Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Εγκυμοσύνη χωρίς ναυτία και εμετούς

Εγκυμοσύνη χωρίς ναυτία και εμετούς

Ένα από τα πιο συχνά ενοχλήματα στην εγκυμοσύνη είναι η ναυτία και οι εμετοί. Η κατάσταση αυτή συνήθως συμβαίνει κάθε πρωί και τις περισσότερες φορές τελειώνει μετά το πρώτο τρίμηνο δηλαδή. Περισσότερες από τις μισές έγκυες νιώθουν ναυτία, εμετό στην εγκυμοσύνη. Σύμφωνα με μελέτες, η ναυτία και ο εμετός προσβάλλει το 70% έως 85% των εγκύων. Οι μισές γυναίκες έχουν και τα δύο συμπτώματα, ενώ το ένα τρίτο έχει μόνο ναυτία. Η σοβαρή ναυτία και ο εμετός, μια κατάσταση που ονομάζεται υπερέμεση εγκυμοσύνης, εμφανίζεται σε ποσοστό 1%- 2% των εγκύων.

Τα συμπτώματα αυτά παρουσιάζονται πιο έντονα τις πρωινές ώρες, άλλες φορές η ναυτία υποχωρεί. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως ταλαιπωρούν περισσότερο την έγκυο που έχει μειωμένη όρεξη για φαγητό. Στην περίπτωση όμως που η έγκυος κάνει πολλούς εμετούς, θα πρέπει να πάρει κατάλληλη θεραπεία μετά από τις συμβουλές του γιατρού της. Για να αποφύγετε όμως αυτήν την κατάσταση, θα πρέπει να προσέχετε τις διατροφικές σας συνήθειες και να τηρείτε ορισμένους κανόνες διατροφής τουλάχιστον στην περίοδο της εγκυμοσύνης.

Αρχικά θα πρέπει να τρώτε ελαφρύ πρωινό και μετά για μισή ώρα να κάθεστε στο κρεβάτι ή στον καναπέ και να πίνετε λίγο νερό αν το επιθυμείτε μετά το πρωινό αλλά σε μικρή ποσότητα. Να προτιμάτε τροφές στεγνές και όχι σούπες και να αποφεύγετε τροφές πλούσιες σε λιπαρά, τηγανιτά και πικάντικα. Όταν σας ενοχλεί κάποια μυρωδιά να αερίζετε καλά τους χώρους του σπιτιού. Τέλος να φοράτε ρούχα που δεν σας πιέζουν στη μέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου