεις του πανεπιστημιακού νοσοκομείου δεν ασχολούνταν καθόλου με αυτό με το ευαίσθητο θέμα και «βολεύονταν» με την κατάσταση. Η εκάστοτε διοίκηση θα μπορούσε (όπως και μπορεί) να προκηρύξει θέση παιδοχειρουργού του ΕΣΥ, βλέποντας στο τέλμα στο οποίο είχε περιέλθει η Ιατρική Σχολή. Δεν το έκανε όμως ποτέ.


ΠΩΣ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΠΕΛΛΟΥ ΒΙΩΣΕ ΤΗ «ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ» ΤΗΣ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Μια περιπέτεια 90 ημερών

Το μωρό της οικογένειας Μπέλλου γεννήθηκε στις 3 Νοεμβρίου. Λίγες ημέρες μετά, η κοιλιά του άρχισε να φουσκώνει πολύ. Η εισαγωγή του στη μονάδα των νεογνών κρίθηκε απαραίτητη. «Μας είπαν ότι θα του κάνουν εξετάσεις και του έδωσαν παρεντερική τροφή για να μη φουσκώνει η κοιλιά του. Μετά από 10 ημέρες και με αντιβιώσεις, η κοιλιά του έπεσε. Ξεκίνησαν να το ταΐζουν κανονικά, και πάλι τα ίδια. Ημέρα Σάββατο, μας λένε ότι η κοιλιά του ξαναφούσκωσε και ότι μάλλον τα νεύρα του παχέος εντέρου δεν έχουν αναπτυχθεί» μας λέει ο Τάσος Μπέλλος. Αμέσως αρχίζουν οι διαδικασίες για τη μεταφορά του βρέφους στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία» στην Αθήνα. «Με τα χαρτιά του νοσοκομείου ανά χείρας, βγάζω εισιτήριο με την Ολυμπιακή για τη μεθεπόμενη ημέρα» αναφέρει. Η οικογένεια δεν πέταξε με αυτή την πτήση ποτέ. Τρεις ώρες πριν, η Olympic Air (η διάδοχος της Ολυμπιακής) ενημερώνει τον κ. Μπέλλο ότι δεν κάνει πια αερομεταφορές ασθενών. «Δεν μου το είχαν πει όταν έβγαλα το εισιτήριο, μου το είπαν λίγο πριν πετάξουμε. Και μάλιστα τους είχα πάει όλα τα χαρτιά του νοσοκομείου. Ακόμα και το νοσοκομείο εξεπλάγη. Η εταιρία δεν χρειαζόταν να κάνει τίποτα. Το μωρό θα ήταν σε θερμοκοιτίδα με τον ορό του, δεν χρειαζόταν ούτε οξυγόνο ούτε τίποτα. Μια απαράδεκτη κατάσταση» τονίζει. Το μωρό τελικά, μαζί με την παιδίατρο του νοσοκομείου που το συνόδευε, και ο πατέρας του πήγαν στην Αθήνα με ασθενοφόρο λίγες ώρες μετά. «Μπαίνουμε στο νοσοκομείο, δίνουμε τα χαρτιά, μας κλείνουν την πόρτα και μας λένε ‘ενημέρωση αύριο στις 12.30 το μεσημέρι’. Έτσι απλά» αναφέρει ο κ. Μπέλλος. Όλα αυτά έγιναν στις 20 Νοεμβρίου.

Στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία» και πάλι εξετάσεις από την αρχή. Χωρίς καμία αμφιβολία, διαγνώστηκε η πάθηση του μωρού. Η εγχείρηση έγινε τελικά λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. «Ήταν να γίνει νωρίτερα. Αλλά κόλλησε το μωρό μια ενδονοσοκομειακή λοίμωξη». Η οικογένεια Μπέλλου πήρε εξιτήριο στις 3 Ιανουαρίου. «Μείναμε στο νοσοκομείο ενάμιση μήνα. Κι εμείς ήμασταν από τους γρήγορους. Υπήρχαν οικογένειες από την Ηγουμενίτσα, από τη Ζάκυνθο πάνω από 4 μήνες. Φανταστείτε την ταλαιπωρία, το άγχος και τα έξοδα αυτών των οικογενειών –διαμονή, φαγητό, συγκοινωνία, συν τις δουλειές του που άφησαν πίσω. Εγώ αν δεν είχα τους γονείς μου να κρατήσουν την ψησταριά, θα είχα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Θα αναγκαζόμουν να πάρω δάνειο» τονίζει ο κ. Μπέλλος. «Ήταν μια δύσκολη χρονική περίοδος. Ήταν πολύ δύσκολα» καταλήγει, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι ότι θα μπορούσε να μην είχε ζήσει η οικογένειά του τόσες δυσκολίες αν υπήρχε παιδοχειρουργός στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου