Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Ζωή ξανά στο Τ.Ε.Ι. Ηπείρου και στην Πόλη της Ηγουμενίτσας θα δώσει η κατάργηση της «βάσης του 10»

Ζωή ξανά στο Τ.Ε.Ι. Ηπείρου και στην Πόλη της Ηγουμενίτσας θα δώσει η κατάργηση της «βάσης του 10»


Ριζικές αλλαγές στην εκπαίδευση, επιφέρει το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, που συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο. Μία απ’ αυτές τις αλλαγές, είναι η κατάργηση, από φέτος, της βαθμολογικής βάσης του 10, για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με ανακοίνωση που υπογράφει για το ΤΕΙ Ηπείρου ο Πρόεδρος, Καθηγητής Γρηγόρης Γκίκας, το ΤΕΙ Ηπείρου χαιρετίζει την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου για το Νέο Σχολείο από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με την ταυτόχρονη επικείμενη κατάργηση της «βάσης του 10», ως προϋπόθεση για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η ανακοίνωση αναφέρει: «Η Διοίκηση του ΤΕΙ Ηπείρου σταθερά και επίμονα υποστήριζε όλα τα προηγούμενα χρόνια ότι η «βάση του 10» δεν αποτέλεσε ποτέ ουσιαστικό στοιχείο στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά αντίθετα δημιουργούσε προβλήματα (π.χ. παιδαγωγικά δεν υπήρχε διαφορετικός βαθμός στάθμισης δυσκολίας σε μαθήματα ως κριτήριο για την εισαγωγή σε οποιαδήποτε σχολή). Άλλωστε μία εξέταση δεν μπορεί να καθορίζει το μέλλον ενός υποψήφιου φοιτητή, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε τη διαρροή ανθρώπινου δυναμικού σε άλλα εκπαιδευτικά συστήματα. Όμως για να μην παραμείνει ένα αποσπασματικό μέτρο και για να διασφαλιστεί η ποιότητα στην ανώτατη εκπαίδευση, απαιτούνται παράλληλα και άλλες θεσμικές αλλαγές ή διορθωτικές κινήσεις, όπως:
- Η υλοποίηση ενός νέου συστήματος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
- Η εφαρμογή ενός Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας των ΑΕΙ με τη συνένωση Τμημάτων ή Ιδρυμάτων με συγγενή γνωστικά αντικείμενα, προκειμένου να δημιουργηθούν ανταγωνιστικές δομές. Ο κατακερματισμός των Σχολών σε δύο ή περισσότερες πόλεις δεν εξυπηρετεί τους επιστημονικούς στόχους ενός ΑΕΙ.
- Σχετικά με το Ίδρυμά μας, άμεση λειτουργία των νέων Τμημάτων στο ΤΕΙ Ηπείρου που έχουν εγκριθεί από το ΣΑΤΕ και έχουν εκδοθεί τα σχετικά ΦΕΚ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου