Σάββατο, 20 Μαρτίου 2010

O Αστερίξ και ο Οβελίξ στο Αρχαιολογικό Mουσείο Θεσσαλονίκης!!

O Αστερίξ και ο Οβελίξ στο Αρχαιολογικό Mουσείο Θεσσαλονίκης!!

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ανταποκρινόμενο με ενθουσιασμό στην πρόταση του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης με αφορμή τον εορτασμό των 50 χρόνων από τη δημιουργία του δημοφιλούς κόμικ «Αστερίξ», διοργάνωσε τη περιοδική έκθεση(1 Μαρτίου-31 Μαΐου) με τίτλο: «50 χρόνια Αστερίξ. Ο Γαλάτης ήρωας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης»Εδώ πρέπει να επισημάνουμε δύο πράγματα.. Είναι η πρώτη φορά που συνεργάζονται οι δύο φορείς (άργησε πολύ να έρθει αυτή η συνεργασία αλλά…!!!) στον τομέα των πολιτιστικών δράσεων…Δυστυχώς όλοι οι φορείς της πόλης τόσα χρόνια δρουν και δρούσαν ανταγωνιστικά και απομονωμένοι ο ένας με τον άλλον λες και ήταν σε άλλη πόλη ο ένας και σε άλλη ο άλλος .. Το τελευταίο χρόνο κάτι πάει να γίνει σε αυτό το κομμάτι ..Η κοινή δράση μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει τόσο για την πόλη όσο και για τον απλό επισκέπτη..

Ένα δεύτερο πολύ σημαντικό θέμα είναι η πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα έκθεση που πραγματώνεται αυτήν την περίοδο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και που φέρνει τα παιδιά (και όχι μόνο) πιο κόντα σε ένα μουσείο κάπως απόμακρο προς αυτά.. Έτσι δημιουργείται μια απίστευτη φανταστική ξενάγηση στην ιστορία της πόλης μας μέσα στο μουσείο με την βοήθεια των ηρώων του “Asterix”!!

Για την έκθεση αυτή το Γαλλικό Ινστιτούτο έχει διαθέσει 34 πλάκες σχεδιασμού σε κάδρα που προέρχονται από όλα τα άλμπουμ που εκδόθηκαν μέχρι σήμερα ενώ παράλληλα θα υπάρχουν και άλλες δράσεις που αφορούν το σύγχρονο κόμικ με την παρουσία Γάλλων και Ελλήνων δημιουργών.

Tο κοινό λοιπόν του μουσείου θα έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει σχέδια του δημοφιλούς κόμικ και οι επισκέπτες θα μπορούν να ακολουθήσουν μία ειδικά σχεδιασμένη μουσειοπαιδαγωγική διαδρομή στη μόνιμη έκθεση των αρχαιολογικών συλλογών του Μουσείου. Οι οικείες φιγούρες του Αστερίξ και του Οβελίξ θα προσκαλούν τους επισκέπτες σε μία νέα περιπέτεια, ένα φανταστικό ταξίδι στη Θεσσαλονίκη των ρωμαϊκών χρόνων σχολιάζοντας πρόσωπα και πράγματα με αφορμή τα εκθέματα.

Στην υπόγεια αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης μπορείτε να βρείτε Κινούμενα πάνελ, προθήκες, μια βίντεο-οθόνη (προβάλλονται ταινίες με τον «Αστερίξ»), μια γυάλινη προθήκη και στο εσωτερικό της λίγα από τα πρωτότυπα τεύχη του «Αστερίξ» και μια γκρίζα παλιά γραφομηχανή Royal με μια σημείωση: «Είμαι η γραφομηχανή που με τη βοήθεια μου ο Rene Goscinny έγραψε τις περισσότερες ιστορίες του Αστερίξ». Στον πρώτο όροφο του κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης στην ενότητα των ρωμαϊκών χρόνων της πόλης μια πρωτότυπή έκθεση περιμένει να την ανακαλύψετε.. Μια έκθεση όπου τα αγάλματα των Ρωμαίων αυτοκρατόρων μιλούν με τους χάρτινους Γαλάτες ήρωες σαν «ίσος προς ίσον».
Η έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμπληρώνεται με πολλές και ευχάριστες εκπλήξεις για τους επισκέπτες της!

ΥΓ.. Είναι κρίμα να γίνονται τέτοιες μοναδικές προσπάθειες και να «σαμποτάρονται» από το Κρατικό μηχανισμό και το υπουργείο πολιτισμού

Η αίθουσα της ρωμαϊκής περιόδου παρά την πρωτοτυπία και τα εγκαίνιά της πολλές φορές παραμένει κλειστή λόγω του ότι, δεν υπάρχει ικανός αριθμός φυλάκων, καθώς οι υπάρχοντες μετατάχθηκαν για την εύρυθμη λειτουργία του Μουσείου Λευκού Πύργου ( Το οποίο ήταν κλειστό από την Πρωτοχρονιά, οπότε και έληξαν οι συμβάσεις των προηγούμενων)…
Ελλάς το μεγαλείο σου!!
Πληροφορίες:
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης Τηλ: 2310830538 http://www.amth.gr
Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης Τηλ: 2310 821231
www.ift.gr .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου