Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

65 εκατομμύρια λιγότερα για την Ήπειρο, αλλά αντίδραση…μηδέν…

65 εκατομμύρια λιγότερα για την Ήπειρο, αλλά αντίδραση…μηδέν…

georgakopoulouΚατά 65 εκατομμύρια μειώθηκε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ηπείρου κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, αλλά η απόφαση αυτή πέρασε απαρατήρητη και δεν προκάλεσε την παραμικρή αντίδραση κανενός από τους τοπικούς φορείς.
Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του ΠΕΠ στο οποίο προχώρησε η Περιφέρεια κατ΄ εντολήν του Υπουργείου Οικονομίας και ανακοινώθηκε επίσημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Όμως τόσο κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, όσο και τέσσερις ημέρες μετά, κανένας δεν έδωσε την παραμικρή σημασία, θεωρώντας προφανώς ότι τα εξήντα πέντε εκατομμύρια είναι...τίποτα για την Ήπειρο, παρότι πρόκειται για το 8% περίπου του συνολικού προγράμματος.
Η σημερινή πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας σκοπίμως προφανώς άφησε ασχολίαστη και χωρίς καμία ερμηνεία την απόφαση αυτή, προτιμώντας να παρελθοντολογήσει και να μιλήσει για απώλειες πόρων του Γ΄ ΚΠΣ!


Το ίδιο όμως έπραξαν κι άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Από τον βουλευτή του κόμματος Θανάση Οικονόμου που παρίστατο στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, μέχρι το Νομάρχη Πρέβεζας ο οποίος με οξείς επίσης χαρακτηρισμούς μίλησε για το παρελθόν, αλλά και τον επικεφαλής του Άπειρου Τόπου Μάκη Χατζηεφραιμίδη που κι αυτός με την σειρά του είδε χαμένες ευκαιρίες τα προηγούμενα χρόνια αλλά δεν είδε τα 65 χαμένα εκατομμύρια.
Εξ ίσου εντυπωσιακή όμως υπήρξε η σιωπή και των υπολοίπων μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου και κυρίως των Νομαρχών και των Προέδρων των ΤΕΔΚ.


Δεν το κατάλαβαν ή το θεώρησαν ανούσιο για να αφιερώσουν έστω και δύο λόγια;


Το συνολικό ύψος του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Ηπείρου ανέρχονταν στα 485 εκατομμύρια ευρώ κι αυτό γιατί με πολιτική επιλογή της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας η εθνική συμμετοχή ανέρχονταν στο 35%, όπως είχε συμβεί για δύο ακόμη περιφέρειες της χώρας.


Η σημερινή πολιτική ηγεσία, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης αποφάσισε να περιορίσει την εθνική συμμετοχή στο 15% όπως είναι για το σύνολο του ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα η Ήπειρος να χάνει αυτόματα 65 εκατομμύρια. Στο κείμενο άλλωστε της αναμόρφωσης το οποίο κράτησαν στα χέρια τους όλα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου αναφέρεται με σαφήνεια πως «...420 από 485...αυτό οφείλεται στο ότι περιορίσαμε το ποσό στην συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη....»


Όσοι λοιπόν με ευκολία μίλησαν για απώλεια πόρων αλλά και εκείνοι που άφησαν να περάσει απαρατήρητη η συγκεκριμένη απόφαση έχουν την ίδια ευθύνη έναντι των Ηπειρωτών για τις σημερινές πολιτικές επιλογές.

epiruspost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου