Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Το κλουβί με τους 5 πιθήκους: Έτσι γίνονται τα πράγματα εδώ πέρα...

Το κλουβί με τους 5 πιθήκους:
Έτσι γίνονται τα πράγματα εδώ πέρα...


Έστω ένα κλουβί με 5 πιθήκους. Στην άκρη του κλουβιού αφήνουμε μία μπανάνα. Όταν πάει ένας από τους πιθήκους να πλησιάσει την μπανάνα, εκτοξεύουμε παγωμένο νερό από πίδακες σε όλο το κλουβί. Οι πίθηκοι τσαντίζονται. Άμα ξαναπάει κάποιος από τους πιθήκους να πλησιάσει την μπανάνα, οι άλλοι του επιτίθονται χωρίς να χρειαστεί να ξαναχρειαστεί να τους καταβρέξουμε.

Άμα αντικαταστήσουμε έναν από τους πιθήκους με κάποιον καινούριο, τότε αυτός με το που θα δει την μπανάνα θα πάει να την αρπάξει. Οι άλλοι, γνωρίζοντας τι πρόκειται να συμβεί άμα ακουμπήσει τη μπανάνα, του επιτίθονται. Ο νέος πίθηκος τρώει ξύλο χωρίς να ξέρει γιατί.

Αν αντικαταστήσουμε έναν από τους παλιούς πιθήκους με έναν καινούριο, τότε το σκηνικό θα επαναληφθεί, μόνο που αυτή τη φορά θα χώνει ξύλο και ο πρώην "νέος" πίθηκος χωρίς βέβαια να ξέρει γιατί.

Εάν επαναλάβουμε το πείραμα αντικαθιστώντας έναν-έναν τους πιθήκους θα καταλήξουμε να έχουμε 5 πιθήκους από τους οποίους κανένας δεν έχει καταβραχεί.

Όπως καταλάβατε, κάθε νέος πίθηκος θα δέχεται επίθεση από τους υπόλοιπους. Μάλιστα, από κάποιο σημείο και μετά ο νέος δέχεται επίθεση και οι παλιοί επιτίθονται για έναν και μόνο λόγο:
Επειδή "έτσι γίνονται τα πράγματα εδώ πέρα".



Download:
FLVMP43GP


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου