Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Σε ηλικία 77 ετών «Έφυγε» από τη ζωή ο συνταγματολόγος Δημήτρης Τσάτσος

Σε ηλικία 77 ετών «Έφυγε» από τη ζωή ο συνταγματολόγος Δημήτρης Τσάτσος



Απεβίωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου, σε ηλικία 77 ετών, ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου και πολιτικός Δημήτρης Τσάτσος.

Γόνος πολιτικής οικογένειας, γιος του βουλευτή των Φιλελευθέρων και υπουργού Θεμιστοκλή Τσάτσου και ανιψιός του διατελέσαντος Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τσάτσου, ο εκλιπών γεννήθηκε στη Αθήνα το 1933.

Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και στη Χαϊδελβέργη και το 1960 ανακηρύχτηκε διδάκτορας της Νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ από το 1965 ως το 1968 εργάστηκε ως ερευνητής στο Max-Planck Institut.

Το 1968 εκλέχτηκε υφηγητής του γερμανικού και αλλοδαπού Δημοσίου Δικαίου και δίδαξε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόννης. Την ίδια χρονιά εξελέγη υφηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το δικτατορικό καθεστώς όμως δεν του επέτρεψε να διδάξει. Το 1969 εκλέχτηκε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά δεν διορίστηκε από την δικτατορία. Ένα χρόνο μετά επέστρεψε ως μόνιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βόννης.

Το 1973 φυλακίστηκε από την δικτατορία, μετά την κατάρρευση της οποίας, το καλοκαίρι του 1974, συμμετείχε ως υφυπουργός της Ανώτατης Παιδείας στην Κυβέρνηση της Εθνικής Ενότητας. Κατά τη θητεία του θέσπισε τα μέτρα κάθαρσης στα πανεπιστήμια κατά των συνεργατών της δικτατορίας («αποχουντοποίηση») και πρότεινε τον πρώτο δημοκρατικό νόμο-πλαίσιο για τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Από το 1980 και ως την συνταξιοδότησή του ήταν καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάγκεν, ενώ διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων από το 1988 ως το 1990.

Στις εκλογές του 1974 εξελέγη βουλευτής στην Α' Περιφέρεια της Αθήνας με την Ένωση Κέντρου Νέες Δυνάμεις και στην προετοιμασία του Συντάγματος του 1975 υπήρξε γενικός εισηγητής εκ μέρους όλης της αντιπολίτευσης.

Διεγράφη, λόγω διαφωνιών με την ηγεσία του κόμματος, ενάμισι χρόνο αργότερα, συνεχίζοντας την πολιτική του δράση στο νέο σχηματισμό «Πρωτοβουλία για Δημοκρατία και Σοσιαλισμό» που στις εκλογές του 1977 συναπετέλεσε τη «Συμμαχία».

Ακολούθως συμπορεύτηκε με το ΠΑΣΟΚ και επί δύο συνεχείς θητείες (1994-1999 και 1999-20004) υπήρξε επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος. Στη δεκαετή παρουσία του στο Ευρωκοινοβούλιο διακρίθηκε για τις καίριες παρεμβάσεις του σε πολιτικά και θεσμικά ζητήματα, ενώ πήρε ενεργό μέρος στην προετοιμασία του Ευρωσυντάγματος.

O Δημήτρης Τσάτσος άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Αττικό Νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν με καρδιολογικά προβλήματα.

Συλλυπητήρια μηνύματα

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε: «Η απώλεια για εμένα είναι προσωπική. Αυτό όμως δεν συσκοτίζει την κρίση μου. Ο θάνατος του Δημήτρη Τσάτσου συνιστά εθνική απώλεια, ιδίως την περίοδο αυτή. Η διεθνής ακαδημαϊκή κοινότητα και ο ευρωπαϊκός δημόσιος χώρος φτωχαίνουν.

» Κυρίως όμως φτωχαίνει ο τόπος μας που χάνει τον ενεργό λόγο του και τις δυνατότητες παρέμβασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο που διέθετε ο Δημήτρης Τσάτσος. Η φυσική σιωπή του θα αναδεικνύει από τώρα και στο εξής το μέγεθος και την ποιότητα του έργου και της προσωπικότητάς του. Οι μαθητές και φίλοι του θρηνούμε και αποχαιρετούμε έναν σπάνιο άνθρωπο για την σχέση με τον οποίον είμαστε τυχεροί και υπερήφανοι».

Ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης: «Η Ελλάδα έχασε απροσδόκητα έναν μεγάλο συνταγματολόγο, ένα γνήσιο δημοκράτη, έναν έγκριτο δάσκαλο, έναν ενεργό πολίτη, έναν πραγματικό ταγό. Ο Δημήτριος Τσάτσος, με τις δημόσιες παρεμβάσεις, τον μεστό του λόγο και την ρηξικέλευθη σκέψη, ξεπερνούσε τα εσκαμμένα της επιστήμης του και διεύρυνε τους ορίζοντες της πολιτικής και της κοινωνίας μας. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου