Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Ανάπλαση του προσώπου αρχαίας Ελληνίδας, 2.500 ετών!!

Ανάπλαση του προσώπου αρχαίας Ελληνίδας, 2.500 ετών!!

Συντάκτης: Μαρία Παναγοπούλου

Ήταν το 1995, όταν η κ. Εφη Μπασγιωτοπούλου- Βαλαβάνη κατά τη διάρκεια μίας ανασκαφής στον Κεραμεικό με αφορμή τα έργα του Μετρό των Αθηνών, ανακάλυψε στη γωνία Ιεράς οδού και Πειραιώς, έναν τάφο του 430-426 π.Χ.

Μέσα σε αυτόν βρέθηκε ένα παιδικό κρανίο που έφερε γυναικεία χαρακτηριστικά, στο οποίο οι αρχαιολόγοι έδωσαν το όνομα Μύρτις, ένα από τα πιο διαδεδομένα γυναικεία ονόματα της εποχής.Το συγκεκριμένο κρανίο είναι το μοναδικό που διατηρεί τη μόνιμη οδοντοφυΐα ταυτόχρονα με ένα μέρος από τη
νεογιλή, γεγονός εξαιρετικά σπάνιο!

Μία 11χρονη που έζησε πριν από 2.500 χρόνια!

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν τότε, η Μύρτις ήταν μια 11χρονη κοπέλα, που έζησε στα χρόνια του Πελοποννησιακού Πολέμου και πέθανε στον μεγάλο λοιμό της Αθήνας το 430 π.Χ. Τη φοβερή εκείνη επιδημία που σκότωσε τον Περικλή και οδήγησε στο θάνατο περίπου το 1/3 των κατοίκων της πόλης.

Το κρανίο της Μύρτιδος αποτέλεσε την αφορμή για τον επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μανώλη Παπαγρηγοράκη, να προχωρήσει στην υλοποίηση μιας παλιάς του ιδέας: την ανάπλαση ενός προσώπου που έζησε στην Αρχαία Αθήνα.

Με τη χρήση της νέας τεχνολογίας τη μορφή που είχε μια νεαρή Αθηναία, η οποία έζησε πριν από 2.500 χρόνια. Μέσα από αυτήν θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε για πρωτη φορά πώς έμοιαζαν οι αρχαίοι Ελληνες στα χρόνια της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και πώς ήταν η κατατομή του προσώπου τους. Η πρώτη του παρουσίαση θα γίνει την Παρασκευή 8 Απριλίου 2010 στις 19:30 στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Πόσο μοιάζουμε με τους αρχαίους προγόνους μας;

Το 2005 ο κ. Παπαγρηγοράκης, παρουσίασε μία μελέτη του σε διεθνές συνέδριο στο Παρίσι στην οποία συνέκρινε το πρόσωπο των αρχαίων Ελλήνων με αυτό των σύγχρονων. Η σύγκριση έδειξε ότι διατηρούμε το ίδια χαρακτηριστικά ως προς το πρόσωπο, τα μάτια, τη μύτη κ.λπ. αλλά έχει αλλάξει σημαντικά το εγκεφαλικό κρανίο, δηλαδή το επάνω τμήμα του κεφαλιού, λόγω της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους.

Ακολουθώντας το μοντέλο και την τεχνική που χρησιμοποίησαν οι Βρετανοί επιστήμονες για να αναπλάσουν το πρόσωπο του Φιλίππου Β’, ο κ. Παπαγρηγοράκης και οι συνεργάτες του προχώρησαν στην ανάπλαση του προσώπου της Μύρτιδος η οποία αναμένεται να ρίξει φως σε άγνωστες μέχρι σήμερα πτυχές της ιστορίας.

Στην πρωτοποριακή αυτή προσπάθεια συμμετείχαν το θεραπευτικό ινστιτούτο "Εγκέφαλος" και ο ακτινολόγος κ. Παναγιώτης Τούντας, το ΤΕΙ Κρήτης, με τους κ. Μαραβελάκη και Αντωνιάδη, καθώς και ο ειδικός γλύπτης κ. Οσκαρ Νίλσον από τη Σουηδία ο οποίος και δημιούργησε ένα πιστό αντίγραφο του αρχαίου κρανίου. Τα ρούχα της αρχαίας Αθηναίας δημιούργησε η κ. Ελένη Κλημογιάννη βασισμένα σε ειδικό σχέδιο.

Φως στο μυστήριο του μεγάλου λοιμού της Αθήνας

Πέρα από την ανάπλαση του προσώπου της Μύρτιδος, η οποία θα απαντήσει στο ερώτημα πόσο έχουν αλλάξει οι σύγχρονοι Έλληνες ως προς την εξωτερική τους εμφάνιση, το κρανίο αυτό έρχεται να ρίξει φως σε μία από τις πιο ενδιαφέρουσε ιστορικές περιόδους.

Η ανάλυση που έγινε στα δόντια όσων χάθηκαν από το λοιμό της Αθήνας, την εποχή του Πελοποννησιακού Πολέμου, έδειξε ότι το μικρόβιο που προκάλεσε τη μυστηριώδη ασθένεια ήταν η σαλμονέλα, υπεύθυνη για τον τυφοειδή πυρετό. H αλληλουχία του DNA της Salmonella Enterica Serovar TyphiΗ, 150 ανθρώπων που πέθαναν την περίοδο της πολιορκίας της Αθήνας από τους Σπαρτιάτες, είναι κατά 96% ίδια με την αλληλουχία της σημερινής μορφής, πράγμα που σημαίνει ότι το μικρόβιο έχει μεταλλαχθεί.
Περιμένουμε με ενδιαφέρον την παρουσίαση της Μύρτιδος! Στη φωτογραφία αριστερά βλέπετε την αφίσα της εκδήλωσης "Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν". Κάντε κλικ στην εικόνα για να μεταφερθείτε στο σχετικό γκρουπ στο facebook!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου